Cristian Tudor Popescu şi Serge Avedikian susţin masterclass-uri la Cinepolitica

Cenzura ideologică şi economică şi interferenţa politicului în cinema sunt temele a două masterclass-uri pe care cineastul Serge Avedikian şi filmologul Cristian Tudor Popescu le vor susţine la Bucureşti, la Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

93 afișări
Imaginea articolului Cristian Tudor Popescu şi Serge Avedikian susţin masterclass-uri la Cinepolitica

Cristian Tudor Popescu (Imagine: Bogdan maran/Mediafax Foto)

Masterclasss-ul "Cenzura ideologică şi cenzura economică în cinema", susţinut de cineastul francez de origine armeană Serge Avedikian, este programat pe 9 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Union. Avedikian este protagonistul şi coregizorul (alături de Olena Fetisova) filmului "Paradjanov", o biografie a legendarului regizor Serghei Paradjanov, care va rula în competiţia Cinepolitica. În 2010, a fost distins cu Palme d'Or pentru scurtmetrajul "Chienne d'histoire".

Născut şi crescut la Erevan, a emigrat în Franţa la 15 ani şi s-a stabilit la Paris în 1971, unde a predat la Conservator. În 1976, şi-a înfiinţat propria companie teatrală, iar, în 1988, una de producţie. A semnat regia mai multor spectacole de teatru şi filme şi a avut roluri în pelicule ca "Nous étions un seul homme" (1979), "Le bûcheron des mots" (2009) şi "Iubire persană" (2011).

Despre "Interferenţe ale politicului în cinematografia românească" va vorbi scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu pe 11 aprilie, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu. Acesta va face o trecere, cu exemple, prin istoria filmului autohton şi a relaţiei lui cu politicul, subiect pe care l-a aprofundat în cartea "Filmul surd în România mută".

La Cinepolitica, jurnalistul Adelin Petrişor îşi va prezenta pe 12 aprilie, de la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, documentarul "Coreea de Nord, nimic de invidiat" (2013). Prezentat în secţiunea Panorama, în programul special Nord şi Sud, "Coreea de Nord, nimic de invidiat" (2013) este un documentar realizat după călătoria din 2012, alături de colegul său de la TVR, cameramanul Cătălin Popescu. Cei doi au fost primii jurnalişti TV români cărora li s-a permis accesul, după 1989, în ţara izolată de restul lumii. După proiecţie, Adelin Petrişor va răspunde întrebărilor publicului.

Tot în programul Nord şi Sud va rula "Securitate naţională/ Namyeong-dong", de Chung Ji-young, o dramă impresionantă despre un lider al mişcării democratice din Coreea de Sud arestat şi torturat în temutul centru de interogare Namyeong-dong, pentru a-şi mărturisi colaborarea cu comuniştii din Nord. Peste ani, el îşi reîntâlneşte torţionarul.

În secţiunea Panorama, spectatorii vor putea urmări şi "EU 013, ultima frontieră/ EU 013, L'Ultima frontiera", de Alessio Genovese, primul documentar care reuşeşte să pătrundă în lumea crudă a centrelor de identificare şi expulzare din Italia, în care mii de cetăţeni străini pot fi reţinuţi chiar şi un an şi jumătate fără a se fi făcut vinovaţi de vreo infracţiune sau fără a fi fost condamnaţi de vreun judecător.

Un eveniment organizat de Fondul Franco-German Elysée, Institutul Francez, Institutul Goethe şi Arhiva Naţională de Filme - Cinemateca Română, la 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, va aduce la Cinema Elvira Popescu, pe 12 aprilie, de la ora 16.00, una dintre marile opere ale cinema-ului clasic, "Iluzia cea mare/ La Grande illusion", în regia lui Jean Renoir, cu Jean Gabin pe afiş. Filmul prezintă povestea unui grup de soldaţi francezi luaţi prizonieri de germani în timpul Primului Război Mondial.

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 şi 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC) din Bucureşti şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte) din Capitală. Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici