CNA a acordat, miercuri, premii pentru produsele de excelenţă din audiovizualul românesc

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a acordat premii pentru produsele de excelenţă din audiovizualul românesc, în cadrul unei ceremonii organizate miercuri, la sediul Consiliului din Bucureşti.

407 afișări
Imaginea articolului CNA a acordat, miercuri, premii pentru produsele de excelenţă din audiovizualul românesc

CNA a acordat, miercuri, premii pentru produsele de excelenţă din audiovizualul românesc (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Se închide astăzi o promisiune făcută în 10 ianuarie. Am spus atunci că CNA nu o să dea doar amenzi, va da şi premii, pentru că excelenţa există", a spus Laura Georgescu, preşedintele CNA, amfitrionul ceremoniei.

Ea a spus că CNA acordă trofee şi diplome de excelenţă televiziunilor şi radiourilor care au contribuit la creşterea calităţii programelor, precizând că bugetul Consiliului - în valoare de doar 8 milioane de lei pe an - nu permite acordarea unor premii în bani.

Premiul "Telespectatorului" a fost primit de Răzvan Moisă, în vârstă de 9 ani, care este "cel mai fidel observator" al activităţii CNA, după cum a precizat Laura Georgescu.

"Sunt foarte emoţionat pentru că am ajuns în sediul autorităţii mele preferate. Vă doresc să continuaţi să vegheaţi audiovizualul cu la fel de multă precizie ca în ultimii 21 de ani (...) şi, nu în ultimul rând, să fiţi neiertători cu televiziunile", a spus băieţelul în aplauzele celor câteva zeci de persoane prezente la ceremonie. "Nu trebuia să spui asta", i-a răspus glumind Laura Georgescu, preşedintele Consiliului.

Premii la categoria "Debut" au primit emisiunile "Teo Show" de la Kanal D şi "Doctor Mit" de la România TV, dar şi postul de radio Viva FM.

"Mulţumesc tuturor celor care au participat într-un fel sau altul la acest premiu inestimabil pentru debut", a glumit Teo Trandafir, precizând că a debutat în anul 1994 şi nu îşi mai aminteşte de celelalte premii pe care le-a obţinut de-a lungul carierei sale. Ea a mai spus că "Teo Show" este "o emisiune de televiziune curată, fără, fără, fără, dar cu şi cu şi cu".

Premiile la categoria "Programe pentru copii" au fost primite de televiziunea Digi 24, pentru emisiunea "Jurnal pentru copii" (prezentată de Miruna, o fetiţă în vârstă de 9 ani), şi de postul de radio pentru copii Itsy Bitsy.

Premiile la categoria "Limba română" au fost primite de televiziunea Litoral TV, pentru emisiunea "Şcoala după Şcoală", şi de postul de radio Naţional FM.

La categoria "Stand-up comedy în audiovizual" a fost premiată televiziunea Look TV.

Distincţiile la categoria "Programe de promovare a integrării minorităţilor şi a altor categorii minoritare" au fost acordate televiziunii B1 TV, pentru programul "Condamnaţii", şi postului public Radio România Actualităţi.

La secţiunea "Emisiuni de informare despre natură şi animale" au fost premiate televiziunea Pescuit şi Vânătoare TV (PV TV) şi postul de radio Europa FM, pentru programul "Ştirea Verde".

Premiile la categoria "Emisiuni culturale" au fost primite de Realitatea TV (pentru programul "Bookface", realizat de Costi Rogozanu), şi de Radio Trinitas.

La secţiunea "Business", distincţiile au fost acordate Televiziunii Române, pentru emisiunea "Ora de Business", realizată de Moise Guran, şi postului RFI România.

Distincţiile pentru "Campanii sociale" au fost primite de Antena 3/ Antena 1 şi de Radio Zu.

Trofeul pentru "cea mai mare audienţă în timp a unui program TV" a fost decernat Pro TV, pentru programele "Ştirile Pro TV" şi "România, te iubesc!", în timp ce premiul pentru "cea mai mare audienţă în timp a unui program radio" a fost primit de Kiss FM.

"Am ales să încasăm acest premiu şi atunci când «Ştirile Pro TV» au luat premiul Emmy a fost tot o alegere, la fel cum alegem de 18 ani să rămânem pe acest loc", a spus Amalia Enache.

La rândul său, Paula Herlo a spus: "E foarte important faptul că noi am arătat că noi jurnaliştii avem putere, că putem schimba legi, că putem înfiinţa instituţii care salvează vieţi, că putem spune lucrurilor pe nume şi mai ales că putem implica telespectatorul să producă aceste schimbări. După Legea adopţiei schimbată, după înfiinţarea legii pentru protecţia animalelor, după înfiinţarea registrului donatorilor de celule stem, acum sperăm să reuşim să oprim defrişările ilegale de pădure", a mai spus Paula Herlo.

Ceremonia a avut loc în contextul în care CNA sărbătoreşte în acest an "majoratul american de 21 de ani", după cum a precizat Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Distincţiile au fost acordate în funcţie de trei mari indicatori: servirea interesului public prin impactul pe care programele premiate îl au în societate, respectarea legislaţiei audiovizuale şi audienţa.

Premiile au fost înmânate câştigătorilor atât de Laura Georgescu, cât şi de membrii CNA Cristina Trepcea (cel mai vechi membru al Consiliului), Răsvan Popescu (fostul preşedinte al Consiliului şi actual membru în CNA), Christian Mititelu, Monica Gubernat şi Lorand Turos.

Trofeele acordate câştigatorilor au fost realizate de artistul Mihai Ţopescu.

Laura Georgescu le-a mulţumit totodată celor 131 de angajaţi ai CNA, dintre care 15 au început să lucreze în cadrul Consiliului în anul 1992, când a fost înfiinţată această instituţie.

La ceremonie au participat şi Lucia Antal, preşedintele Asociaţiei Române pentru Măsurarea Audienţelor (ARMA), şi Oana Cociaşu, preşedintele (Romanian Advertising Council - RAC), două asociaţii partenere ale CNA. De asemenea, la eveniment a participat Victor Opaschi, secretar de stat în cadrul Secretariatul de Stat pentru Culte.

La ceremonie nu au participat cinci membri ai CNA: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda şi Radu Călin Cristea.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici