Filmul "My Name is Salt", câştigătorul marelui premiu al celei de-a treia ediţii Pelicam - VIDEO

Filmul "My Name is Salt", o coproducţie Elveţia-India 2013, care spune povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deşert, este câştigătorul marelui premiu al celei de-a treia ediţii a Pelicam - Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni.

113 afișări
Imaginea articolului Filmul "My Name is Salt", câştigătorul marelui premiu al celei de-a treia ediţii Pelicam - VIDEO

Filmul "My Name is Salt", câştigătorul marelui premiu al celei de-a treia ediţii Pelicam - VIDEO (Imagine: captură video)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, juriul format din regizorul Cristi Puiu, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin şi antropologul Michael Stewart a desemnat câştigătoare povestea celor 8.000 de familii din India care se mută opt luni pe an în deşert unde muncesc din greu pentru a-şi câştiga existenţa. Ei muncesc în condiţii aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată, a decis juriul. Filmul a câştigat un premiu în valoare de 1.000 de euro oferit de Primăria Tulcea.

La categoria scurtmetraje, juriul a decis că filmul "Santra and the Talking Trees" merită premiul întâi. "Santra and the Talking Trees", o producţie Finlanda 2013, este un film despre dificultatea şi frumuseţea de a-ţi găsi propria casă. Filmul combină animaţia şi imagini de arhivă, într-un poem cinematic ce creează o aventură etnografică deosebită. Premiul constă în 500 de euro oferiţi de Centrul Cultural al Cinematografiei.

Fresh Perspectives a fost categoria jurizată de tineri tulceni coordonaţi de geologul Georgeta Ionescu. Ei au decis că pelicula "When You've Gone, I'll Still Be There" este câştigătoare. Filmul regizat de Carl A. Fechner spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Premiul constă în 500 de euro oferiţi de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

La categoria Black Sea Docs câştigător a fost filmul "Pipeline", o producţie ruso-germano-cehă, care explorează legăturile dintre oamenii aşezaţi de-a lungul unei conducte de gaz care porneşte din vestul Siberiei şi ajunge în Germania. Juriul a fost compus din Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Zaragoza, din reţeaua Green Film Network, din care face parte şi Pelicam, antropologul Vintilă Mihăilescu şi Octav Gheorghe. Premiul constă în servicii de postproducţie în valoare de 3.000 de euro. De asemenea, filmul câştigător este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015 şi înseamnă că va fi proiectat în aproximativ 25 de ţări din lume.

Pelicam a adus la Tulcea, pentru al treilea an consecutiv, peste 30 de filme în premieră naţională, regizori internaţionali premiaţi, organizaţii de protecţia mediului şi a stârnit un interes crescut faţă de anul trecut în rândul tulcenilor.

"Pelicam este important pentru oraş, în România lumea a cam uitat să meargă la cinema. E importantă dimensiunea educaţională, lucrurile o să se aşeze, e din ce în ce mai bine. Nu cred că există un film documentar sau de ficţiune care să nu atingă de aproape sau de departe chestiunea asta - mediu, lumea, cosmosul. Mi-au plăcut filmele, ca spectator am fost confortabil cu selecţia. N-am mai fost niciodată la un festival de film de mediu. Nu prea cred în împărţeala asta, dar s-ar putea să fie necesară pentru că dacă nu există festivaluri de acest gen, aceste filme n-ar avea şansa să ajungă la public. Sunt impresionat. Sper să devină un festival care să atragă toată Dobrogea şi toată România", a declarat regizorul Cristi Puiu, preşedintele juriului.

A treia ediţie de Pelicam, care a debutat vineri, s-a încheiat duminică seară, cu un concert al formaţiei Subcarpaţi care a strâns un număr mare de tulceni în Piaţa Civică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici