Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, ansamblul Brâncuşi, ceramica de Horezu, prioritare pentru Guvern

Programul de Guvernare depus joi seară la Parlament de Cabinetul Ponta are ca priorităţi protecţia şi conservarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi includerea ansamblului monumenal Brâncuşi de la Târgu Jiu şi a ceramicii de Horezu în patrimoniul UNESCO.

546 afișări
Imaginea articolului Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, ansamblul Brâncuşi, ceramica de Horezu, prioritare pentru Guvern

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, ansamblul Brâncuşi, ceramica de Horezu,prioritare pentru Guvern (Imagine. Mediafax Foto)

Conform documentului, în cazul cetăţilor dacice "este absolut necesară reglementarea statutului lor la nivel legislativ, oprirea degradării prin implementarea unor măsuri concrete de protecţie, conservare şi restaurare, precum şi eliminarea totală a furturilor de piese dacice prin asigurarea unor perimetre de pază".

VEZI DOCUMENTUL INTEGRAL

Cabinetul Ponta menţionează în document sprijinirea colectivităţilor locale în creşterea capacităţii instituţionale, bugetare şi tehnice de încurajare, gestiune, protecţie şi promovare a culturii locale şi a patrimoniului cultural local si naţional.

Un alt obiectiv este "eliminarea fraudelor, a pirateriei şi colectarea integrală a timbrului cultural".

"Legislaţia timbrului cultural va fi reanalizată şi îmbunătăţită, astfel încât colectarea sa să fie efectivă şi conformă cu dimensiunea pieţei culturii. Guvernul, prin instituţiile abilitate, are datoria de a supraveghea colectarea integrală a timbrului cultural şi de a reduce pirateria din domeniul copyright-ului", se arată în programul de guvernare, care mai include şi îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de achiziţii de creaţii culturale.

"Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional trebuie să dezvolte un sistem transparent şi competitiv de achiziţii care să înlesnească intrarea în patrimoniul naţional a creaţiilor contemporane de valoare. Este absolut necesară alocarea unor fonduri de achiziţie a obiectelor de artă, prin modificarea legislatiei sponsorizării", precizează documentul.

Guvernul USL consideră că "este absolut necesară reactivarea reţelei naţionale de cămine culturale print-o activitate culturală minimală (cinematograf, biblioteca)".

Noul Cabinet vrea să elaboreze proiectul Codului patrimoniului cultural, prin integrarea prevederilor conţinute în legile şi actele normative în vigoare, precum şi prin regândirea sistemului instituţional, semnarea Convenţiei cadru a Consiliului Europei cu privire la valoarea patrimoniului cultural pentru societate şi ratificarea sa de catre Parlamentul României, revizuirea sistemelor nefuncţionale sau neperformante din domeniul patrimoniului, prin evaluarea activităţii managerilor muzeali, reevaluarea patrimoniului muzeal, asigurarea bunurilor muzeale şi implemetarea sistemului de garanţii guvernamentale.

De asemenea, vrea instituirea Sistemului Naţional de Educaţie şi Formare în domeniul patrimoniului construit, cu integrarea mecanismului de atestare a specialiştilor şi experţilor în domeniu, reinstituirea programului "Patrimoniul în pericol" destinat muzeelor etnografice în aer liber pe bază de cofinanţare cu contribuţie privată, mecenat şi sponsorizări şi încheierea unor parteneriate cu autorităţile locale privind finanţarea şi amplasarea monumentelor de for public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici