Cristian Mungiu şi Danis Tanovic, masterclass-uri la prima ediţie a Festivalului Qumra din Doha, Qatar

Cineaştii Cristian Mungiu şi Danis Tanovic se numără printre personalităţile din industria cinematografică ce vor susţine o serie de masterclass-uri la prima ediţie a Festivalului Qumra, organizat de Institutul de Film din Doha, Qatar.

78 afișări
Imaginea articolului Cristian Mungiu şi Danis Tanovic, masterclass-uri la prima ediţie a Festivalului Qumra din Doha, Qatar

Cristian Mungiu (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Institutul de Film din Doha a dezvăluit programul Festivalului Qumra, un eveniment iniţiat pentru încurajarea realizatorilor de film care se află la prima sau a doua peliculă din cariera lor. Evenimentul beneficiază de o abordare inovatoare, combinând ateliere de filme cu elementele unui festival, informează variety.com.

În centrul festivalului se vor afla masterclass-urile dedicate tinerilor realizatori de film, acestea urmând să fie susţinute de unii dintre cei mai importanţi cineaşti din lume.

"Rezervaţi" pentru "Qumra Masters" sunt deja Abderrahmane Sissako, care a realizat "Timbuktu", câştigătorul premiului Palme d'Or Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regizorul Danis Tanovic, distins cu premiul Oscar, şi multipremiata actriţă iraniană Leila Hatami, care a jucat în lungmetrajul "A Separation".

Prima ediţie a Festivalului Qumra se va desfăşura între 6 şi 11 martie 2015, la Doha, la eveniment urmând să participe peste 60 de persoane din industria cinematografică.

"Vrem să fim siguri că aducem cei mai potriviţi oameni care să îi ajute să progreseze, indiferent dacă sunt finanţatori, agenţi de vânzări, consultanţi scenarişti, orice este nevoie pentru aceste proiecte", a declarat Fatma Al Remaihi, CEO al Institutului de Film din Doha.

Partea de festival a Qumra va consta în proiecţii cinematografice selectate în mare parte de membrii Qumra Masters. Totodată, fiecare film va fi urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu participarea publicului, intrarea la evenimente fiind liberă.

Primele planuri pentru organizarea Qumra au fost anunţate în mai 2013, după ce Institutul de Film din Doha a încheiat colaborarea cu Festivalul Tribeca (New York), renunţând la Doha-Tribeca Festival.

Qumra este condus de o echipă a Institutului de Film din Doha, dar lucrează îndeaproape cu Festivalul de Film de la Sarajevo.

Se consideră că termenul arab "qumra" ar sta la baza cuvântului "cameră". Acesta a fost folosit de omul de ştiinţă, matematicianul şi astronomul Alhazen, a cărui cercetare în domeniul opticii a pus bazele principiilor camerei obscure.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici