Cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei, deschisă cu o poveste de dragoste ce se luptă cu timpul - VIDEO

Cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a fost deschisă, joi, de o dramă despre o veche poveste de dragoste supusă vitregiilor timpului, despre regăsirea unor amanţi care au trăit mulţi ani despărţiţi, unul în China comunistă, celălalt în Taiwan.

14 afișări
Imaginea articolului Cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei, deschisă cu o poveste de dragoste ce se luptă cu timpul - VIDEO

Cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei - deschisă cu o poveste de dragoste ce se luptă cu timpul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un Berlin îngheţat şi plin de zăpadă, cineastul chinez Wang Quan'an, în vârstă de 44 de ani, încearcă din nou să obţină Ursul de Aur, după un prim trofeu câştigat în 2007, cu "Nunta lui Tuya", o odă adusă vieţii pastorale a populaţiilor mongole.

Însoţit de actriţele Lisa Lu, în vârstă de 78 de ani, care a jucat în "Ultimul împărat" al lui Bernardo Bertolucci, şi de fermecătoarea tânără Monica Mo, Wang Quan'an a dat startul Berlinalei alături de directorul artistic al evenimentului, Dieter Kosslick, şi preşedintele juriului, cineastul german Werner Herzog.

Filmul chinezesc va fi în competiţie cu alte 19 în premieră mondială sau internaţională, într-o ediţie aniversară ce încalcă normele, întrucât prezintă în total 400 de lungmetraje, până pe 21 februarie.

Printre cineaştii în competiţie pentru Ursul de Aur figurează britanicul Michael Winterbottom, danezul Thomas Vinterberg, japonezul Koji Wakamatsu şi cuplul francez Benoît Delépine-Gustave de Kervern, dar şi românul Florin Şerban, cu "Eu când vreau să fluier, fluier".

Foarte aşteptat, "The Ghost Writer", thrillerul franco-polonezului Roman Polanski, va fi proiectat vineri, în absenţa regizorului, aflat în regim de arest la domiciliul sau din Gstaad, Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări în SUA pentru o acuzaţie de pedofilie care datează din 1977. Cineastul a decis să nu vorbească cu presa despre cel mai recent lungmetraj al său. Actorii care au jucat în acest film, Ewan McGregor şi Pierce Brosnan, fostul James Bond, vor prezenta această adaptare după romanul "Marioneta", de Robert Harris, în care un fost ministru britanic inspirat de Tony Blair angajează un "negru" pentru a-i redacta memoriile care cuprind detalii şocante.

Lungmetrajul prezentat joi în deschiderea evenimentului, "Tuan Yuan/ Apart together", inspirat dintr-o poveste reală, i-a introdus pe spectatori într-o dramă intimă a unei bunici, Yu-e (Lisa Lu), care îşi regăseşte iubirea din tinereţe (Ling Feng). Soldat al trupelor naţionaliste ale lui Tchang Kai Chek, în 1949, acesta a abandonat-o însărcinată, plecând din Shanghai în Taiwan, după crearea Republicii Populare Chineze.

La amurgul vieţii lor, dragostea renaşte cu o infinită tandreţe, ei visează să plece împreună, însă Yu-e se simte legată printr-o loialitate de neclintit de soţul său (Xu Caigen), iar copiii se opun plecării sale. "Reunirea familiei şi a Chinei este idealul la care toţi chinezii aspiră şi vor ca acest lucru să se producă. Poate că acesta este mesajul filmului meu", a declarat Wang Quan'an, în timpul conferinţei de presă.

Filmul oferă şi imaginea unui Shanghai-megalopolă modernă supusă speculaţiilor imobiliare, unde vechile cartiere sunt rase de pe faţa pământului pentru a face loc unora moderne.

La ceremonia de joi seară au fost multe locuri goale în sala din Potsdamer Platz, Berlin, din cauza unei furtuni de zăpadă.

Puţine staruri non-germane au participat la gală, printre acestea numărându-se Renee Zellweger şi Tilda Swinton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici