Cei 10 Shooting Stars, printre care şi Dragoş Bucur, prezentaţi presei de specialitate la Berlin

Cei zece actori europeni selecţionaţi să participe la programul Shooting Stars, ce are loc în perioada 13-15 februarie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, printre care se numără şi Dragoş Bucur, au fost prezentaţi, într-o conferinţă de presă, duminică, presei de specialitate.

33 afișări
Imaginea articolului Cei 10 Shooting Stars, printre care şi Dragoş Bucur, prezentaţi presei de specialitate la Berlin

Cei 10 Shooting Stars, printre care şi Dragoş Bucur, prezentaţi presei de specialitate la Berlin (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Cei zece actori sunt Edward Hogg (Marea Britanie), Lotte Verbeek (Olanda), Pihla Viitala (Finlanda), Michele Riondino (Italia), Anders Baasmo Christiansen (Norvegia), Dragoş Bucur (România), Zrinka Cvitešić (Croaţia), Agata Buzek (Polonia), Kryštof Hádek (Cehia) şi Anaïs Demoustier (Franţa).

Conferinţa de presă în care au fost prezenţi cei 10 actori a avut loc duminică, la prânz.

"Sunt fericită că anul acesta este un focus pe cinematografia din sud-estul Europei", a spus Éva Vezér, Preşedinte European Film Promotion.

Cei 10 actori vor fi premiaţi, luni, în cadrul unei gale intitulate Shooting Stars Awards, prezentată de Studio Babelsberg.

Prezent la conferinţă, directorul berlinalei Dieter Kosslick a primit un coş cu specialităţi culinare din toate ţările care au reprezentanţii în program.

"Mă bucur că anul acesta aţi ales în program fete frumoase şi băieţi care arată ciudat", a declarat Kosslick.

Dragoş Bucur a vorbit, în cinferinţa de presă, în special despre cinematografia română. Întrebat de ce crede că cinematografia română atrage atâta atenţie internaţională, Bucur a precizat că acest succes vine, în primul rând, din schimbarea ţări de după Revoluţie.

"Este bine pentru mine ca actor că cinematografia română e în centrul atenţiei, pentru că asta reprezintă o oportunitate. Cel mai probabil, succesul cinematografiei române are legătură cu revoluţia şi cu schimbările, avem noi regizori, noi scenarişti, noi actori", a spus Bucur.

De asemenea, fiecare actor a fost întrebat care sunt actorii şi regizorii lor preferaţi. Astfel, Dragoş Bucur a precizat că la capitolul actori preferaţi intră Mircea Albulescu şi Victor Rebengiuc, care, în opinia sa, "nu sunt atât de cunoscuţi la nivel internaţional, dar sunt doi dintre cei mai buni actori din România", în timp ce la capitolul regizori el i-a numit pe Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu.

"Am fost în câteva din cele mai importante filme româneşti nu pentru că sunt cel mai cunoscut actor din ţară, pentru că sunt alţii mult mai buni decât mine, ci pentru că sunt foarte tehnic, ştiu lumini, sunet, şi e foarte uşor să pentru un regizor să lucreze cu mine, pentru că înţeleg foarte bine ce vrea de la mine. Înainte de fiecare film facem repetiţii cam 3 - 4 săptămâni, astfel că ajungi să îţi dezvolţi foarte tare partea tehnică. Dar nu cred că voi ajunge niciodată "de partea cealaltă"", a spus Bucur în conferinţă.

"Te aştepţi ca actor din sud-estul Europei să joci doar roluri de sud-european. Îmi place să joc în română, dar sunt aici pentru a mă vinde ca actor ce poate să joace şi în engleză", a conchis Bucur.

Proiectul Shooting Stars este organizat de European Film Promotion (EFP) în colaborare cu organizaţiile membre ale EFP printre care se numără şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (Romanian Film Promotion) şi este sprijinit de Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Dragoş Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (2008), selecţionat în cadrul acestui prestigios program internaţional. Motivaţia jurului pentru nominalizarea lui Dragoş Bucur a fost: "Actorul ne aminteşte de cântăreţul vrăjitor din Hamelin, cel cu fluier fermecat. El se dedică cu atâta intensitate interpretării, încât publicul nu are de ales şi trebuie să-l urmeze. Cu enorm de multă precizie, el dă viaţă conflictelor interioare ale personajelor sale şi efectul este fascinant".

De-a lungul anilor, programul Shooting Stars a lansat carierele internaţionale ale unor nume precum Rachel Weisz, Moritz Bleibtreu, Cecile de France, Daniel Bruhl, Melanie Laurent, Daniel Craig, Kelly Macdonald, Thure Lindhardt, Franka Potente, Eduardo Noriega, Ludivine Sagnier, Jeremie Renier şi Jasmine Trinca.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Berlin, Alexandra Buzas)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici