CNA va solicita TVR şi Dolce Sport informări privind difuzarea Euro 2016

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să solicite de la Societatea Română de Televiziune (SRTv) şi de la televiziunea Dolce Sport informări privind situaţia difuzării meciurilor din Campionatul European de fotbal din 2016.

226 afișări
Imaginea articolului CNA va solicita TVR şi Dolce Sport informări privind difuzarea Euro 2016

CNA va solicita TVR şi Dolce Sport informări privind difuzarea Euro 2016 (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa CNA de joi (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu), la propunerea lui Valentin Jucan, cel care prezidează şedinţa.

Valentin Jucan a invocat articolul 21 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Evenimentele de importanţă majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber".

De asemenea, Valentin Jucan a făcut referire la Hotărârea Guvernului numărul 47 din 2003, conform căreia evenimentele de importanţă majoră sunt: Festivalul Internaţional "George Enescu", Jocurile Olimpice de Iarnă, Jocurile Olimpice de Vară, Campionatul Mondial şi cel European de fotbal şi jocurile de calificare ale echipei naţionale de fotbal a României.

"Ideea este că, în acest moment, disputa este neclară faţă de modul în care TVR va putea sau poate nu va putea să difuzeze acest eveniment considerat de importanţă majoră (...) În acelaşi timp, Dolce Sport a transmis, printr-un comunicat public, că dânşii au obţinut exclusivitatea pentru difuzarea acestor meciuri. Există o categorie de meciuri «free to air» (liberă la retransmisie, n.r.), aşa cum e stabilită de Comisia Europeană. În acest moment lucrurile sunt neclare", a spus Valentin Jucan, în şedinţa de joi, înainte de a solicita colegilor săi să voteze pentru primirea unor informări de la TVR şi de la Dolce Sport.

"Pe noi ne interesează ca anul viitor să nu mai ajungem în situaţia în care românii nu pot să urmărească liber, fără abonamente, fără alte chichiţe, aceste meciuri. Solicitarea mea este să solicităm un punct de vedere, o informare, urmând ca după aceea să vedem dacă ne putem pronunţa sau dacă putem face sugestii", a mai spus Jucan.

Potrivit unui comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX de reprezentanţii Telekom România, Dolce Sport este singura televiziune din România care va transmite toate cele 51 de partide ale celei mai mari competiţii fotbalistice din Europa, iar 28 de partide vor fi putea fi vizionate exclusiv pe canalele Dolce Sport.

Cele mai bune 24 de echipe reprezentative se vor întâlni la Campionatul European din Franţa, care se va desfăşura în perioada 10 iunie - 10 iulie, unde şi echipa naţională a României are şanse de calificare, ocupând în acest moment primul loc în Grupa F preliminară.

Pe de altă parte, în aceeaşi zi, Televiziunea Română a anunţat, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că se află în cursa pentru achiziţionarea drepturilor de difuzare TV a opţiunii "free to air" pentru Campionatul European de fotbal din 2016, pachetul vizat de TVR cuprinzând 23 de partide, inclusiv meciurile echipei României.

Potrivit comunicatului, situaţia financiară a TVR este una extrem de dificilă, însă televiziunea publică "face toate diligenţele necesare pentru ca toţi telespectatorii din România să aibă acces la evenimentele de importanţă majoră, aşa cum sunt ele definite în Hotârârea Guvernului numărul 47/2003".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici