CNA atenţionează Antena 3 pentru lipsa de imparţialitate şi echilibru a moderatorului Dana Grecu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să atenţioneze postul Antena 3 pentru lipsa de imparţialitate şi de echilibru a moderatorului Dana Grecu în emisiunea "La ordinea zilei" din 11 octombrie.

68 afișări
Imaginea articolului CNA atenţionează Antena 3 pentru lipsa de imparţialitate şi echilibru a moderatorului Dana Grecu

CNA atenţionează Antena 3 pentru lipsa de imparţialitate şi echilibru a moderatorului Dana Grecu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit CNA, în emisiunea "La ordinea zilei" difuzată în data de 11 octombrie, pe postul Antena 3, au fost invitaţi Ovidiu Marian, senator PDL, Constantin Niţă - fost ministru al IMM-urilor (PSD), Mihai Voicu - deputat PNL, Dumitru Costin - lider sindical, Radu Tudor - analist, invitat permanent. Pe ecran au fost postate titlurile: "Boc îşi asumă salariile"; "PDL: vă tăiem indemnizaţiile"; "Săracii guvernanţi foarte bogaţi" şi "Puterea vrea în telegondolă".

În emisiune, moderatoarea Dana Grecu a spus: "Retras din partid, Adriean Videanu ne-a dezvăluit că munceşte din greu să-şi plătească ratele anuale la creditele de 22 de milioane de euro, dar că este fericit că le poate da salarii rezonabile celor 800 de angajaţi din firmele sale. Mai deunăzi, vă amintiţi, Elena Udrea se plângea că nu doarme noaptea de grija creditului de trei milioane de euro, după care tot ea ne-a spus că îşi plăteşte din buzunarul propriu călătoriile cu elicopterul în interesul ţării. Săracii guvernanţi, inexplicabil de bogaţi".

Începând cu ora 18.50, atât pe ecranul partajat, cât şi pe întregul ecran au fost prezentate imagini cu Adriean Videanu jucând table pe Coasta de Azur, imagini de la construcţia vilei acestuia de pe malul lacului Snagov, detalii exterioare ale vilei, imaginea unui vas de croazieră etc.

În emisiune, Dana Grecu a mai spus: "Nu ştiţi ce afaceri are domnul Videanu? Păi domnul Videanu sponsorizează PDL. Deci banii domnului Videanu merg, parte din ei, la PDL".

Vorbind despre relansarea economiei în Guvernul Boc şi despre pachetul de măsuri pentru relansarea economică, analistul Radu Tudor a spus: "E aceeaşi minciună, repetată la nesfârşit. Şi Adriean Videanu poate să concureze categoric pentru titlul de mincinos al deceniului sau al ultimilor şase ani". "Absolut tot ceea ce a propovăduit acest personaj, apropo, a cărui companie nu valorează 20 de milioane de euro. Acum, în plină criză, valoarează 100 de milioane de euro, cu active cu tot. Acum doi ani de zile, valora 200 de milioane de euro. Dacă vrea, putem să mergem să îi măsurăm terenul de la firmă şi să ne uităm la preţul pieţei (...)"

Radu Tudor a vorbit în emisiune şi despre casa lui Adriean Videanu, spunând că are 1.500 de mp. "Poate avea un astfel de hipermaket pe post de locuinţă, cum e măgăoaia aia de la Snagov, mausoleul ăla în care locuieşte şi poate să aibă o companie care valorează, cu active cu tot, 100 de milioane de euro. Aşadar, n-ai muncit unde trebuie, n-ai muncit cum trebuie".

"Partidul Democrat Liberal şi acest regim au reuşit să aducă România în pragul Evului Media, au întors-o cu 50 de ani în urmă. Şi de acolo, din vârful prăpastiei ne strigă: suntem bine, staţi liniştiţi, reformăm statul, rezolvăm noi problema, nu vă faceţi griji, nu ştiţi voi cât de bine vă este. Nu mai strigaţi de foame, nu mai strigaţi că nu aveţi şosele, nu mai strigaţi că trebuie să daţi banii pe medicamente în spitale, vă este bine (...) Din acest punct de vedere, această echipă autistă trebuie, din punctul meu de vedere, tratată ca atare. Respectiv, ca una suferindă".

La un moment dat, Radu Tudor a vorbit în emisiune despre contribuţiile unor oameni - diplomaţii, aviatorii, militarii - la fondul de pensii. "S-a creat o categorie paria, pe care îi înjură PDL şi actualul regim, imitând acţiunea stalinistă".

La rândul său, senatorul PDL Ovidiu Marian a spus: "Nu, s-a creat de privilegiaţi, pe care dumneavoastră îi susţineţi acum. Dumneavoastră îi susţineţi pe aceşti privilegiaţi".

Această afirmaţie l-a făcut pe Radu Tudor să spună: "Dumnule Marian, vorbiţi numai prostii. Între dumneavoastră şi un diplomat de carieră e o diferenţă de la cer la pământ, din punct de vedere al valorii profesionale. Nu aveţi dumneavoastră holuri câte clase are un diplomat (...) N-aveţi dumneavoastră ani de-acasă câţi ani în slujba ţării are un militar. Habar n-aveţi pe ce lume trăiţi (...) Aţi instituit un sistem de ură publică împotriva unor categorii profesionale".

Reprezentanta postului Antena 3, Mirela Bomboe, a invocat în şedinţa CNA "dreptul la libera exprimare", potrivit jurisprudenţei CEDO.

"A spune unui partener de dialog «spui numai prostii» nu este o formă de exprimare a unei opinii", i-a răspus Dan Grigore, membru CNA.

"Libertatea de exprimare nu poate încălca demnitatea şi propria imagine", a spus şi Ioan Onisei, făcând referire la Constituţia României.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a fost de părere că moderatoarea emisiunii, Dana Grecu, nu i-a dat posibilitatea lui Ovidiu Marian să se exprime. "Moderatorul nu asigură posibilitatea omului care e în studio de a se exprima", a spus Răsvan Popescu.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a făcut referire la jignirile aduse de Radu Tudor senatorului Ovidiu Marian, dar şi la lipsa de echilibru în emisiune şi la lipsa imparţialităţii în cazul moderatorului Dana Grecu.

Întrucât postul Antena 3 a mai avut sancţiuni şi somaţii, Narcisa Iorga a propus amendarea televiziunii cu 15.000 de lei, în baza articolului 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Propunerea nu a îndeplinit numărul necesar de voturi pentru a putea fi aplicată.

Astfel, Gelu Trandafir, membru al CNA, a propus transmiterea unei scrisori de atenţionare postului Antena 3, pentru încălcarea articolului 71. Propunerea sa a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici