Cea mai veche Biblie ebraică din lume, aproape completă, va fi scoasă la licitaţie

O Biblie ebraică veche de peste 1.000 de ani va fi vândută la licitaţie la New York pentru o sumă estimată la 50 de milioane de dolari, a anunţat casa Sotheby's, notează Yahoo News.

1717 afișări
Imaginea articolului Cea mai veche Biblie ebraică din lume, aproape completă, va fi scoasă la licitaţie

The Times of Israel/ AFP

Codex Sassoon, care datează de la sfârşitul secolului al IX-lea până la începutul secolului al X-lea, este cea mai veche şi mai completă Biblie ebraică descoperită vreodată.

Acesta va deveni cel mai scump document istoric sau manuscris care va fi scos la licitaţie. Sotheby's îl va scoate la licitaţie în luna mai.

„(Este) incontestabil unul dintre cele mai importante şi singulare texte din istoria omenirii”, a declarat Richard Austin, şeful Sotheby's pentru cărţi şi manuscrise.

Codexul Sassoon este unul dintre cele doar două codice, sau manuscrise, care conţin toate cele 24 de cărţi ale Bibliei ebraice şi care au supravieţuit până în epoca modernă.

Acesta este substanţial mai complet decât Aleppo Codex şi mai vechi decât Leningrad Codex, alte două celebre Biblii ebraice timpurii, a precizat Sotheby's.

Manuscrisul face legătura între Manuscrisele de la Marea Moartă - care datează încă din secolul al III-lea î.Hr. şi forma de astăzi a Bibliei ebraice, acceptată în mod modern.

Este numit după fostul proprietar David Solomon Sassoon (1880-1942), care a adunat cea mai importantă colecţie privată de texte evreieşti antice din lume.

Documentul este scos la licitaţie pentru prima dată după mai bine de 30 de ani, cu o estimare înainte de vânzare cuprinsă între 30 şi 50 de milioane de dolari.

În noiembrie 2021, Sotheby's a vândut una dintre primele tipărituri ale Constituţiei SUA pentru 43 de milioane de dolari, un preţ record pentru un manuscris istoric.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici