Cristian Hera, Marius Sala, Dan Berindei şi Valentin Vlad, aleşi vicepreşedinţi ai Academiei Române

Inginerul agrochimist Cristian Hera, lingvistul Marius Sala, istoricul Dan Berindei şi fizicianul Valentin Vlad sunt cei patru vicepreşedinţi ai Academiei Române, aleşi în Adunarea Generală de marţi, în care Ion Păun Otiman a fost reales secretar general al instituţiei.

242 afișări
Imaginea articolului Cristian Hera, Marius Sala, Dan Berindei şi Valentin Vlad, aleşi vicepreşedinţi ai Academiei Române

Cristian Hera, Marius Sala, Dan Berindei şi Valentin Vlad, aleşi vicepreşedinţi ai Academiei Române (Imagine: www.acad.ro)

Circa 100 de membri ai Academiei Române au votat în Adunarea Generală de marţi pentru alegerea celor patru vicepreşedinţi şi a secretarului general ai forului cultural şi ştiinţific.

Cristian Hera şi Marius Sala, aflat la cel de-al doilea mandat de vicepreşedinte, au fost aleşi în primul tur de scrutin, întrunind fiecare peste două treimi din cvorum - 85, respectiv 84 de voturi.

În urma celui de-al doilea tur, au mai fost aleşi în funcţia de vicepreşedinţi fizicianul Valentin Vlad (63 de voturi) şi istoricul Dan Berindei (58 de voturi), care îşi începe, de asemenea, cel de-al doilea mandat.

Candidata Maya Simionescu s-a retras, marţi, de la aceste alegeri, după ce a aflat că a mai obţinut un program internaţional de cercetare, fiind, de altfel, implicată şi în alte proiecte şi considerând că nu se va putea achita de funcţia de vicepreşedinte al Academiei, au declarat reprezentanţii instituţiei.

Ceilalţi candidaţi la cele patru posturi de vicepreşedinţi au fost istoricul de artă Răzvan Theodorescu şi medicul Laurenţiu Mircea Popescu.

Pentru desemnarea secretarului general al Academiei a fost nevoie, de asemenea, de două tururi de scrutin, nici actualul secretar general, Ion Păun Otiman, inginer agronom şi economist, nici academicianul Victor Voicu, reputat medic farmacolog, neîntrunind două treimi din voturi în primul tur. În cel de-al doilea tur, Otiman a fost reales cu o majoritate de 53 de voturi.

Vicepreşedinţii şi secretarul general sunt membrii Biroului de Prezidiu al Academiei Române, condus de preşedintele Ionel Haiduc, reales în această funcţie la începutul lunii. Membrii Biroului de Prezidiu au dreptul la câte două mandate de câte patru ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici