CNA a amendat Antena 3: Mihai Gâdea a ţipat la doi interlocutori

CNA a amendat Antena 3, cu 20.000 de lei, pentru emisiunile "Sinteza zilei" din 27 iulie şi 21 august, în care moderatorul Mihai Gâdea a "ţipat" la doi interlocutori - Doris Mircea, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, şi Gheorghe Ştefan, şef campanie PDL Neamţ.

3121 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat Antena 3: Mihai Gâdea a ţipat la doi interlocutori

CNA a amendat Antena 3: Mihai Gâdea a ţipat la doi interlocutori (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunile "Sinteza zilei" difuzate în 27 iulie şi 21 august. În urma acestor emisiuni, CNA a primit două reclamaţii, una din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea, şi alta din partea deputatului PDL Dan-Radu Zătreanu.

În sesizarea transmisă CNA, Doris Mircea spune că, pe 27 iulie, în emisiunea "Sinteza Zilei", "au fost făcute afirmaţii a căror veridicitate nu a fost probată cu dovezi concrete, iar informaţiile prezentate în emisiune nu au făcut distincţia, pentru buna informare a telespectatorului, între situaţia de drept şi de fapt şi opiniile moderatorului". "De asemenea, pe parcursul intervenţiei mi s-au adus insulte de natură să prejudicieze imaginea mea, cât şi a instituţiei pe care o reprezint. Dl. Gâdea a afirmat şi a sugerat de mai multe ori în decursul dialogului avut în emisiune că reprezint un partid politic din România, afirmaţie care nu a fost probată cu nicio dovadă. Fac precizarea că, în calitate de purtător de cuvânt al MAE, am subliniat, în mai multe rânduri în intervenţia avută la postul Antena 3, că afirmaţiile şi acţiunile mele au în vedere strict activitatea unei instituţii publice din România şi nu a unui partid politic", se mai spune în sesizare.

Totodată, Doris Mircea spune: "Pe fundalul unor disfuncţionalităţi tehnice - o legătură telefonică slabă şi un decalaj de transmitere şi receptare a vocii - discuţia a luat o turnură de natură să aducă prejudicii imaginii personale, precum şi a instituţiei pe care o reprezint, în momentul în care dl. Mihai Gâdea a folosit la adresa mea calificativul «mahalagioaică», din cauza suprapunerii vocilor în cadrul intervenţiilor fiecăruia dintre noi".

Potrivit monitorizării CNA, în "Sinteza zilei" din 27 iulie, moderatorul Mihai Gâdea a prezentat, la începutul emisiunii, printre alte teme, şi pe cea a unei circulare trimise de Ministerul de Externe tuturor ambasadorilor români din străinătate pentru a-i informa pe românii de peste graniţă cu privire la proiectul legii votului prin corespondenţă. În timpul emisiunii, Doris Mircea, purtătorul de cuvânt al MAE, a încercat să-şi prezinte punctul de vedere, însă nu a reuşit, precizând într-un moment că nu aude la telefon ce întrebări i se pun din studio (atât din partea lui Mihai Gâdea, cât şi din partea unor invitaţi, printre care s-a numărat şi Mugur Ciuvică, n.r.).

La un moment dat, în timpul discuţiei telefonice, Mihai Gâdea a spus: "Doamnă, dumneavoastră sunteţi purtător de cuvânt la Ministerul de Externe sau sunteţi mahalagioaică? Când vorbeşte cineva nu puteţi să ascultaţi? Ascultaţi în telefon, că asta nu ştie partidul dumneavoastră să facă de atâţia ani de zile". Ulterior, legătura telefonică a fost întreruptă.

Pe de altă parte, în emisiunea "Sinteza zilei" din 21 august a fost dezbătut subiectul alegerilor parlamentare care au avut loc în ziua respectivă în colegiile din Baia Mare şi Neamţ. S-a discutat atât despre rezultatele parţiale ale votului, cât şi despre acuzaţiile de mită electorală care au circulat în cursul zilei respective. În studio a intrat în direct primarul Piatra Neamţului, Gheorghe Ştefan, care a negat afirmaţiile moderatorului Mihai Gâdea conform cărora PDL ar fi transportat oameni cu "autobuzul, că i-a luat pe oameni de la poartă, că porţile erau însemnate cu cretă, că oamenii lor i-au dus la vot, organizat, frumos, cuminte" sau ar fi oferit cadouri.

În timpul discuţiei cu Gheorghe Ştefan, Mihai Gâdea a întrebat: "Domnule Gheorghe Ştefan, postul de televiziune deţinut de dumneavoastră astăzi a difuzat, încălcând Legea audiovizualului grav, încălcând Legea electorală, spoturi cu domnul Rădulescu (candidat, n.r.) şi cu însemnele Ministerului Agriculturii, un alt lucru, de asemenea, ilegal. Aţi făcut-o în mod deliberat, nu vă interesează ce spune Legea audiovizualului, nu vă interesează ce spune Legea electorală?".

La reacţia lui Gheorghe Ştefan - "Domnule Gâdea, dumneavoastră m-aţi ponegrit pe mine de atâtea ori pe acest post, trebuia să-mi daţi dreptul la replică, să mă sunaţi. Nu vă gândiţi că aţi încălcat Legea audiovizualului?" -, Gâdea a întrebat "Când v-am ponegrit eu pe dumneavoastră, domnule Pinalti? (...) Domnule Pinalti, dacă dumneavoastră aveţi impresia că puteţi face cu mine cum faceţi cu cei din fotbal şi puteţi, dacă ridicaţi tonul, să fiţi mai şmecher, vă înşelaţi". Ulterior, Gâdea l-a întrebat pe Gheorghe Ştefan: "Sunteţi beat şi acum, cum eraţi în imaginile alea cu Axinte? Pentru că vorbiţi mai greoi" (o referire la o întregistrare în care Gheorghe Ştefan apare împărţind bani unor lăutari, n.r.).

Membrii CNA au fost foarte nemulţumiţi de tonul ridicat al lui Mihai Gâdea, în discuţiile telefonice cu Doris Mircea şi cu Gheorghe Ştefan.

"Aici nu avem la ce ne raporta, imparţialitatea nu există în cazul acestui post de televiziune (...) Aceste încălcări sunt foarte evidente, repetate, nu este vorba de imparţialitate, echilibru, separare între opinii şi fapte, este un amalgam, şi toate acestea fac ca această televiziune să fie o organizaţie de partid, nu un post de televiziune", a spus Narcisa Iorga, membru al CNA.

În plus, Narcisa Iorga a spus că nu este pentru prima dată când Mihai Gâdea foloseşte un astfel de limbaj cu interlocutorii, care nu sunt în "aria" lui. Totodată, Iorga a mai spus că Gâdea foloseşte "cuvinte alese" când are interlocutori precum Dan Voiculescu.

"Moderatorii au ajuns să fie dictatorii convorbirilor cu invitaţii. Dacă nu îmi place de tine, dacă nu îmi place ce spui tu, ce culoare politică ai tu, te pun la colţ imediat. Agresivitatea dialogului purtat la televizor este un model pentru toţi cei care privesc", a spus Iorga. "Sunt abateri repetate. Din partea unui director de post de televiziune nu se poate accepta aşa ceva, pentru că el este un model atât pentru angajaţi, cât şi pentru telespectatori", a spus Iorga, propunând aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei postului Antena 3.

"La ce să mă aştept eu de la jurnaliştii postului, dacă el însuşi, ca director al postului, se comportă astfel?", s-a întrebat şi Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA.

În cazul sesizării făcute de Doris Mircea, Mirela Bomboe, reprezentanta postului Antena 3, a spus că reacţia lui Mihai Gâdea a fost "la o atitudine a doamnei purtător de cuvânt". "Doamna purtător de cuvânt nu face decât să evite de fiecare dată subiectul, vorbind peste interlocutor, vorbind despre altceva", a spus Mirela Bomboe. Totodată, referindu-se la cuvântul "mahalagioaică", Mirela Bomboe a spus că Mihai Gâdea nu a făcut o afirmaţie, ci a pus o întrebare, respectiv "Doamnă, dumneavoastră sunteţi purtător de cuvânt la Ministerul de Externe sau sunteţi mahalagioaică?".

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare, membru al CNA, a spus că este surprins de limbajul folosit de Mihai Gâdea. "Este un om care are un comportament de regulă civilizat. Acest moderator este un om foarte civilizat", a spus Mihai Mălaimare. El a propus o amendă de 5.000 de lei, considerând că limbajul folosit de Mihai Gâdea este o "excepţie nefericită".

"Limbajul este inacceptabil. Sunt, în special, revoltat de ce s-a întâmplat în emisiunea cu purtătoarea de cuvânt (...) Îl iei pe unul la rost şi tocmai ăla e prin telefon. Acel om în inferioritate, pe o linie telefonică, la care mai şi ţipi", a spus şi Christian Mititelu.

În urma mai multor runde de vot şi a mai multor propuneri de amendare a postului Antena 3 - 50.000 de lei, 5.000 de lei, 20.000 de lei, 10.000 de lei, 30.000 de lei, 15.000 de lei -, doar propunerea de 20.000 de lei a îndeplinit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată. Sancţiunea a primit şapte voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Attila Szasz, Dan Grigore, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Christian Mititelu şi Mihai Mălaimare) şi unul "împotrivă" (Constantin Duţu)..

Sancţiunea a fost dată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", a articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului - "Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă", a art. 67 din Cod - "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici