Cuba pune la dispoziţia cercetătorilor americani peste 2.000 de documente despre Hemingway

Telegrama care îl anunţa pe romancierul american Ernest Hemingway că a câştigat premiul Nobel pentru literatură face parte dintre cele peste 2.000 de documente puse de Cuba la dispoziţia profesorilor universitari din Statele Unite, a anunţat, marţi, o revistă culturală cubaneză.

123 afișări
Imaginea articolului Cuba pune la dispoziţia cercetătorilor americani peste 2.000 de documente despre Hemingway

Cuba pune la dispoziţia cercetătorilor americani peste 2.000 de documente despre Hemingway (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Peste 2.000 de documente păstrate la muzeul Finca Vigia din Havana, fosta reşedinţă a lui Hemingway, sunt de acum înainte disponibile cercetătorilor americani, după ce au fost digitalizate şi transferate la muzeul John F. Kennedy, a anunţat revista Cuba Contemporánea pe site-ul ei.

"Toate aceste materiale reflectă viaţa de zi cu zi a lui Hemingway în Cuba şi oferă o viziune foarte personală asupra vieţii sale", a declarat Susan Wrynn, curatoarea bibliotecii Kennedy către care o primă livrare de documente digitalizate a fost efectuată în 2008.

Printre altele, între acestea se află şi telegrama de la doctorul Anders Osterling de la Academiei suedeză în care îl anunţa pe Hemingway că a câştigat premiul Nobel în 1954 şi mesajele de felicitare de la Carl Sandburg, Spencer Tracy, Veronica Cooper, soţia lui Gary Cooper, şi de la John Huston.

Ernest Hemingway a trăit din 1939 până în 1960 în Cuba, o ţară care l-a inspirat în scrierile sale, mai ales în romanul "Bătrânul şi marea". Vila în care a locuit, Finca Vigia, este vizitată în fiecare an de câteva mii de turişti.

Născut în Illinois pe 21 iulie 1899, Ernest Hemingway şi-a început cariera de scriitor publicând diverse articole pentru un ziar din Kansas City, la vârsta de 17 ani. După intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, Hemingway s-a înrolat voluntar într-o unitate de ambulanţe militare din Italia. A fost rănit pe front şi s-a întors în America, devenind reporter. A fost trimis din nou în Europa, pentru a scrie despre diverse evenimente, precum revoluţia din Grecia şi, mai târziu, Războiul Civil din Spania. A început să scrie romane în jurul vârstei de 20 de ani, iar primul său roman, "The Sun Also Rises", a fost publicat în 1926.

Ernest Hemingway a fost premiat cu Pulitzer, în 1953, şi cu Nobel pentru literatură, în 1954. Hemingway s-a mutat în 1939 la Finca Vigia, în Cuba, unde a scris romane precum "Bătrânul şi marea", "Sărbătoarea continuă" şi "Insule în derivă". Printre alte romane celebre ale sale se numără "Grădină Raiului", "Zăpezile de pe Kilimanjaro şi alte povestiri", "Fiesta", "Noaptea dinaintea bătăliei şi alte povestiri", "Pentru cine bat clopotele" şi "Adio, arme". În iulie 1960, Hemingway s-a reîntors în Statele Unite unde, un an mai târziu, la vârsta de 61 de ani, s-a sinucis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici