Cineastul Jafar Panahi a fost eliberat

Cineastul iranian Jafar Panahi, arestat de autorităţile iraniene pe 1 martie, a fost eliberat pe cauţiune, marţi, a confirmat soţia regizorului, Tahereh Saeedi, în acord cu un comunicat emis de biroul Procuraturii din Teheran, după ce aceasta infirmase iniţial această informaţie.

39 afișări
Imaginea articolului Cineastul Jafar Panahi a fost eliberat

Cineastul Jafar Panahi a fost eliberat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Da, a fost eliberat. Se simte bine", a declarat soţia cineastului. "Îl vom transporta la un medic", a precizat Tahereh Saeedi.

Jafar Panahi, în vârstă de 49 de ani, a început în urmă cu 10 zile o grevă a foamei, pentru a protesta faţă de arestarea sa.

Procurorul Abbas Jafari Dolatabadi a anunţat, luni seara, că justiţia iraniană a ordonat punerea în libertate pe cauţiune a regizorului Jafar Panahi, în aşteptarea procesului acestuia. Potrivit autorităţile iraniene, cauţiunea a fost stabilită la suma de 200.000 de dolari.

Jafar Panahi, care susţine în mod deschis grupările ce se opun preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a fost arestat împreună cu soţia, fiica şi invitaţii săi, de oameni îmbrăcaţi în haine civile, care au pătruns pe neaşteptate în locuinţa sa, pe 1 martie, a anunţat, pe 2 martie, fiul cineastului, Panah Panahi. Necunoscuţii au percheziţionat locuinţa cineastului şi i-au confiscat computerul şi lucrurile personale, potrivit aceleiaşi surse.

Procurorul Abbas Jafari Dolatabadi a anunţat, luni seara, că justiţia iraniană a ordonat punerea în libertate pe cauţiune a regizorului Jafar Panahi, în aşteptarea procesului acestuia.

Jafar Panahi, care susţine în mod deschis grupările ce se opun preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a fost arestat împreună cu soţia, fiica şi invitaţii săi, de oameni îmbrăcaţi în haine civile, care au pătruns pe neaşteptate în locuinţa sa, pe 1 martie, a anunţat, pe 2 martie, fiul cineastului, Panah Panahi. Necunoscuţii au percheziţionat locuinţa cineastului şi i-au confiscat computerul şi lucrurile personale, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit presei internaţionale, acesta ar fi fost arestat pentru că urma să producă un film "ostil regimului" din Iran şi ar fi dorit să distribuie această producţie.

La jumătatea lunii aprilie, ministrul Culturii din Iran a afirmat că arestarea cineastului este "o chestiune de securitate" şi că regizorul "pregătea un film împotriva regimului inspirat din evenimentele postelectorale", referindu-se la manifestările din iunie 2009, care au urmat realegerii extrem de contestate a lui Ahmadinejad în funcţia de preşedinte.

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai "noului val" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh", şi cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, în 2006, pentru "Offside".

A fost premiat de două ori la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).

Jafar Panahi a mai fost arestat pentru scurt timp, împreună cu familia sa, în vara anului trecut, după ce a asistat la o ceremonie de comemorare a lui Neda Agha Soltan, o tânără manifestantă ucisă în timpul mişcărilor de protest faţă de realegerea preşedintelui Ahmadinejad, în iunie 2009, devenită un simbol al opoziţiei.

Panahi nu mai are dreptul de a părăsi Iranul de când şi-a arătat în mod public sprijinul pentru opoziţie la Festivalul de Film de la Montréal, vara trecută, arborând culoarea verde, un simbol al acesteia. Din acest motiv el nu a putut participa la Festivalul de Film de la Berlin din februarie, unde a fost invitat.

În ciuda succesului avut în străinătate, filmele sale sunt cenzurate în Iran.

Ca mulţi alţi artişti iranieni victime ale cenzurii oficiale din ce în ce mai mari din ultimii ani, acesta l-a susţinut pe fostul premier Mir Hossein Moussavi în campania pentru alegerile prezidenţiale.

Mai mulţi cineaşti celebri, printre care Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert De Niro, Robert Redford, Francis Ford Coppola, Joel and Ethan Coen, Ang Lee, Michael Moore şi Oliver Stone, au semnat o petiţie, în aprilie, pentru eliberarea lui Jafar Panahi.

Totodată, un grup de 85 de cineaşti iranieni cer, într-o scrisoare deschisă publicată sâmbătă, eliberarea regizorului Jafar Panahi, încarcerat la începutul lunii martie şi care se află de o săptămână în greva foamei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici