Deputaţii din Comisia de Cultură vor ca o parte din banii Loteriei să finanţeze proiecte culturale

Deputaţii din Comisia pentru Cultură au adoptat, joi, la Sibiu, o rezoluţie pentru "susţinerea actului cultural în România", iar preşedintele Comisiei, Gigel Ştirbu, a anunţat că va fi iniţiat un proiect de lege pentru finanţarea proiectelor culturale cu o parte din încasările Loteriei Române.

69 afișări
Imaginea articolului Deputaţii din Comisia de Cultură vor ca o parte din banii Loteriei să finanţeze proiecte culturale

Deputaţii din Comisia de Cultură vor ca o parte din banii Loteriei să finanţeze proiecte culturale (Imagine: Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)

Membrii Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor au adoptat, joi, la Sibiu, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie privind "susţinerea actului cultural în România", în care vorbesc despre necesitatea "unui cadru legislativ stabil, a unui sistem de finanţare predictibil, bazat pe sprijinirea performanţei şi valorii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ca parte a Legislativului, Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă este un organism politic. Comisia noastră consideră că în domeniul culturii această caracteristică trebuie interpretată nu în sensul ei partinic, ci, mai degrabă, ca pe un mandat de responsabilitate publică pentru valorile fie create de contemporanii noştri, fie moştenite de la străbuni, care trebuie predate generaţiilor viitoare. În virtutea acestei interpretări a misiunii sale, Comisia se angajează ca şi pe viitor, în limita prerogativelor sale legale, să solicite Legislativului şi Executivului să trateze problematica culturii şi a patrimoniului cultural nepartizan, în beneficiul naţiunii şi tuturor colectivităţilor", se arată în textul rezoluţiei.

Preşedintele Comisiei, Gigel Ştirbu, a declarat, după adoptarea documentului, că săptămâna viitoare vor începe demersurile pentru iniţierea unui proiect legislativ "nepartinic" care să asigure o mai bună finanţare a proiectelor culturale, printr-un procent din încasările Loteriei Române.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Gigel Ştirbu a precizat că proiectele care vor putea fi finanţate din aceşti bani sunt cele care "nu fac decât să creeze plus valoare, noi investiţii, să demareze reabilitarea infrastructurii, să mărească numărul turiştilor şi implicit încasările la bugetele localităţilor unde se fac anumite investiţii".

"A existat această prevedere. 1,5 sau 2 la sută din încasările la Loteria Naţională mergeau către Institututul Naţional al Patrimoniului, pentru reabilitarea monumentelor istorice. Odată cu, mă rog, recesiunea, să zicem, aceste fonduri au fost tăiate, iar banii merg direct la bugetul de stat. Acolo, noi nu avem niciun fel de garanţie că aceşti bani se vor întoarce către proiecte culturale, pentru reabilitarea monumentelor istorice. Această iniţiativă legislativă se vrea ca o garanţie a faptului că aceşti bani vor merge direcţionat către aceste reabilitări de monumente şi aceste finanţări de proiecte culturale", a declarat Gigel Ştirbu.

Întrebat care va fi procentul de încasări care va merge către proiecte culturale, preşedintele Comisiei pentru Cultură a precizat: "Nu putem discuta asta în acest moment pentru că sunt chestiuni care ţin de negocieri politice, ţin de punctul de vedere al Ministerului de Finanţe şi avem un buget în derulare de care trebuie să ţinem cont. Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui ca măcar un procent de 1,5-2 din încasările Loteriei Române să meargă către proiecte culturale".

Gigel Ştirbu a spus că săptămâna viitoare se va iniţia scrierea proiectului legislativ, care va fi depus până la sfârşitul sesiunii parlamentare, în 30 iunie.

Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor s-a reunit, joi, la Sibiu, într-o şedinţă specială în semn de apreciere faţă de statutul de Capitală Culturală a Europei pe care l-a deţinut oraşul, dar şi faţă de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici