Festivalul de Film de la Locarno 2010 a început

Cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno şi-a deschis porţile miercuri, sub semnul tinereţii, odată cu proiecţiile a 20 de filme de debut, cinematografia românească fiind bine reprezentată anul acesta la prestigiosul eveniment elveţian.

66 afișări
Imaginea articolului Festivalul de Film de la Locarno 2010 a început

Festivalul de Film de la Locarno 2010 a început (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chiara Mastroianni, fiica monştrilor sacri ai cinematografiei Catherine Deneuve şi Marcello Mastroianni, va primi, pe 6 august, premiul de excelenţă, o recompensă acordată în fiecare an unuia sau mai multor actori de renume mondial. Printre câştigătorii din anii anteriori se numără Oleg Menchikov, Susan Sarandon, John Malkovich, Willem Dafoe, Michel Piccoli.

În competiţia oficială se află 18 lungmetraje care vor concura pentru Leopardul de Aur, principalul premiu al festivalului, care va fi decernat pe 14 august.

Juriul competiţiei internaţionale este format din regizorul din Singapore Eric Khoo (preşedinte), actriţa iraniană Golshifteh Farahani, actorul francez Melvil Poupaud, regizorul elveţian Lionel Baier şi regizorul american Joshua Safdie.

În competiţie vor rula filme precum "L'Homme au bain", de Christophe Honoré (Franţa), cu Chiara Mastroianni, "Curling", de Denis Côté (Canada), laureat cu premiul pentru regie la Locarno în 2008, "Bas-fonds" - al treilea lungmetraj al tinerei actriţe şi regizoare franceze Isild Le Besco, şi "LA Zombie", de Bruce LaBruce (Germania/ SUA/ Franţa).

"LA Zombie", difuzat în premieră mondială, are toate şansele să facă din nou valuri, după ce, la sfârşitul lunii iulie, a fost eliminat din competiţia Festivalului de la Melbourne, de autorităţile australiene. Lungmetrajul "LA Zombie" îl aduce în prim plan pe actorul francez de filme porno Francois Sagat, în rolul unui bărbat convins că este un zombie extraterestru sosit pe Terra pentru a avea relaţii necrofile şi homosexuale.

Ediţia din 2010 a festivalului, care se doreşte a fi un laborator "al limbajelor cinematografice de mâine", şi-a redus drastic programul, până la 290 de filme - comparativ cu 390 de filme în 2009.

Cu un pronunţat caracter internaţional, o puternică prezenţă românească, filme provenind din Balcani, ţările scandinave, America şi Asia, Festivalul de la Locarno nu i-a uitat nici pe cineaştii elveţieni, care vor fi prezenţi cu peste 60 de pelicule, dintre care două în competiţia internaţională.

La ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Locarno vor fi prezentate, în competiţia de lungmetraje, două debuturi româneşti: "Morgen", de Marian Crişan, şi "Periferic", de Bogdan George Apetri. De asemenea, pelicula "Burta balenei", de Ana Szel şi Ana Lungu, a fost inclusă în secţiunea Filmmakers of the Present a festivalului, dedicată debutului în lungmetraj sau celui de-al doilea film al unui autor.

Pe de altă parte, filmul "Misiunea directorului de resurse umane", regizat de Eran Riklis şi coprodus de compania românească Hai-Hui Entertainment, va fi prezentat în premieră mondială la Locarno.

De asemenea, există o prezenţă românească în secţiunea Leopards of Tomorrow, care este dedicată tinerelor talente. Regizorul Corneliu Porumboiu face parte din juriul acestei secţiuni. Leopards of Tomorrow/ Pardi di domani împlineşte, în 2010, 20 de ani. Astfel, organizatorii festivalului au selectat cele mai interesante filme prezentate în această secţiune de-a lungul timpului. Printre aceste filme se numără "Avant le Petit Déjeuner", de Cristi Puiu (Elveţia/ România, 1995), şi "Valuri", de Adrian Sitaru (2007).

Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi şi mai importante evenimente de gen din lume, alături de cele de la Cannes şi Veneţia. De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente şi tendinţe, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee şi mulţi alţii. Selecţia de filme înglobează în fiecare an principalii autori de azi şi de mâine, Locarno urmând să devină, între 4 şi 14 august, capitala cinema-ului de autor.

În 2009, trofeul Leopardul de Aur a revenit regizoarei şi romancierei chineze Xiaolu Guo, pentru filmul său intitulat "She, a Chinese".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici