CRP a sancţionat cu "delimitare publică" Antena 1, membru al Clubului

Clubul Român de Presă (CRP) a decis, joi, aplicarea sancţiunii de "delimitare publică" televiziunii Antena 1, membră a CRP, pentru imaginile cu fostul premier Emil Boc, difuzate într-o emisiune a postului.

467 afișări
Imaginea articolului CRP a sancţionat cu "delimitare publică" Antena 1, membru al Clubului

CRP a sancţionat cu "delimitare publică" Antena 1, membru al Clubului

"Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă (CRP) s-a autosesizat în această saptămână în cazul «Emil Boc - Atena 1», pe care îl consideră ca fiind de încălcare a Codului Deontologic al CRP. Procedura de autosesizare este prevazută în Statutul CRP. Membrii Consiliului de Onoare al CRP au decis să aplice sancţiunea de «delimitare publică» postului TV Antena 1 - membru al CRP, pentru încălcarea articolului 4 din Codul Deontologic al Clubului", se precizează într-un comunicat al CRP, remis agenţiei MEDIAFAX.

CRP consideră că "utilizarea unor imagini cu o persoană publică aflată în cadru privat a încălcat principiul neintruziunii în viaţa privată şi că, în cazul menţionat, utlizarea acestor imagini nu poate fi justificată prin invocarea unui eventual interes public".

Doar în situaţii când "comportamentul privat al unor personalităţi publice poate avea urmări asupra societăţii, principiul neintruziunii în viaţa privată ar putea fi eludat", conform articolului 4 din Codul Deontologic al CRP, se precizează în comunicatul Clubului.

"Consiliul de Onoare al CRP îşi exprimă îngrijorarea faţă de apariţia unui asemenea precedent şi consideră că aplicarea unei sancţiuni va preveni alt derapaj etic din partea postul TV Antena 1. De asemenea, CRP face un apel către jurnalişti pentru respectarea normelor etice ale profesiei, atitudine mai mult decât necesară în contextul actual", se mai spune în comunicatul CRP.

Sancţiunile prevăzute de CRP pentru nerespectarea Codului Deontologic sunt, conform regulamentului Consiliului de Onoare (cel care le stabileşte): avertisment, delimitare publică, excludere.

Articolul 4 din Codul Deontologic al Ziaristului elaborat de CRP prevede: "Ziaristul este obligat să respecte viaţa privată a cetăţenilor şi nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obţine informaţii sau imagini despre aceasta. Atunci când comportamentul privat al unor personalităţi publice poate avea urmări asupra societăţii, principiul neintruziunii în viaţa privată ar putea fi eludat".

TV Antena 1 este membră a CRP.

 

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici