Video Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc şi Marin Moraru - onoraţi de UNATC (VIDEO PRO TV)

Actorii Victor Rebengiuc, Marin Moraru şi Gheorghe Dinică au fost distinşi cu titlul de Doctor Honoris Causa, primind robe şi plachete, dar şi aplauze, minute în şir, în cadrul unei ceremonii organizate de ziua Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

15 afișări

Ceremonia a început cu proiecţia unor interviuri cu Victor Rebengiuc, Marin Moraru şi Gheorghe Dinică, în care cei trei actori au vorbit despre perioada studenţiei lor şi despre meseria de actor.

Înainte de a li se înmâna plachetele, pentru fiecare actor a fost rostit un "laudatio".

Astfel, Gheorghe Dinică a fost prezentat de Manuela Cernat ca fiind "ticălosul de serviciu al scenei româneşti". "Sunt emoţionat. Îmi aduc aminte de studenţie şi această ceremonie răscoleşte în mine toate amintirile tinereţii. Este o meserie minunată", a spus actorul. Din punctul său de vedere, teatrul şi cinematografia românească traversează o perioadă de confuzie, dar crede că valorile vor fi regăsite.

Laurenţiu Damian a vorbit despre toate rolurile lui Marin Moraru, trecând prin întreaga carieră a actorului, care a primit distincţia cu lacrimi în ochi, spunând numai: "Este o expresie onorifică vizavi de personalitatea ce se vede".

Regizorul Alexa Visarion a apreciat că Victor Rebengiuc este o "identitate distinctă şi distinsă, umanul definit pe verticală". "Niciodată n -am visat să ajung Doctor Honoris Causa, speram să ajung cel mult «pacient honoris causa». E o încercare grea să stai să asculţi cum eşti lăudat, dar am reuşit să o trec. Până în ultima clipă, să nu credeţi că ştiţi totul", a transmis actorul studenţilor UNATC.

Cei trei au fost îmbrăcaţi în robe cu togă şi barbişon, primind din partea rectorului Florin Zamfirescu plachete în limba latină.

Ion Cojar, care le-a fost profesor celor trei actori premiaţi, a spus că laureaţii sunt expresia unei obsesii pe care a încercat să o traducă într-o carte, actoria ca artă autonomă.

Rectorul Florin Zamfirescu a ţinut să mulţumească celor care l-au sprijinit şi ajutat în perioada sa de conducere a UNTAC şi a anunţat că în curând vor avea loc noi alegeri pentru Senatul Universităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici