Guvernele României şi Ungariei ar putea colabora în domeniul cinematografiei

Guvernele României şi Ungariei ar putea colabora în domeniul cinematografiei, prin finanţarea unor coproducţii sau distribuirea filmelor realizate pe teritoriul ambelor ţări.

16 afișări
Imaginea articolului Guvernele României şi Ungariei ar putea colabora în domeniul cinematografiei

Guvernele României şi Ungariei ar putea colabora în domeniul cinematografiei (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Un proiect de contract-cadru de colaborare între cele două guverne - ale României şi Ungariei - în domeniul cinematografiei a fost creionat, vineri, de reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei din România şi Fundaţia Maghiară de Film, la iniţiativa organizatorilor Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj "Alternative", care se desfăşoară la Târgu Mureş.

"Am încercat să creionăm o viziune pe care o pregătim pentru cele două guverne, Guvernul României şi Guvernul Ungariei. Ar fi un cadru de colaborare pentru finanţarea coproducţiilor româno-maghiare sau maghiaro-române, distribuţia filmelor pe cele două teritorii, sprijinirea unor evenimente unde majoritar implicaţi sunt regizorii sau actorii principali ai vieţii de film din cele două ţări. Respectiv, un schimb de date, bază de date comună, despre finanţare, despre legislaţie să cunoască unul din ţara celuilalt cum poate să facă film în România, respectiv în Ungaria", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul artistic al Festivalului "Alternative", Gasparik Attila.

Directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, a spus că deja există colaborări între cineaştii dintre cele două ţări.

"Ne gândim la acest acord bilateral pe care să îl punem la punct într-un viitor apropiat. Va trebui să fie în consonanţă cu legile şi normativele europene în vigoare în domeniul cinematografiei, şi să fie în concordanţă şi cu legile cinematografice din cele două ţări. Suntem siguri că în felul acesta o să putem ajuta la colaborări şi la succese cinematografice comune", a declarat Şerbănescu, în timp ce directorul responsabil cu relaţii internaţionale al Fundaţiei Maghiare de Film, Bereczki Csaba, a spus că speră ca respectivul acord să se poată semna, la nivel ministerial, cât de curând.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici