Ciprian Porumbescu, celebrat la 160 de ani de la naştere, duminică, la Muzeul Satului din Capitală

Ciprian Porumbescu, personalitate marcantă a muzicii româneşti, va fi sărbătorit la împlinirea a 160 de ani de la naştere într-un eveniment care va avea loc duminică, între orele 11.00-15.00, la sala "Victor Ion Popa" a Muzeului Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală, informează instituţia.

250 afișări
Imaginea articolului Ciprian Porumbescu, celebrat la 160 de ani de la naştere, duminică, la Muzeul Satului din Capitală

Ciprian Porumbescu, celebrat la 160 de ani de la naştere, duminică, la Muzeul Satului din Capitală

Această întâlnire face parte din programul Mari personalităţi, menit să-i elogieze pe cei care au îmbogăţit, de-a lungul timpului, literatura, muzica, dansul, tehnica, medicina, cu opera lor. Evenimentul de duminică va aduce în prim-plan personalitatea lui Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai vremii.

Ciprian Porumbescu s-a născut pe 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, într-o casă modestă, de ţară, ca fiu al Emiliei şi al preotului Iraclie Golembiovski. Viitorul compozitor va utiliza la început numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă, Golembiovski-Porumbescu şi, mai apoi, Porumbescu.

Ciprian Porumbescu a început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi, unde a condus Corul Societăţii Culturale "Arboroasa", apoi îşi continuă studiile la Konservatorium fur Musik din Viena, unde dirijează Corul Societăţii Studenţeşti "România Jună". Aici va scoate, în anul 1880, 20 de piese corale şi cântece la unison, reunite în "Colecţiune de cântece sociale pentru studenţii români".

La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale "Crai Nou", piesă în două acte care se va bucura de un mare succes atât în acea perioadă, cât, mai ales, odată cu trecerea timpului. Printre lucrările sale se numără "Rapsodia română pentru orchestră", "Serenadă", "La malurile Prutului", "Altarul Mănăstirii Putna", "Inimă de român", "Gaudeamus Igitur" şi "Odă ostaşilor români".

Ciprian Porumbescu a murit în casa de la Stupca (sat numit azi Ciprian Porumbescu, în onoarea marelui compozitor), la data de 6 iunie 1883, la numai 29 de ani.

Întreaga sa creaţie muzicală se încadrează în sfera curentului romantic, manifestând în totalitate elemente tehnice şi de expresivitate ale acestui curent. În lucrările sale, Porumbescu inserează tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care afişează o serie de trăiri personale, gânduri şi idei, care doar în acest mod pot fi auzite.

Această întâlnire culturală de sărbătorire a 160 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu cuprinde versuri, pe acorduri de vioară si taragot, precum şi un moment de muzică populară şi clasică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici