Fecioru (MCSI): Tranziţia la TV digitală se poate întâmpla "nu mai repede de două luni"

Marius Fecioru, secretar de stat în MCSI, a declarat marţi că, în acest moment, România s-a întors cu un an şi jumătate în urmă în privinţa procesului de digitalizare TV, precizând că tranziţia la televiziunea digitală terestră se poate întâmpla "nu mai repede de două luni".

275 afișări
Imaginea articolului Fecioru (MCSI): Tranziţia la TV digitală se poate întâmpla "nu mai repede de două luni"

Fecioru (MCSI): Tranziţia la TV digitală se poate întâmpla "nu mai repede de două luni" (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Prezent, marţi, la conferinţa "Romania in High Definition", organizată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD) la Bucureşti, Marius Fecioru a spus că nu se poate vorbi în acest moment despre finalizarea procesului de digitalizare terestră în România, ci despre o întoarcere în trecut.

"La acest moment, putem spune că ne-am întors cu un an şi jumătate în urmă, deoarece modelul propus acum un an şi jumătate, la acest moment, avem în vedere în a-l cosmetiza şi în a-l schimba (...) La acest moment, există în avizare legislativă un pachet de legi, de hotărâri de guvern, respectiv de ordonanţe, care doresc să modifice strategia, să impună noi termene, să atribuie în mod diferit cele şase multiplexuri", a spus Fecioru, precizând că în acest sens se poartă în prezent discuţii cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

"Trebuie să avem în vedere şi faptul că această parte de televiziune digitală trebuie să îşi atingă scopul, în a fi facilă pentru cetăţean, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere tehnic. Cum tehnologia şi business-ul în domeniul televiziunii nu ţin cont de bariere administrative sau politice, lucrurile merg înainte", a mai spus Fecioru.

Totodată, Marius Fecioru a spus că trebuie să se ţină cont şi de situaţia Radiocom şi de investiţiile făcute de statul român pentru pregătirea tranziţiei la televiziunea digitală terestră.

"Câtă vreme e interesat şi Radiocom, (...) Ministerul nu poate să aibă o privire independentă de acest subiect. Suntem şi acţionari, a existat şi o pregătire a acestei tranziţii. Nu putem să aruncăm la coş toate aceste locuri, pentru a porni un model în care ei să nu fie cuprinşi, dar în acelaşi timp nu putem fi şi jucător şi reglementator", a spus Fecioru, precizând că din aceste motive, în urmă cu câteva luni, atribuţiile MCSI pe acest subiect au fost transferate către Secretariatul General al Guvernului.

"La compania Radiocom au fost realizate, în decursul ultimilor cinci ani, investiţii pentru asigurarea acestei tranziţii, despre care s-au crezut la acel moment că vor grăbi procesul", a mai spus Fecioru.

Totodată, el a mai spus că autorităţile îşi doresc în prezent ca tehnologia HD să fie facilă pentru populaţie, din punct de vedere economic şi tehnic.

Referitor la faptul că Societatea Română de Televiziune (SRTv) ar urma să primească una din cele şase licenţe care vor fi acordate pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea audiovizualului, avizat favorabil pe 10 martie, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), Marius Fecioru a spus că pe acest subiect există în acest moment discuţii la nivelul Consiliului Concurenţei.

"Dorim să evităm situaţii neplăcute (...) Nu dorim să mergem pe o cale în care acest lucru să fie perceput ca o subvenţie încrucişată sau ca un ajutor de stat. Avem în vedere ca aceste lucruri să nu se întâmple şi avem în vedere să studiem cu foarte mare atenţie modele implementate în Marea Britanie, Franţa, Austria şi Germania", a explicat Marius Fecioru.

El a precizat că este foarte greu să spună un termen la care ar putea începe efectiv procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră, "atâta timp cât factorii care intervin, argumentele sunt extrem de diferite". "Se poate întâmpla după părerea mea, nu mai repede de două luni de zile", a concluzionat Marius Fecioru.

Declaraţiile lui Marius Fecioru vin după ce, marţi, tot în cadrul conferinţei "Romania in High Definition", Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, a declarat că tranziţia la televiziunea digitală terestră durează mai mult decât şi-ar fi dorit autoritatea, precizând însă că, în prezent, sunt pe circuitul de avizare două proiecte de acte normative prin care ar putea fi demarat procesul.

Guvernul vrea să acorde şase licenţe de televiziune digitală terestră, din care una va trebui să asigure o acoperire de 60% din populaţie şi 50% din teritoriu până la 31 martie 2012, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Comunicaţiilor, făcut public pe 6 martie.

Potrivit respectivului proiect de act normativ, un multiplex va fi acordat înainte de 1 ianuarie 2013, următoarele trei, după 1 ianuarie 2013, iar ultimul, după 17 iunie 2015, odată cu încetarea completă a emisiilor de televiziune analogice, se precizează în proiectul de act normativ. Celelalte cinci licenţe vor fi acordate prin selecţie competitivă organizată de ANCOM, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune, se mai spunea în proiectul respectiv de HG.

Pe de altă parte, SRTv ar urma să primească una din cele şase licenţe care vor fi acordate pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea audiovizualului, avizat favorabil, în 10 martie, de CNA.

În august 2010, prin HG 833/2010, Executivul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Această hotărâre a fost luată de Guvern, deşi România se angajase în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.

Adoptarea HG 833/2010 a făcut ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexuri).

Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două licenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini, achitate în cadrul licitaţiei.

Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.

Fondată în anul 2009, Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale este principalul for independent consacrat promovării tehnologiilor digitale în România şi în special a tranziţiei la serviciile de televiziune digitală terestră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici