CNA vrea ca aplicarea sancţiunilor să nu se prescrie în 6 luni de la săvârşirea faptei, ci într-un an

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) solicită sprijinul Parlamentului pentru modificarea Legii audiovizualului, astfel încât aplicarea unei sancţiuni în audiovizual să nu se mai prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei, ci într-un an.

198 afișări
Imaginea articolului CNA vrea ca aplicarea sancţiunilor să nu se prescrie în 6 luni de la săvârşirea faptei, ci într-un an

CNA vrea ca aplicarea sancţiunilor să nu se prescrie în 6 luni de la săvârşirea faptei, ci într-un an

În acest sens, CNA a decis, în şedinţa de marţi, să transmită adrese preşedinţilor Comisiilor pentru cultură şi media din Camera Deputaţilor şi Senat.

Potrivit CNA, în lipsa unei reglementări speciale în Legea audiovizualului privind prescripţia dreptului de a aplica sancţiunea contravenţională, se aplică dispoziţiile legii generale în materie contravenţională, respectiv Ordonanţa Guvernului numărul 2 din 2001, articolul 13, alineatul 1, care stabileşte că "aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei".

Legea audiovizualului nu conţine nicio prevedere care să reglementeze un alt termen de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor din domeniul audiovizual, potrivit CNA.

Totodată, CNA spune că a pierdut un proces din cauza invocării acestui termen de prescripţie de 6 luni.

"În privinţa aplicării termenului de prescripţie de şase luni pentru aplicarea sancţiunilor în domeniul audiovizual, prin sentinţa civilă pronunţată pe 21.05.2014 pronunţată în dosarul 1358/2/2014, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că o decizie emisă de CNA este nelegală, întrucât, la data aplicării sancţiunii, era îndeplinit termenul de prescripţie de şase luni prevăzut de art. 13, alin. 1 din OG nr 2/ 2001, privind regimul juridic al contravenţiilor", spune CNA, precizând că această sentinţă a rămas definitivă în recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pronunţând o decizie, pe 8 octombrie 2015, prin care a menţinut soluţia instanţei de fond.

CNA face referire la faptul că a aplicat pe 6 februarie 2014 o amendă de 100.000 de lei televiziunii Mynele TV, din cauză că această televiziune a difuzat, în februarie 2013, în timpul nopţii, reclame la convorbiri telefonice erotice. Instanţa a constatat faptul că între săvârşirea faptei, februarie 2013, şi aplicarea sancţiunii de către CNA au trecut mai mult de 6 luni.

Având în vedere această situaţie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să solicite sprijinul preşedinţilor Comisiilor de cultură şi media din Parlament în ceea ce priveşte modificarea Legii audiovizualului, în sensul introducerii în textul acesteia a unei prevederi derogatorii de la dreptul comun în materia contravenţiilor, Ordonanţa Guvernului numărul 2/ 2001, referitoare la termenul de prescripţie a aplicării sancţiunii contravenţionale în domeniul audiovizual.

Consiliul Naţional al Audiovizualului menţionează că şi o altă instituţie a statului, respectiv Consiliul Concurenţei, s-a confruntat cu o problemă identică cu cea a CNA şi, ca urmare a mai multor litigii, Legea concurenţei a fost completată cu un articol care prevede că, prin excepţie de la prevederile Ordonanţei Guvernului numărul 2/2001, aplicarea sancţiunilor contravenţionale în domeniul concurenţei se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii contravenţiilor.

"Apreciem că Legea audiovizualului poate fi modificată prin aceeaşi modalitate şi în termeni similari, cu deosebirea că «aplicarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie în termen de 1 an de la data săvârşirii contravenţiilor», iar nu de 3 ani, ca în cazul celor din domeniul concurenţei", spune CNA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să solicite sprijinul Parlamentului, având în vedere că 2016 va fi un an electoral, pe parcursul căruia CNA va fi implicat în ambele campanii electorale, locale şi parlamentare, ceea ce va presupune că în anumite perioade activitatea instituţiei se va axa pe monitorizarea/ dezbaterea conţinutului programelor audiovizuale ce vor aborda această tematică. În aceste condiţii, este posibil ca alte subiecte decât cele electorale să nu fie abordate în 6 luni de CNA, existând riscul prescrierii eventualelor sancţiuni care ar putea fi aplicate în aceste cazuri.

Pe de altă parte, în acest moment, CNA are sub 200 de cazuri în care, dacă ar aplica sancţiuni, acestea ar fi în pericol să fie prescrise în baza termenului de 6 luni, dacă ele ar fi contestate în instanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici