Cineastul iranian Jafar Panahi este în greva foamei

Cineastul iranian Jafar Panahi, încarcerat pentru că ar fi realizat un film "ostil regimului din Iran", a denunţat "relele tratamente la care a fost supus în închisoarea din Evin" şi a anunţat că este, de duminică, în greva foamei pentru a obţine eliberarea până la proces.

103 afișări
Imaginea articolului Cineastul iranian Jafar Panahi este în greva foamei

Cineastul iranian Jafar Panahi este în greva foamei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mesajul cineastului a fost transmis de Abbas Baktiari, director al centrului cultural Pouya, şi a fost publicat, după mai multe "consultări" cu apropiaţii lui Panahi, pe site-ul revistei La Règle du Jeu, care este condusă de Bernard-Henri Lévy.

"Nu am băut şi nu am mâncat nimic de duminică dimineaţa" şi "jur pe crezul meu, cinema-ul: nu voi renunţa la grevă decât atunci când îmi vor fi împlinite cererile", a scris cineastul.

"Vreau să îmi contactez şi să îmi văd familia şi vreau asigurări totale cu privire la siguranţa lor, solicit dreptul de a avea şi de a comunica cu un avocat, la 77 de zile de la încarcerare, vreau eliberarea fără condiţii până în ziua judecării mele şi a verdictului final", mai scrie Panahi.

Totodată, acesta spune că gardienii din închisoare l-au ameninţat că îi vor închide familia la Evin şi că o vor maltrata pe fiica sa într-o închisoare din oraşul Rejayi Shahr.

Regizorul iranian Jafar Panahi a declarat că este nevinovat, într-o scrisoare făcută publică la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes (12 - 23 mai). "Sunt nevinovat. Nu am făcut niciun film împotriva regimului iranian", spune acesta în scrisoarea care a fost citită de ministrul francez al Culturii, Frederic Mitterand, pe covorul roşu de la Cannes.

Panahi, în vârstă de 49 de ani, este încarcerat în Iran, în închisoarea Evin, de pe 1 martie, pentru că ar fi făcut un film despre controversatele alegeri care au avut loc în ţara sa în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici