Grupul de presă Tribune devine cel mai mare proprietar de staţii TV din SUA

Grupul de presă american Tribune a anunţat că va cumpăra 19 televiziuni locale de la Local TV Holdings LLC, pentru o sumă de 2,73 miliarde de dolari, în urma acestei tranzacţii, Tribune devenind cel mai mare proprietar de staţii TV din Statele Unite ale Americii.

119 afișări
Imaginea articolului Grupul de presă Tribune devine cel mai mare proprietar de staţii TV din SUA

Grupul de presă Tribune devine cel mai mare proprietar de staţii TV din SUA (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Această operaţiune reprezintă un alt pas pentru grupul Tribune, publisherul The Los Angeles Times şi Chicago Tribune, în încercarea de a-şi consolida operaţiunile sale în domeniul televiziunii.

Totodată, această tranzacţie vine în contextul în care grupul Tribune încearcă să îşi vândă divizia de publishing. Tribune a anunţat, în februarie, că intenţionează să vândă opt dintre publicaţiile pe care le deţine, între care se numără The Los Angeles Times şi Chicago Tribune.

În prezent, Tribune deţine 23 de televiziuni şi opt ziare şi a declanşat, în decembrie 2012, procedura de insolvenţă.

În urma achiziţiei celor 19 staţii de televiziune de la Local TV Holdings LLC, grupul Tribune va deţine 42 de televiziuni, dezvoltându-şi prezenţa pe piaţa audiovizualului american, din New York până la Los Angeles, Miami şi Seattle.

Tribune a anunţat că a primit o linie de finanţare de până la 4,1 miliarde de dolari de la băncile JPMorgan Chase & Co, BofA Merrill Lynch, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG şi Credit Suisse Group. Această linie de finanţare include o sumă de 300 de milioane de dolari care va fi folosită de Tribune pentru refinanţarea creditelor şi a datoriilor sale.

Local TV Holdings LLC este o companie deţinută în principal de Oak Hill Capital Partners. Acest grup de media a fost înfiinţat în 2006, în urma achiziţiei de către Oak Hill Capital a nouă staţii de televiziune de la The New York Times Company.

Grupul de media Tribune a declanşat procedura de insolvenţă la sfârşitul anului trecut şi a angajat băncile Evercore Partners şi J.P. Morgan să analizeze interesul care există pentru divizia sa de publishing.

Totodată, în luna februarie, Reuters scria că noul director executiv al Tribune, Peter Ligouri, şi unii dintre noii şefi ai companiei au mai degrabă o experienţă în domeniul audiovizual, decât în zona de publishing, fapt care ar putea sugera că grupul de presă plănuieşte să se concentreze pe dezvoltarea celor 23 de staţii de televiziune şi a reţelei de cablu, WGN America, pe care le deţine.

Publicaţiile deţinute de Tribune sunt profitabile şi au o valoare estimată la 623 de milioane de dolari, potrivit unui raport elaborat de compania de consultanţă financiară Lazard. Totodată, operaţiunile în domeniul televiziunii deţinute de Tribune au o valoare estimată la 2,85 miliarde de dolari. Valoarea totală a grupului de media Tribune, care deţine şi 30% din reţeaua Food Network, se ridică la 7 miliarde de dolari, mai scria în februarie Reuters.

Miliardarii americani Charles şi David Koch sunt interesaţi de preluarea diviziei de publishing a grupului de presă american Tribune, după cum a informat The New York Times în luna aprilie, citând surse.

În trecut, de preluarea cotidianului Los Angeles Times s-au arătat interesaţi David Geffen, un cunoscut om de afaceri american, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul divertismentului, miliardarul filantrop Eli Broad şi magnatul Ron Burkle, care deţine lanţuri de supermarketuri în SUA.

Alte nume notabile ar putea fi magnaţii Warren Buffett şi Rupert Murdoch (proprietarul imperiului News Corp.), care au explorat la rândul lor posibilitatea preluării unora dintre publicaţiile grupului Tribune. La rândul său, Aaron Kushner, proprietarul cotidianului american Orange County Register, a declarat în luna decembrie că este pregătit "să se uite cu atenţie" la publicaţiile din portofoliul Tribune.

Sectorul publishingului este "în fierbere" de mai multe luni, unele publicaţii schimbându-şi deja proprietarii. Aceste aspecte vin în contextul în care cititorii încep să prefere din ce în ce mai mult să consume ştiri în format digital, în defavoarea ziarelor tipărite, şi pe fondul scăderii veniturilor din publicitate ale publicaţiilor pe hârtie.

Pe de altă parte, Tribune este cea mai recentă companie care îşi consolidează operaţiunile în domeniul staţilor de televiziune locale. Luna trecută, Gannett Co., cea mai mare reţea de presă din SUA, a cumpărat Belo Corp şi cele 20 de televiziuni locale pe care această companie le deţinea, pentru o sumă de 1,5 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici