"Drumul Crucii", refăcut din nou în mod simbolic de artistul Daniel Leş, în centrul Bucureştiului - FOTO

Reprezentaţia simbolică "Drumul Crucii" va fi refăcută din nou, marţi seară, în Săptămâna Patimilor, în centrul Bucureştiului, de artistul Daniel Leş, care va interpreta rolul lui Iisus Hristos.

1237 afișări
Imaginea articolului "Drumul Crucii", refăcut din nou în mod simbolic de artistul Daniel Leş, în centrul Bucureştiului - FOTO

"Drumul Crucii", refăcut din nou în mod simbolic de artistul Daniel Leş, în centrul Bucureştiului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Pentru a treia oară, în cei opt ani de la lansarea proiectului, "Drumul Crucii" va trece prin Bucureşti şi le va aminti oamenilor de cele 14 opriri ale lui Iisus şi de răstignire, potrivit informaţiilor publicate pe contul de Facebook dedicat evenimentului.

"Drumul Crucii", un proiect în care sunt implicate 70 de persoane, se va desfăşura marţi, de la ora 18.00, pe traseul Centrul Vechi - Hanul lui Manuc - Parcul Cişmigiu.

Acest proiect are la bază societatea din prezent: goana oraşului, a pregătirilor pentru masa festivă de Paşte, oraşul sufocat, fără amintirea suferinţei şi fără bucuria reînvierii. Acesta este urbanul cotidian în care Daniel Leş şi-a pus întrebarea: "Ce s-ar întâmpla dacă Iisus ar trece acum printre noi purtându-şi crucea?".

Daniel Leş precizează că prin proiectul său nu spune, ci doar le aminteşte oamenilor, în imagini cutremurătoare, că preţul a fost plătit, dar că noi încă avem datorii.

În aprilie 2012, proiectului "Drumul Crucii" i s-a alăturat actriţa Maia Morgenstern, care a interpretat rolul Fecioarei Maria. Atunci, de lângă Banca Naţională a României, "Drumul Crucii" a fost simulat de-a lungul străzii Lipscani, până la bulevardul Brătianu, la statuia Lupoaicei şi, ulterior, până la Biserica Curtea Veche, artistul Daniel Leş purtând în spate, pe tot acest drum, o cruce masivă din lemn. Artistul - plin de sânge, cu părul încâlcit şi acoperit cu o pânză - a promovat atunci o imagine similară aceleia din filmele de gen.

"Drumul Crucii" se doreşte a fi un proiect care să le reamintească bucureştenilor despre evenimente care s-au petrecut în urmă cu 2.000 de ani, când - potrivit istoriei creştinismului - Iisus Hristos a fost răstignit.

Daniel Leş este ceramist şi lucrează după o metodă veche de mii de ani, fiind îndrumat în această artă de tatăl său, Ioan Leş. Artistul spune despre el că este "o bucată de lut pe care Dumnezeu încă o modelează".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici