Directorul MNAR, Roxana Theodorescu, a devenit Ofiţer al Legiunii de Onoare, de ziua ei

Directorul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), Roxana Theodorescu, a fost decorată marţi, când îşi sărbătoreşte ziua de naştere, la Ambasada Franţei de la Bucureşti, cu însemnele Ordinului Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, în prezenţa altor directori de muzee şi mai multor ambasadori.

946 afișări

Legiunea de Onoare, cel mai prestigios ordin al statului francez, în gradul de Ofiţer nu a mai fost conferită în România decât guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a spus ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.

La ceremonia de decorare a Roxanei Theodorescu de către ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, au fost prezenţi, printre alţii, Mihai Oroveanu - directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Ernest Oberländer Târnoveanu - directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Virgil Niţulescu - directorul Muzeului Ţăranului Român, antropologul Alexandru Bălăşescu, Mihnea Constantinescu, Andrei Magheru, directorul Institutului Francez, Didier Dutour, alături de ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ambasadorul Rusiei, Alexander Churilin, ambasadorul Elveţiei, Livio Hurzeler, şi şefa Delegaţiei Wallonie-Bruxelles, Fabienne Reuter.

Ambasadorul Henri Paul a declarat celor prezenţi că sarcina de a o decora pe Roxana Theodorescu este uşoară, întrucât îl leagă de aceasta o prietenie încă de la prima lor întâlnire, dar şi dificilă, pentru că ea este o persoană foarte discretă, deşi foarte cunoscută, în special în mediul diplomatic.

"Sunteţi chiar un simbol al culturii române", a spus Henri Paul, începându-şi omagiul către Roxana Theodorescu.

El a amintit că aceasta l-a primit "cu căldură şi generozitate" la venirea în România şi l-a ajutat să descopere "patrimoniul românesc imens, cultura extraordinară a oamenilor", iar prin umorul său, "uneori caustic", să-şi formeze "o viziune lucidă şi finalmente radioasă" asupra acestei ţări.

În discursul său de omagiere, ambasadorul a amintit parcursul profesional al Roxanei Theodorescu - numită în 1984 la conducerea departamentului expoziţiilor al Uniunii Artiştilor, a organizat peste 200 de expoziţii ale artiştilor români în străinătate. A fost numită, în 1994, director la MNAR, pe care l-a renovat complet. Totodată, a contribuit la realizarea de schimburi artistice între România şi Franţa, printre cele mai recente numărându-se "Umbre şi lumini. Patru secole de pictură franceză", prezentată în 2005, deschiderea, pe 30 noiembrie 2007, a spaţiului atelier de descoperire a operei lui Constantin Brâncuşi, realizat în colaborare cu Centrul Pompidou din Paris, organizarea în toamna anului 2008 a expoziţiei "Napoleon al III-lea şi Principatele Române", în parteneriat cu Muzeul de la Compiegne. În prezent, MNAR găzduieşte expoziţia "Marianne, muză a creatorilor", dedicată acestui simbol al Republicii Franceze.

În anul 2000, Roxana Theodorescu a fost decorată cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler. De asemenea, ea a primit mai multe distincţii din partea UNESCO, Danemarcei, Rusiei, Italiei, Belgiei şi Chile.

După ce a primit însemnele ordinului, Roxana Theodorescu a luat cuvântul, tot în limba franceză, şi a mulţumit pentru noua distincţie primită din partea Franţei.

"Da, a face cultură, a te ocupa de arte, a încerca să salvezi patrimoniul este, aici mai mult decât în alte locuri, o luptă nesfârşită, care ar trebui sprijinită, dacă nu chiar dusă de Ministerul Apărării", a spus ea spre amuzamentul celor prezenţi.

Pe de altă parte, directorul MNAR a spus că preferă să vadă partea bună a lucrurilor, referindu-se la profesionalismul colegilor ei şi la înţelegerea şi susţinerea "celor care văd dincolo de imediat".

"Franţa, prin reprezentanţii săi, a reuşit să susţină, prin proiecte pe cât de interesante, pe atât de ambiţioase, prin acţiuni eficace cauza românilor în domeniul cultural, mai mult decât noi înşine. (...) Sper că Franţa va avea aceeaşi atitudine faţă de România, oricare ar fi împrejurările", a încheiat Theodorescu.

Cei prezenţi la ceremonie i-au cântat "La mulţi ani!" şi au ciocnit un pahar de şampanie.

(Serviciul Foto al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici