Comisia de Etică din TVR: Nedifuzarea pe TVR3 a interviului cu Traian Băsescu nu e un act de cenzură

Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a decis că nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu Traian Băsescu realizat de jurnalista Brînduşa Armanca nu poate fi interpretată drept un act de cenzură, însă comisia remarcă numeroasele contradicţii semnalate între declaraţiile celor audiaţi în acest caz.

621 afișări
Imaginea articolului Comisia de Etică din TVR: Nedifuzarea pe TVR3 a interviului cu Traian Băsescu nu e un act de cenzură

Comisia de Etică din TVR: Nedifuzarea pe TVR3 a interviului cu Traian Băsescu nu e un act de cenzură (Octav Ganea / Mediafax Foto)

Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv) a analizat în şedinţele din 19, 20 şi 21 mai subiectul nedifuzării pe TVR 3 a interviului cu preşedintele Traian Băsescu, realizat de Brînduşa Armanca pe 11 mai şi difuzat pe TVR Timişoara pe 13 mai, de la ora 22.00.

Comisia a analizat acest caz ca urmare a solicitărilor primite din partea ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi a Sindicatului Lucrătorilor din Audiovizual TV-R SIND, în care se cerea analizarea afirmaţiilor Brînduşei Armanca, potrivit căreia interviul cu Traian Băsescu realizat de aceasta ar fi fost oprit fără explicaţii de la difuzarea pe TVR 3, aşa cum ar fi fost programat după obţinerea prealabilă a tuturor aprobărilor necesare, informează tvr.ro.

În acest caz, Comisia de Etică a audiat următoarele persoane: Brînduşa Armanca, jurnalist senior TVR Timişoara, Răzvan Bucuroiu, director TVR 3, Bianca Constantinescu, producător TVR 3, Florin Mihoc, producător executiv Ştiri - Sport/Programe TVR Timişoara.

Membrii Comisiei de Etică şi Arbitraj au ajuns, în unanimitate (Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Horia Gruşcă (preşedinte al comisiei), Sorin Hobana, Ioana Mureşan, Bogdan Tomulică şi Ruxandra Ţuchel), la concluzia că "nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu preşedintele Traian Băsescu nu poate fi interpreată drept un act de cenzură", în condiţiile în care Brînduşa Armanca, jurnalist senior la TVR Timişoara, "a beneficiat de sprijinul şefilor săi ierarhici în realizarea şi difuzarea emisiunii, fără niciun fel de imixtiune editorială sau presiune de altă natură".

Comisia de Etică mai spune că este de remarcat că "producătorul executiv Florin Mihoc şi-a însuşit fără echivoc şi bună credinţă sugestia jurnalistei şi a propus ca materialul să fie difuzat şi pe canalului TVR 3, pledând insistent pentru acest lucru".

Totuşi, Comisia de Etică precizează că "hotărârea conducerii TVR 3 de a nu difuza emisiunea reprezintă o decizie editorială neargumentată, asumată ezitant şi comunicată confuz şi cu întârziere". "Toate aceste deficienţe, asociate cu proeminenţa publică a persoanei intervievate, explică în mare măsură apariţia speculaţiilor şi a suspiciunilor privind o posibilă motivaţie politică a deciziei", spune Comisia de Etică.

În plus, potrivit Comisiei de Etică, gestul directorului TVR 3, Răzvan Bucuroiu, de a trimite caseta cu înregistrarea interviului pentru vizionare la directorul general interimar, Stelian Tănase, în ajunul zilei programate pentru difuzare, "nu face decât să amplifice sentimentul justificat de neîncredere", cu atât mai mult cu cât "recunoaşterea acestei acţiuni discutabile a venit târziu, după ce membrii comisiei au intrat în posesia acestei informaţii".

"În condiţiile în care este adevărată afirmaţia atribuită de directorul TVR 3 domnului Stelian Tănase - «rămâne decizia foarte clară: emisiunea se difuzează pe TVR Timişoara!» -, devine irelevant dacă directorul general interimar a mai vizionat sau nu caseta pusă la dispoziţia sa. În schimb, capătă relevanţă faptul că domnul Tănase era la curent cu interviul realizat la Timişoara, contrar celor susţinute de domnia sa în dialogul telefonic de marţi seară cu jurnalista Brînduşa Armanca («nu cunoaşte problema, întrucât a fost plecat din ţară» - potrivit mărturiei jurnalistei)", spune Comisia de Etică din TVR.

De asemenea, Comisia de Etică remarcă "numeroasele contradicţii semnalate între declaraţiile celor audiaţi".

"Având în vedere numeroasele contradicţii semnalate între declaraţiile celor audiaţi, situaţie care denotă lipsă de asumare şi responsabilitate în unele cazuri, Comisia de Etică şi Arbitraj insistă asupra necesităţii ca orice comunicare semnificativă în procesele editoriale să se facă în scris, cu rigoare şi claritate", spune Comisia de Etică.

Având în vedere subiectul sesizării, poziţiile manageriale importante implicate, precum şi faptul că problema a devenit subiect de dezbatere publică, suscitând critici inclusiv din partea vicepreşedintelui Comisiei senatoriale pentru Cultură, Comisia de Etică şi Arbitraj precizează că a constatat că sunt întrunite "condiţiile unui caz de interes major", prevăzute în articolul 47 din Statutul ziaristului din SRTv, ceea ce justifică înaintarea concluziilor în acest caz Consiliului de Administraţie al TVR.

Brînduşa Armanca a anunţat, pe 13 mai, pe contul său de Facebook, că i-a fost cenzurat un interviu pe care i l-a luat preşedintelui Traian Băsescu, care ar fi trebuit să fie difuzat la TVR 3. Acest fapt a fost semnalat şi de ActiveWatch, care a solicitat conducerii Televiziunii Române să spună care este motivul nedifuzării interviului.

De cealaltă parte, Răzvan Bucuroiu, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR 3, a declarat, pe 14 mai, pentru MEDIAFAX, că interviul luat de Brînduşa Armanca lui Traian Băsescu a fost difuzat integral, pe 13 mai, de la 22.00, pe TVR Timişoara, precizând că interviul nu era programat să fie difuzat la TVR 3 şi că nu şi-ar permite să îl cenzureze pe preşedinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici