Caramitru: M-a surprins neplăcut decizia ICR de a considera neeligibil Festivalul Naţional de Teatru

Ion Caramitru, preşedintele UNITER, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că a fost "neplăcut surprins" de decizia Institutului Cultural Român (ICR) de a considera Festivalul Naţional de Teatru neeligibil pentru a primi o finanţare de la ICR.

145 afișări
Imaginea articolului Caramitru: M-a surprins neplăcut decizia ICR de a considera neeligibil Festivalul Naţional de Teatru

Ion Caramitru (Imagine: Adi Piclisan/ Mediafax Foto)

Institutul Cultural Român (ICR) a publicat miercuri lista proiectelor eligibile şi neeligibile la finalul etapei administrative de selecţie a dosarelor depuse în cadrul concursului de proiecte anunţat de institut pe 29 noiembrie 2012.

Între proiectele neeligibile se regăseşte Festivalul Naţional de Teatru (FNT) - ediţia a XXIII-a, organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER ).

Contactat de MEDIAFAX, vineri, Ion Caramitru a declarat că UNITER nu a primit nicio informare oficială de la ICR în privinţa desemnării FNT neeligibil, precizând că a aflat din presă de acest lucru.

"Sunt surprins, neplăcut surprins că un eveniment de o asemenea anvergură nu-şi găseşte loc în activitatea ICR", a spus Ion Caramitru.

El a precizat că în privinţa acestui aspect va fi convocat Senatul UNITER. "Senatul UNITER trebuie convocat pe această poveste, pentru că este o activitate de primă importanţă, de importanţă naţională acest festival", a mai spus Caramitru.

Pe de altă parte, ICR a transmis, joi seară, un comunicat de presă, potrivit căruia eligibilitatea proiectelor "se referă strict la aspecte de ordin tehnico-financiar (actele justificative cerute să însoţească proiectele respective) şi la încadrarea în legislaţie".

În privinţa acestui aspect, Ion Caramitru spune: "De ce ani de zile a fost motivaţia corectă şi s-a putut face şi acum nu? Nu s-a schimbat nimic din punctul de vedere al modului de funcţionare a festivalului. Fondurile vin din mai multe surse, de la ICR, de la Ministerul Culturii şi de la Primăria Capitalei, de regulă. Nicăieri, nici la minister, nici la ICR, nici la Primăria Capitalei nu s-au ridicat de atâta timp probleme de acest gen, de documentaţie prezentată. Probabil că documentaţia care s-a prezentat a fost aceeaşi (ca în anii precedenţi, n.r.)".

Numeroase proiecte importante înscrise la concursul organizat de ICR au fost declarate neeligibile. Între acestea se regăsesc şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Anonimul, dar şi un proiect de promovare a filmului "După dealuri", de Cristian Mungiu, premiat la ediţia din 2012 a Festivalului de Film de la Cannes.

ICR nu a făcut publică componenţa comisiilor care au analizat proiectele.

Cei nemulţumiţi pot depune contestaţii la ICR până pe 19 martie.

Suma totală alocată de ICR pentru acest concurs de finanţare nerambursabilă este de 450.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici