Debut cu probleme la B-EST IFF, din cauza blocării traficului aerian

Organizatorii festivalului B-EST, ce ar trebui să debuteze marţi, în Bucureşti, se confruntă cu o serie de probleme din cauza blocării traficului aerian în Europa: mai multe role de peliculă sunt blocate pe aeroporturi, iar sosirea invitatului special, Andrei Koncealovski, a fost amânată.

57 afișări
Imaginea articolului Debut cu probleme la B-EST IFF, din cauza blocării traficului aerian

Debut cu probleme la B-EST IFF, din cauza blocării traficului aerian (Imagine: www.b-est.ro)

Potrivit organizatorilor, care au susţinut, luni, o conferinţă de presă, copiile filmelor "Un om singur/ A Single Man" şi "Un tip serios/ A Serious Man" - care ar urma să închidă festivalul, duminică, sunt blocate pe Aeroportul "JFK" din New York, însă vor fi aduse până la proiecţia lor din cadrul evenimentului.

Traficul aerian a fost blocat, în ultimele zile, în toată Europa, din cauza formării unui nor de cenuşă vulcanică, în urma unei erupţii în Islanda.

La conferinţa de luni au participat, printre alţii, directoarea B-EST, Dana Chelba, şi criticii de film Irina Margareta Nistor şi Mihai Chirilov.

Pe de altă parte, Andrei Koncealovski este, potrivit organizatorilor, în Toscana şi va ajunge, cel mai probabil, marţi în România. Filmul "Strălucire", al lui Koncealovski, deschide festivalul, marţi. Regizorul trebuia să sosească la Bucureşti luni seară. Dana Chelba a declarat că regizorul rus va susţine masterclass-ul care era programat, miercuri, la Teatrul Act din Capitală.

Pentru al doilea an consecutiv, Fundaţia Culturală Charta şi Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher propun o provocare cu totul specială, secţiunea Romano Cinema and Culture, destinată în exclusivitate filmelor despre cultura şi cinematografia comunităţii rome şi care va fi prezentată la Cinema Scala şi la Sala Elvira Popescu în zilele de 23, 24 şi 25 aprilie.

Convins că dialogul intercultural reprezintă una dintre coordonatele importante ale unei societăţi moderne şi că, de asemenea, produsele culturale ale comunităţii rome fac parte integrantă din moştenirea culturală mondială, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (B-EST) propune în cadrul acestei secţiuni un miniportret Tony Gatlif, regizor, scenarist, compozitor, actor şi producător de film de naţionalitate franceză şi, totodată, unul dintre cei mai cunoscuţi cineaşti de etnie romă din lume: "Libertate/Korkoro/Liberté" (2009), difuzat în premieră absolută în România, "Swing" (2002) şi "Gadjo Dilo" (1997). Gatlif este unul dintre invitaţii speciali ai Festivalului B-EST, de anul acesta, alături de Andrei Koncealovski.

Nici prezenţa în festival a lui Gatlif nu este sigură, din cauza blocării traficului aerian.

Pe lângă întâlnirea cu filmele lui Tony Gatlif, B-EST IFF şi Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher propune şi un lungmetraj de debut, "Happy New Life/ Boldog új élet", despre viaţa unui tânăr abandonat pe când era copil şi care, pentru a deveni un bărbat cu adevărat independent, vrea să afle cât mai multe informaţii despre familia sa. Bogdán Árpád, regizorul filmului, s-a născut în 1976 şi, până la 24 de ani, a trăit prin orfelinate. Prin urmare, deşi nu e un film biografic, "Happy New Life" se bazează pe elemente din viaţa proprie.

Tot în cadrul B-EST 2010, în afara competiţiei, pe lângă deja-anunţatul "El secreto de sus ojos" (regia Juan Jose Campanella), premiat cu Oscar 2010 pentru cel mai bun film într-o limbă străină, vor fi proiectate filme de excepţie, regizate de unii dintre cei mai titraţi regizori ai lumii:

  • "Thirst", o nouă provocare marca Park Chan Wook, câştigător al marelui premiu al juriului la Cannes 2009,

  • "A Single Man", debutul în regie al designerului Tom Ford, cu Colin Firth în rolul principal, pentru care acesta a primit Coppa Volpi la Veneţia 2009 şi a fost nominalizat la Oscar 2010,

  • "Vincere" (selecţie oficială Cannes 2009), în regia lui Marco Bellocchio, ecranizare a unei pagini sumbre a istoriei ce a fost eliminată din biografia oficială a lui Mussolini,

  • "The Time That remains" (regia Elia Suleiman, inclus în competiţie oficială Cannes 2009) şi

  • "No One Knows about the Persian Cats" (regia Bahman Ghobadi, Un Certain Regard, Cannes 2009), ce oferă o perspectivă semi-documentaristică asupra scenei muzicale iraniane.

De asemenea, B-EST propune două evenimente speciale - Ziua Documentarelor HBO, în cadrul căreia vor fi prezentate două dintre cele mai recente producţii HBO România ("Lumea văzută de Ion B." de Alexander Nanau şi "Circul Vesel" de Claudiu Mitcu) şi o seară a filmului francez, cu pelicula "L'Enfer de Henri-Georges Clouzot" (regia Serge Bromberg şi Ruxandra Medrea), premiat cu Cesar 2010 pentru cel mai bun documentar, şi "Les Herbes Folles", în regia veteranului Alain Resnais, recompensat cu premiul omagial al juriului la Cannes în 2009.

În competiţia de lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti au mai fost selectate, pe lângă "Portretul luptătorului la tinereţe" de Constantin Popescu şi "Caravana cinematografică" de Titus Muntean, următoarele titluri:

  • "In the Loop" (Marea Britanie, 2009), în regia lui Armando Iannucci, considerat unul dintre cele mai inteligente şi amuzante filme ale anului 2009, premiat pentru cel mai bun scenariu la British Independent Film Awards şi nominalizat, la aceeaşi categorie, la BAFTA şi Oscar 2010,

  • "Samson & Delilah" (Australia, 2009), în regia debutantului Warwick Thornton, premiat cu Camera d'Or la Cannes 2009,

  • "De Helaasheid der Dingen" (Belgia, 2009), în regia lui Felix Van Groeningen, posesorul celui mai promiţător afiş din secţiunea Quinzaine des Realisateurs, Cannes 2009,

  • "Gigante" (Uruguay/Germania/Argentina/Olanda, 2009), în regia lui Adrián Biniez şi principalul câştigător al Berlinalei 2009, de unde a plecat cu marele premiu al juriului, premiul Alfred Bauer şi premiul de debut,

  • "Humpday" (SUA, 2009), în regia lui Lynn Shelton - marea senzaţie a Festivalului Sundance 2009, unde a primit premiul special al juriului.

Ca şi anul trecut, selecţia filmelor din competiţia oficială a fost făcută de criticul de film Andrei Creţulescu.

Juriul competiţiei de lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti este format din:

  • Sylvain Auzou (preşedintele juriului), vicepreşedinte al secţiunii Venice Days din cadrul Festivalului de Film de la Veneţia şi fost critic de film la Le Film Français,

  • Jay Weissberg, critic de film la Variety, colaborator al revistelor Sight & Sound şi Senses of Cinema şi curator al unui program din cadrul Festivalul Filmului Mut din Pordenone,

  • Irina-Margareta Nistor, critic de film, traducător, realizator de emisiuni TV şi radio,

  • Gheorghe Bălăşoiu, profesor universitar al Universităţii Naţionale de Teatru şi Film, membru al Uniunii Cineaştilor şi al Uniunii Arhitecţilor,

  • Horia Lapteş, director de imagine de origine română stabilit la Paris, şi

  • Mihai Chirilov, critic de film, cofondator şi director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, curator al Festivalului Filmului Românesc din cadrul Tribeca Cinemas, organizat de Institutul Cultural Român din New York.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF) se desfăşoară în Capitală, între 20 şi 25 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici