Festivalul "Les Films de Cannes à Bucarest":Filme de la Cannes, în această toamnă, la Bucureşti - VIDEO

Festivalul "Les Films de Cannes à Bucarest", între 14 - 23 octombrie. Cinefilii se vor strânge în cinematografe să vadă filme din selecţia Festivalului de la Cannes 2016, regizate de Ken Loach, Xavier Dolan, Jean-Pierre şi Luc Dardenne sau Andrea Arnold. Voilà recomandările Mediafax!

922 afișări
Imaginea articolului Festivalul "Les Films de Cannes à Bucarest":Filme de la Cannes, în această toamnă, la Bucureşti - VIDEO

Festivalul "Les Films de Cannes à Bucarest":Filme de la Cannes, în această toamnă, la Bucureşti

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfăşura anul acesta între 14 şi 23 octombrie 2016, cu o ediţie extinsă şi cu cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecţii concomitente cu filmele selectate şi la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă. Primele bilete vor fi puse în vânzare săptămâna aceasta, pe http://www.eventbook.ro.

Iată ce filme pot vedea cinefilii la Bucureşti:

Câştigătorul Palme d’Or, în premieră în România

"I, Daniel Blake", filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d’Or cineastului britanic Ken Loach, va fi proiectat în premieră în România.

Extrem de activ la venerabila vârstă de 80 de ani, Ken Loach este unul dintre cei nouă regizori care au câştigat marele trofeu al Festivalului de la Cannes de două ori – prima dată în 2006, cu The Wind that Shakes the Barley. Este unul dintre regizorii favoriţi ai Cannes-ului, cu peste 15 filme prezentate pe Croisette, din 1970 încoace. Cineast al nedreptăţii şi inegalităţii sociale, Ken Loach s-a preocupat dintotdeauna de soarta muncitorilor. „I, Daniel Blake este unul dintre cele mai bune filme ale lui Loach”, scrie Variety.

Împreună cu scenaristul său dintotdeauna, Paul Laverty, regizorul a călătorit prin Scoţia pentru a documenta cât mai îndeaproape problemele din sistemul social. Aşa a apărut Daniel Blake, excelent interpretat de actorul Dave Johns, un tâmplar de 59 de ani din Newcastle silit să se retragă după o criză cardiacă şi să ceară, pentru prima dată, ajutorul statului. Urmează un traseu kafkian, cu drumuri la agenţia pentru locuri de muncă, chestionări nesfârşite despre starea de sănătate şi stagii de calificare. „Cred că ciocnirea cu o birocraţie nemiloasă e un subiect care trece dincolo de graniţe, oricine înţelege frustrarea de a fi prins constant între call center-uri, de vorbă cu oameni care nu-ţi dau ajutorul de care ai nevoie”, declara Ken Loach.

Filme în premieră de Xavier Dolan, fraţii Dardenne şi Andrea Arnold

Copilul-minune al cinematografiei contemporane, Xavier Dolan a câştigat anul acesta Marele Premiu la Cannes şi premiul Juriului Ecumenic cu „Juste la fin du monde/ It's Only the End of the World”. Adaptare după o piesă de teatru, filmul urmăreşte vârtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absenţă şi cu un anunţ definitiv: mai are foarte puţin de trăit. În distribuţie, staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux.

„Este o evocare excelentă, halucinantă, stilizată a disfuncţiilor dintr-o familie”, scrie criticul Peter Bradshaw în The Guardian, continuând: „Să-l vezi, să-l asculţi e ca şi cum ai ţine capul într-o boxă la un concert Motörhead”. La doar 27 de ani, Xavier Dolan a regizat deja şase lungmetraje, toate multi-premiate.

O altă premieră în România va fi „American Honey”, pentru care regizoarea Andrea Arnold a obţinut al treilea Premiu al juriului din carieră. „Cel mai intens şi proaspăt film despre tinerii din America, de la Kids al lui Larry Clark încoace”, cum a fost descris de The Film Stage, a lansat în forţă cariera unei actriţe talentate, Sasha Lane, într-un film complex, intens şi provocator despre aventurile unei adolescente care călătoreşte prin ţară cu o echipă de vânzări. Shia LaBoeuf are unul dintre rolurile centrale. Pentru Indiewire.com, Andrea Arnold este unul dintre cei mai buni regizori ai momentului.

Inspirat de o poveste de dragoste fascinantă, care a făcut istorie în SUA, „Loving”, în regia lui Jeff Nichols, celebrează curajul a doi îndrăgostiţi, Richard şi Mildred Loving, care s-au căsătorit, au fost arestaţi din cauza legii care interzicea mariajul interrasial şi au petrecut apoi nouă ani în justiţie pentru dreptul de a fi împreună. În 1967, cazul Loving vs. Virginia a ajuns la Curtea Supremă şi a schimbat astfel destinele a milioane de cupluri. Joel Edgerton şi Ruth Negga joacă rolurile principale. „Loving” a concurat pentru Palme d’Or, iar la Bucureşti va fi proiectat înaintea premierei din SUA, programată în noiembrie.

Jean-Pierre şi Luc Dardenne, doi dintre favoriţii Cannes-ului, revin cu un film plin de suspans: „La fille inconnue”, „diamantul brut al fraţilor Dardenne”, cum îl numeşte revista Les Inrockuptibles. Într-o seară, după ce programul s-a terminat şi cabinetul s-a închis, o doctoriţă aude soneria, dar nu răspunde. În ziua următoare, poliţia o informează că o tânără a fost găsită moartă la uşa ei. Actriţa Adèle Haenel face un rol excelent, intens, într-un film care te ţine cu sufletul la gură. La fille inconnue este cel de-al zecelea film al celebrilor regizori, premiaţi deja cu Palme d’Or de două ori, pentru L’Enfant şi Rosetta.

Dintre marii premianţi la Cannes, vor rula în premieră în festival şi , The Salesman, în regia lui Asghar Farhadi, singurul film din competiţia oficială distins cu două trofee – scenariu şi cel mai bun actor (Shahab Hosseini). Renumitul regizor israelian Eran Kolirin îşi va prezenta la Bucureşti Beyond the Mountains and the Hills, iar cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu va vorbi despre debutul Album, co-produs de România şi distins cu France 4 Visionary Award în secţiunea Semaine de la Critique. Tot în premieră va rula Clash, al regizorului Mohamed Diab.

Filmul-şoc de la Cannes, în premieră la Bucureşti, în prezenţa regizorului Alain Guiraudie

Regizorul francez Alain Guiraudie, renumit pentru thriller-ul erotic L’Inconnu du lac, este invitatul special al festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Cineastul îşi va prezenta noul film, Rester Vertical, considerat de presa internaţională filmul-şoc al ediţiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes. El se alătură celorlalţi invitaţi anunţaţi deja, regizorul israelian Eran Kolirin, care vine cu Beyond the Mountains and Hills, şi cineastul turc Mehmet Can Mertoğlu, care va vorbi despre debutul Album, distins cu Prix Révélation France 4 în Semaine de la Critique.

Primul şoc din festival”, titra Le Nouvel Observateur despre Rester Vertical, descriind filmul ca pe „o fabulă imposibil de rezumat, pe cât de ciudată, pe atât de queer, mai deraiată şi mai fantezistă decât fabulosul film care l-a propulsat pe cineast acum trei ani”. Una dintre revelaţiile anului în cinema-ul francez, actorul Damien Bonnard joacă rolul unui scenarist fără inspiraţie, care pleacă în căutarea lupului în munţii din sudul Franţei. Acolo o întâlneşte pe Marie, care îi dăruieşte un copil, apoi îi abandonează. Rămas cu un copil în braţe şi trecând printr-o serie de întâmplări bizare, el încearcă să rămână în picioare. Scene de sex explicite şi o naştere naturală filmată i-au adus titulatura de „film-şoc”, criticii francezi comparându-l cu filmele lui Pier Paolo Pasolini.

Scenaristul şi regizorul Alain Guiraudie (52 de ani) realizat cinci lungmetraje şi se află la a patra selecţie la Festivalul de la Cannes. În 2001, mediumetrajul Ce vieux rêve qui bouge, prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, a fost decretat de Jean-Luc Godard „cel mai bun film de la Cannes”. În 2009, a revenit în aceeaşi secţiune cu Le Roi de l'évasion, iar în 2013, a câştigat Premiul de regie Un Certain Regard cu L’Inconnu du lac, prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest de actorul Christophe Paou. La Bucureşti, Alain Guiraudie va răspunde curiozităţilor publicului şi presei despre noul său film.

Scene bulversante are şi comedia neagră Ma Loute, noul film din competiţia de la Cannes al lui Bruno Dumont (P’tit Quinquin, L’Humanité), un autor aparte pe care Les Films de Cannes à Bucarest l-a celebrat în ediţiile anterioare. „Romeo şi Julieta la canibali şi consangvini”, titrează Le Monde, apreciind umorul şi stilul unic al lui Dumont. În centrul filmului de epocă, o devoratoare poveste de dragoste între Ma Loute, fiul unei familii de pescari, şi Billie, fiica unor burghezi bogaţi şi decadenţi. Distribuţia e unul dintre atuuri: Juliette Binoche, Fabrice Luchini, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Luc Vincent şi Raph.

Despre pasiuni interzise vorbeşte un alt film de epocă din competiţia canneză, Mal de pierres / From the Land of the Moon (r. Nicole Garcia), cu Marion Cotillard şi Louis Garrel pe afiş. Cotillard joacă rolul unei tinere căreia părinţii i-au ales soţul şi care se încăpăţânează să-şi trăiască visul de a găsi iubirea adevărată într-o epocă în care acest lucru e considerat scandalos. Sau semn de nebunie.

Tot în premieră în România, cinefilii vor urmări un alt film de epocă aflat în cursa pentru Palme d’Or: thriller-ul erotico-psihologic The Handmaiden, de Park Chan-wook (Oldboy, Thirst), distins la Cannes cu Prix Vulcain de l'Artiste-Technicien. Celebrul regizor sud-coreean adaptează romanul Fingersmith, de Sarah Waters, mutând acţiunea din epoca victoriană în Coreea anilor 1930, în perioada ocupaţiei japoneze. O slujnică vine pe o moşie întinsă, stăpânită de o femeie şi de unchiul ei tiranic, cu un plan secret. Totul merge conform planului, până când cele două femei descoperă emoţii neaşteptate. Din cauza scenelor de sex, filmul este interzis celor sub 18 ani, în anumite ţări.

Un alt autor asiatic celebru, regizorul japonez Hirokazu Kore-eda, revine cu After the Storm, „o odă dureros de frumoasă adusă complexităţilor tacite din viaţa unei familii”, cum o numeşte The Telegraph. Proiectat în Un Certain Regard, filmul are în centru un bărbat divorţat, rămas fără bani pentru pensia alimentară, care încearcă să-şi găsească locul în viaţa alor săi şi a fiului său. În ajutorul lui vine un taifun care forţează întreaga familie să petreacă o noapte împreună. Precedentul film al lui Hirokazu Kore-eda, Like Father, Like Son, a câştigat Premiul Juriului la Cannes în 2013.

O premieră în Bucureşti va fi conferinţa „Managing Talents”, care va avea loc pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. Invitaţii conferinţei sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania). Detalii despre bilete şi înscrieri pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/. Evenimentul este prezentat de BRD Group Société Générale.

Iniţiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, Les Films de Cannes à Bucarest a generat un trend, în 2014 lansându-se la Buenos Aires un eveniment similar, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes. În cele şase ediţii, spectatorii au avut parte de întâlniri memorabile cu nume ca Jacques Audiard, Gaspar Noé, Abdellatif Kechiche, Elia Suleiman, Amat Escalante, Bertrand Tavernier, Sandrine Bonnaire, Emmanuelle Bercot, Bérenice Bejo, Michel Hazanavicius, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo sau Thierry Frémaux.

Ediţia a şaptea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, SACD / Société des Auteurset Compositeurs Dramatiques, Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti - ARCUB, în cadrul Programului cultural „Bucureşti - Oraşul in-vizibil” 2016, Institutul Cultural Român şi Goethe Institut.

Detalii suplimentare se găsesc la adresa: www.filmedefestival.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici