Grupul media italian L'Espresso, interesat de o posibilă achiziţie a Le Monde

Grupul de presă italian Editoriale L'Espresso studiază dosarul companiei franceze de media Le Monde, urmând să decidă dacă va depune sau nu o ofertă de achiziţie.

18 afișări
Imaginea articolului Grupul media italian L'Espresso, interesat de o posibilă achiziţie a Le Monde

Grupul media italian L'Espresso, interesat de o posibilă achiziţie a Le Monde (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

"Noi am abordat compania Le Monde, care ne-a întrebat dacă suntem interesaţi (de achiziţie n.r). Studiem dosarul de mai multe săptămâni la fel ca numeroşi alţi investitori", a declarat un purtător de cuvânt al L'Espresso. "Vom decide dacă vom înainta sau nu o ofertă după ce ne vom da seama cum stau lucrurile", a mai spus el.

Purtătorul de cuvânt al grupului italian nu a precizat dacă L'Espresso va intra într-un parteneriat cu o altă companie, în cazul în care se va decide să liciteze pentru achiziţia Le Monde.

Editoriale L'Espresso deţine, printre altele, cotidianul La Repubblica, săptămânalul L'Espresso şi alte 17 titluri locale din Peninsulă.

Cotidianul le Monde, cel mai cunoscut titlu al presei franceze, îşi va cunoaşte în următoarele săptămâni noul publisher, care va avea misiunea să recapitalizeze compania. Grupul Le Monde are numeroase datorii şi, pe de altă parte, ţine foarte mult la independenţa sa editorială.

Eric Fottorino, preşedinte al consiliului director al grupului Le Monde, a explicat cititorilor, joi, prin intermediul unui editorial, care sunt motivele acestei recapitalizări şi de ce este imperios necesar ca ziarul să îşi păstreze independenţa. Cotidianul Le Monde a fost fondat în 1944, la Paris, de către Hubert Beuve-Méry, în spiritul Rezistenţei.

În editorial, Fottorino a specificat că "operaţiunea se va concretiza până la mijlocul lui iunie". El le-a amintit cititorilor că de peste 60 de ani, jurnaliştii sunt acţionarii de referinţă ai ziarului şi a recunoscut că schimbarea va marca "o iniţiativă istorică pentru Le Monde".

Patru candidaţi, printre care grupul elveţian Ringier, şi-au manifestat interesul pentru achiziţia prestigiosului cotidian francez Le Monde, aceştia urmând să îşi depună ofertele până pe 15 iunie, potrivit unor declaraţii anterioare ale lui Eric Fottorino.

"Grupul elveţian Ringier a declarat că vrea să studieze dosarul. Noi aşteptăm ca ofertele să fie înaintate până pe 15 iunie", a mai spus el.

"Nu suntem încă gata să facem o recomandare, dar vom face una bazată pe criterii precise", a spus Fottorino, precizând că aceste aspecte care vor fi luate în calcul sunt capacitatea financiară a cumpărătorului, poziţia sa faţă de guvernare şi dorinţa de a continua planul de redresare a grupului.

Nouvel Observateur, săptămânalul deţinut de Claude Perdriel, şi-a anunţat deja interesul pentru achiziţia grupului.

Potrivit presei franceze, bancherul Matthieu Pigasse, în parteneriat cu omul de afaceri Pierre Bergé şi cu Xavier Niel, fondatorul unei companii de telecomunicaţii, va depune, de asemenea, o ofertă.

Pe de altă parte, grupul spaniol Prisa, publisherul titlului El Pais, care este deja unul dintre acţionarii principali în cadrul grupului Le Monde, şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona Le Monde, care se confruntă cu grave probleme financiare.

Grupul Le Monde, care deţine cotidianul cu acelaşi titlu, dar şi alte reviste, precum săptămânalul cultural Telerama şi publicaţia catolică La vie, a înregistrat în 2009 pierderi nete în valoare de 25,2 milioane de euro.

În luna martie, grupul Le Monde a prezentat mai multe "inovaţii editoriale" pe care le dezvoltă în jurul mărcii sale, care au inclus o relansare a machetei tipărite şi a celei digitale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici