CNA: Trei membri au sesizat Comisia Europeană că Laura Georgescu a falsificat o Decizie a Consiliului

Trei membri ai CNA - Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea - au sesizat, marţi, Comisia Europeană cu privire la faptul că Laura Georgescu, membru al Consiliului, a falsificat o Decizie adoptată de Consiliu.

706 afișări
Imaginea articolului CNA: Trei membri au sesizat Comisia Europeană că Laura Georgescu a falsificat o Decizie a Consiliului

CNA: Trei membri au sesizat Comisia Europeană că Laura Georgescu a falsificat o Decizie a Consiliului (Imagine: Razvan Chirita7Mediafax Foto)

Adresa este transmisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisar european pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisar european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, secretarului general al Comisiei Europene, Catherine Day, şi comisarului european pentru Educaţie, cultură, multilingvism, tineret şi sport, Androulla Vassiliou.

"Noi credem în statul de drept şi în independenţa presei audiovizuale şi de aceea dorim să vă semnalăm falsul comis de doamna Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Doamna Georgescu a trimis la Monitorul Oficial, pentru publicare, un text parţial diferit - şi fals - de cel adoptat în unanimitate de CNA în şedinţa publică din 28 martie 2013 cu privire la Decizia de modificare a Codului de Reglementare în domeniul audiovizual. Prin aceasta, preşedintele CNA a falsificat parţial textul acestei Decizii, fals preluat în textul publicat de Monitorul Oficial, care a intrat în vigoare cu falsurile respective", spun Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea în scrisoarea transmisă oficialilor Comisiei Europene şi remisă agenţiei MEDIAFAX, marţi, după şedinţa CNA.

TITLURILE ZILEI

Cei trei membri au făcut publică această scrisoare în contextul în care, în şedinţa de marţi a CNA, Valentin Jucan şi Narcisa Iorga au acuzat-o pe Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, că nu i-a informat că se va deplasa la Bruxelles şi nici nu a anunţat care sunt aspectele pe care le va prezenta oficialilor europeni.

Pe de altă parte, în scrisoarea semnată de Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea şi adresată celor patru oficiali ai Comisiei Europene (Viviane Reding, Neelie Kroes, Catherine Day şi Androulla Vassiliou) se spune că ultimul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) se referă la “activitatea şi eficienţa CNA”.

"Contrar recomandărilor Comisiei Europene, preşedintele CNA încalcă legea, respectiv statul de drept în România. În fapt, la 28 martie 2013, CNA a adoptat în unanimitate Decizia pentru modificarea şi completarea Deciziei 220/2011 privind Codul de Reglementare în domeniul audiovizual, cu respectarea Legii audiovizualului 504/2002 şi a Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. (...) Tot la 28 martie 2013, preşedintele CNA, dna Laura Georgescu a comunicat printr-o declaraţie de presă adoptarea Deciziei de modificare a Codului de Reglementare Audiovizual, ataşând şi textul real adoptat în unanimitate de CNA (...) Contrar realităţii şi a comunicării publice din 28 martie 2013, preşedintele CNA a trimis la Monitorul Oficial pe 1 aprilie 2013, sub propria semnătură şi fără consultarea membrilor CNA, un text diferit de cel adoptat unanim de CNA pe 28 martie 2013. Astfel, Monitorul Oficial a publicat o formă cu falsuri a Deciziei adoptate de CNA (Decizia nr 141/2013 publicată de Monitorul Oficial)", se spune în scrisoarea transmisă oficialilor Comisiei Europene.

Iorga, Jucan şi Gabrea spun că încă din 3 aprilie au făcut "toate demersurile interne de soluţionare a acestei situaţii, dar fără succes". "Omisiunile şi adăugirile false la textul votat în unanimitate de membrii CNA au încălcat scopul CNA de a servi interesul public şi au avut scopul avantajării unui anume grup de presă, care exercită de mult timp presiuni asupra instituţiilor statului român şi manipulează opinia publică", se mai spune în scrisoarea acestora.

Cei trei membri ai Consiliului prezintă în scrisoare şi articolele adoptate de CNA care nu se mai regăsesc deloc sau au o formă diferită faţă de textul Deciziei adoptate de CNA, comparativ cu cea publicată în Monitorul Oficial, pe baza textului incorect trimis de preşedintele CNA.

Astfel, din Decizia publicată în Monitorul Oficial lipseşte un articol potrivit căruia "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 - 23.00 producţii care prezintă: jocuri de noroc, aşa cum sunt definite în legislaţia specifică" şi un articol conform căruia "Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 - 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condiţiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condiţiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viaţa intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei".

Totodată, în Decizia publicată în Monitorul Oficial, forma unui articol a fost modificată faţă de votul Consiliului din 28 martie, în următoarea formă: "Programele «15» se difuzează numai în intervalul orar 23.00 - 06.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22.00 - 06.00".

"Cuvântul «serialele» nu a existat în textul adoptat de CNA, fiind propus, dar respins la vot cu 8 voturi din 11. Acest cuvânt apare însă în mod fals în Decizia publicată în Monitorul Oficial", se mai spune în scrisoare.

Totodată, cei trei membri ai CNA afirmă că au sesizat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, întrucât CNA se supune controlului parlamentar. "Am reclamat aceste falsuri şi primului ministru al României în subordinea căruia se află Monitorul Oficial al României. Cu toate acestea, nu am am primit niciun răspuns de la niciuna din instituţiile la care am reclamat aceste falsuri", se spune în scrisoare.

Pe de altă parte, în scrisoarea adresată celor patru oficiali europeni, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea adaugă că "unul dintre membrii CNA, demnitar, domnulChristian Mititelu, este incompatibil cu această poziţie încă din 2008".

"Am cerut oficial preşedintelui CNA, la 4 februarie 2013, să înceapă demersurile pentru vacantarea postului ocupat de demnitarul incompatibil, aşa cum prevede Legea nr. 504/2002, art 12. Menţionăm că domnul Mititelu este în acelaşi timp vicepreşedinte al Alianţei Civice, poziţie dobândită anterior devenirii membru CNA. Incompatibilitatea domnului Mititelu este clar interzisă de Legea nr. 504/2002 şi de Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnitatilor publice. Sancţiunea pentru această incompatibilitate este demiterea de drept. Cererile noastre au rămas însă fără niciun răspuns, iar domnul Mititelu este în continuare în stare de incompatibilitate, ocupând ambele funcţii", se spune în scrisoare.

Totodată, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea îi roagă pe cei patru oficiali ai Comisiei Europene să îi ajute pentru "restabilirea legalităţii şi respectarea independenţei CNA şi a presei audiovizuale din România, cât şi pentru aplicarea legii privind incompatibilităţile".

Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea au anunţat, pe 9 aprilie, într-o conferinţă de presă, că vor sesiza Comisia Europeană cu privire la faptul că Laura Georgescu, membru al Consiliului, a falsificat o Decizie adoptată de Consiliu.

Totodată, Valentin Jucan i-a solicitat, pe 11 aprilie, Laurei Georgescu demisia din funcţia de preşedinte al CNA, precizând, într-un comunicat remis la momentul respectiv MEDIAFAX, că a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie denunţul care are ca obiect falsificarea de către aceasta a unei Decizii adoptate de Consiliu.

În ceea ce îl priveşte pe Christian Mititelu, în ultimele luni Narcisa Iorga l-a acuzat pe acesta în mai multe rânduri că ar fi incompatibil, având în vedere că este membru al CNA şi vicepreşedinte al Alianţei Civice.

Pe de altă parte, în şedinţa din 7 martie, Christian Mititelu a spus că Agenţia Naţională de Integritate nu l-a informat că ar fi incompatibil. "Incompatibilitatea se stabileşte în urma unui proces îndelungat şi nu la dorinţa (…) unor colegi”, a spus acesta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici