Dirijorul Lorin Maazel, fost director al Operei de Stat din Viena, a murit

Dirijorul Lorin Maazel, fost director al Filarmonicii din New York şi al Operei de Stat din Viena, cunoscut pentru interpretările sale incisive şi uneori extreme, a decedat duminică, în locuinţa sa din Castleton, la vârsta de 84 de ani.

259 afișări
Imaginea articolului Dirijorul Lorin Maazel, fost director al Operei de Stat din Viena, a murit

Dirijorul Lorin Maazel, fost director al Operei de Stat din Viena, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decesul său a survenit în urma unor complicaţii de pneumonie, a declarat Jenny Lawhorn, un purtător de cuvânt al dirijorului. În ultimele zile, Lorin Maazel repeta pentru Festivalul Castleton care are loc la ferma sa, informează nytimes.com.

Lorin Maazel a studiat matematica şi filosofia în facultate, vorbea fluent în şase limbi (franceza, germana, portugheza, spaniola, italiana şi engleza) şi era interesat şi de alte subiecte în afară de muzică. Spectacolele sale puteau părea pretenţioase, reci şi distante din punct de vedere emoţional. Cu toate aceste, multe dintre spectacolele sale au fost apreciate ca fiind înflăcărate şi intens personalizate.

De asemenea, Lorin Maazel a fost apreciat pentru tehnica sa precisă şi pentru memoria sa prodigioasă.

Poate pentru că a crescut în lumina reflectoarelor, conducând orchestre de la vârsta de 9 ani, Maazel era sigur de sine, încăpăţânat şi, uneori, arogant. De fiecare dată când lua un nou directorat, de obicei anunţa ce voia să schimbe şi de ce abordarea sa este mai bună decât a celor dinaintea lui. Acesta ştia ce-şi doreşte şi cum poate obţine şi, dacă întâlnea obstacole pe care nu le putea depăşi, se retrăgea, nu înainte de a oferi o explicaţie publică.

Din acest motiv a ocupat pentru o scurtă perioadă funcţiile de director general şi director artistic la Opera de Stat din Viena, fiind primul american care a ocupat o asemenea funcţie.

Lorin Maazel a dirijat peste 150 de orchestre în aproxiamtiv 5.000 de concerte, în timpul carierei sale care a început când avea 8 ani, potrivit biografiei sale oficiale.

Maazel a dirijat unele dintre cele mai mari orchestre americane, inclusiv NBC Symphony, la invitaţia lui Arturo Toscanini.

De asemenea, a fost director artistic la Deutsche Oper Berlin, director general la Opera de Stat din Viena şi director muzical la Radio Symphony of Berlin, Symphony Orchestra of the Bavarian Radio, Pittsburgh Symphony, Cleveland Orchestra şi Munich Philharmonic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici