Colecţia de filme "Pintilie. Cineast", premiată la DVD Awards, la Festivalul Il Cinema Ritrovato

Setul de DVD-uri "Pintilie. Cineast", o colecţie care adună cele 11 lungmetraje ale regizorului Lucian Pintilie, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun DVD cu elemente speciale la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Il Cinema Ritrovato, un eveniment amplu organizat de Cinemateca din Bologna.

328 afișări
Imaginea articolului Colecţia de filme "Pintilie. Cineast", premiată la DVD Awards, la Festivalul Il Cinema Ritrovato

Lucian Pintilie (Imagine: Anita Vizireanu/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, evenimentul, dedicat filmelor clasice, capodoperelor de arhivă şi peliculelor restaurate, s-a desfăşurat între 29 iunie şi 6 iulie.

Discul bonus premiat include peste trei ore de extrase video selectate de Lucian Pintilie cu ajutorul criticului Mihai Chirilov, prelucrate şi remontate de Dana Bunescu.

Juriul DVD Awards a fost prezidat anul acesta de Peter von Bagh (directorul artistic al festivalului Il Cinema Ritrovato) şi format din Lorenzo Codelli (vicedirectorul Cinematecii Friuli din Gemona), Alexander Horwath (directorul Austrian Film Museum), Mark McElhatten (selecţioner, fondatorul şi directorul secţiunii dedicate filmului de avangardă la New York Film Festival) şi renumiţii critici de film Paolo Mereghetti şi Jonathan Rosenbaum.

DVD Awards, cea mai importantă manifestare de acest gen din lume, încearcă să încurajeze şi să ofere vizibilitate home entertainment-ului de calitate, selectând anual cele mai valoroase şi mai bine realizate astfel de proiecte de pe piaţa internaţională.

Printre cele circa 30 de filme şi colecţii pe DVD şi Blu-Ray finaliste s-au aflat şi copia restaurată a controversatului "Heaven's Gate", de Michael Cimino, "Lost And Found: American Treasures From The New Zealand Film Archive (UK - USA/1914 - 29)", un proiect al National Film Preservation Foundation din Statele Unite ale Americii, şi antologia "Polish Cinema Classics Volume II", produsă de Second Run.

La aceeaşi gală de la Bologna, "3 Films by Roberto Rossellini starring Ingrid Bergman", lansat de The Criterion Collection, a câştigat premiul pentru cel mai bun boxset Blu-Ray, iar "Jean Epstein Coffret", produs de Cinemateca Franceză şi Potemkine Films, a obţinut premiul pentru cel mai bun boxset DVD. La categoria "cel mai bun Blu-Ray cu elemente speciale", alesul a fost boxsetul "Late Mizoguchi - Eight Films", produs de Eureka Entertainment.

Un obiect de colecţie pentru cinefili, DVD Box-ul "Pintilie. Cineast" este un proiect conceput şi coordonat de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Lansat anul trecut la TIFF, în prezenţa autorului, şi distribuit pe piaţă de Transilvania Film, setul conţine toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român şi un DVD bonus de materiale inedite ce recompun portretul cineastului prin lecţii de cinema, conferinţe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective etc.

Cele 11 lungmetraje în versiuni restaurate sunt "Duminică la ora 6", "Reconstituirea", "Salonul nr. 6", "De ce trag clopotele, Mitică?", "Balanţa", "O vară de neuitat", "Prea târziu", "Terminus Paradis", "După-amiaza unui torţionar", "Niki Ardelean, colonel în rezervă", şi "Tertium non datur".

Boxset-ul DVD a fost produs de Transilvania Film şi Filmex, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al ODS (Optical Disc Solutions).

Lucian Pintilie s-a născut pe 9 noiembrie 1933, la Tarutina, în sudul Basarabiei. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, secţia Regie Teatru, Pintilie s-a lansat la Teatrul Bulandra, unde a montat o serie de spectacole memorabile, precum "Copiii soarelui" (1961), "Proştii sub clar de lună" (1962), "Biedermann şi incendiatorii" (1964), "Inima mea e pe înălţimi" (1964), "D'ale carnavalului" (1966), în care Toma Caragiu şi Marin Moraru au făcut roluri de senzaţie, şi "Revizorul" (1972), interzis de cenzură după a treia reprezentaţie.

Ca regizor de film, Pintilie s-a remarcat printr-un stil curajos, sarcastic, cu o viziune extrem de critică asupra lumii, operele sale provocând deseori controverse sau cucerind pe loc audienţa şi critica.

Debutul său în regia de film, "Duminica la ora 6" (1965), o puternică poveste de dragoste avându-i în rolurile principale pe Irina Petrescu şi Dan Nuţu, este una dintre peliculele care au marcat naşterea cinematografului românesc modern.

Cel de-al doilea lungmetraj din cariera reputatului regizor, "Reconstituirea" (1971), un clasic al cinematografiei româneşti, rămâne în mod cert unul dintre lungmetrajele cele mai reprezentative pentru cariera lui Pintilie şi, totodată, cel care i-a adus consacrarea definitivă. Filmul narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri (interpretaţi de George Mihăiţă şi Vladimir Găitan), întreprinsă de Miliţie, care se transformă într-o crimă. Subiectul şi abordarea regizorală, extrem de curajoase pentru acea vreme, au făcut ca filmul să fie interzis de regimul comunist.

Cel mai recent film semnat Lucian Pintilie, mediumetrajul "Tertium non datur" (2006), adaptare a unei nuvele de Vasile Voiculescu, o peliculă stranie şi intensă, are o distribuţie în care se regăsesc actori importanţi din toate generaţiile: de la Victor Rebengiuc şi Cornel Scripcaru la Bogdan Stanoevici, Gabriel Spahiu, Tudor Aaron Istodor şi Toma Cuzin.

Pe plan internaţional, regizorul s-a făcut remarcat în special cu peliculele "Balanţa" (1992), cu Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc şi Maia Morgenstern - a cărei interpretare a fost răsplătită cu premiul Academiei de Film Europene pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, în 1993, "O vară de neuitat" (1994), cu celebra actriţă Kristin Scott Thomas în rolul principal, prezentat în competiţia Festivalului de Film de la Cannes în 1994, "Prea târziu", nominalizat la Palme d'Or în 1996, "Terminus Paradis", distins cu premiul special al juriului la Cannes în 1998, "După-amiaza unui torţionar" (2001), prezent şi el în competiţia Festivalului de la Cannes.

Pentru întreaga operă şi contribuţia adusă cinematografiei româneşti, Lucian Pintilie a fost distins, în 2007, cu un trofeu Gopo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici