Centrul Naţional al Cinematografiei alocă 10 milioane lei pentru primul concurs de proiecte din 2011

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) va aloca o sumă totală de 10 milioane de lei pentru prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice din acest an, dosarele de concurs putând fi depuse până pe 9 septembrie, potrivit unui anunţ postat pe site-ul instituţiei.

305 afișări
Imaginea articolului Centrul Naţional al Cinematografiei alocă 10 milioane lei pentru primul concurs de proiecte din 2011

Centrul Naţional al Cinematografiei alocă 10 milioane lei pentru primul concurs de proiecte din 2011 (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Concursul este organizat în vederea acordării de credite financiare directe pentru producţia filmelor şi dezvoltarea proiectelor cinematografice.

Dosarele de concurs pot fi depuse până pe 9 septembrie, ora 15.00, la secretariatul tehnic al concursului din cadrul CNC.

Totalul fondului alocat pentru prima sesiune a concursului de proiecte cinematografice din 2011 este de 10.000.000 de lei, conform prevederilor unei Hotărâri a Consiliului de administraţie al CNC din 14 iulie.

Astfel, 15% din suma totală (1.500.000 de lei) va fi acordat pentru lungemetraje de ficţiune debut, 5% (500.000 de lei) - pentru scurtmetraje de ficţiune, 10% (1.000.000 de lei) - pentru filmele documentare, 10% (1.000.000 de lei) - pentru filmele de animaţie, 59% (5.900.000 de lei) - pntru lungmetraje de ficţiune şi 1% (100.000 de lei) - pentru dezvoltarea proiectelor de lungmetraje de ficţiune, documentare şi animaţie.

Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru proiectele declarate câştigătoare la concursul de selecţie din prima sesiune a acestui an este de 12% (1.188.000 de lei) din creditul direct alocat pentru producţie.

Până în acest moment, CNC nu a anunţat componenţa celor trei comisii de selecţie (ficţiune, documentar şi animaţie). Totuşi, uniunile şi asociaţiile din domeniul industriei cinematografice au fost invitate să transmită către CNC câte o propunere pentru cele trei comisii de selecţie, însoţite de CV-ul persoanelor respective, până la data de 16 august.

Regulamentul de concurs poate fi consultat pe site-ul www.cncinema.abt.ro.

Anul trecut, CNC a organizat două concursuri de proiecte cinematografice. Astfel, la primul concurs organizat în 2010 de CNC, proiectul "Despre oameni şi melci", de Tudor Giurgiu, înscris la categoria ficţiune lungmetraj, a obţinut cea mai mare finanţare - 1.635.000 de lei.

Pe de altă parte, proiectul "Evadarea", în regia lui Andrei Gruzsniczki, înscris la categoria ficţiune lungmetraj, a obţinut cea mai mare finanţare - 1.489.109 lei - la a doua sesiune a concursului organizat pe anul 2010 de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici