ICR şi Biblioteca Naţională, parteneri pentru realizarea unui sistem naţional al cărţilor online

Institutul Cultural Român (ICR) vrea să realizeze, împreună cu o parte dintre editurile şi bibliotecile reprezentative din România, printre care şi Biblioteca Naţională, sistemul naţional al cărţilor online, care să poată fi accesat pe internet de cititorii interesaţi de pretutindeni.

263 afișări
Imaginea articolului ICR şi Biblioteca Naţională, parteneri pentru realizarea unui sistem naţional al cărţilor online

ICR şi Biblioteca Naţională, parteneri pentru realizarea unui sistem naţional al cărţilor online (Imagine: Shutterstock)

Direcţia Generală a Reprezentanţelor în Străinătate şi Serviciul IT din cadrul ICR vor întocmi, până la 1 iunie, un raport asupra situaţiei actuale a accesibilităţii online a publicaţiilor din România, se arată într-un comunicat.

Astfel, în prima decadă a lunii iunie, ICR va organiza la Bucureşti o reuniune cu liderii instituţiilor responsabile la nivelul ţării şi cu editurile şi bibliotecile implicate.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii ICR au spus că "vor fi încheiate parteneriate cu Biblioteca Naţională, Biblioteca Centrală Universitară - filialele Bucureşti, Cluj şi Iaşi -, precum şi cu alte biblioteci de talie naţională şi cu editurile majore".

Referitor la suma pe care ICR o va aloca acestui proiect, reprezentanţii instituţiei spun că, din cauză că "proiectul este în fază incipientă", aceasta "va fi făcută publică după ce vor fi parcurse toate etapele de evaluare".

Demersul ICR porneşte de la constatarea faptului că sistemul online a preluat deja multe dintre periodicele publicate odinioară pe hârtie. "Tot mai multe cărţi sunt accesibile online. Tendinţa internaţională este de accesare online nu numai a periodicelor, ci şi a cărţilor", spun reprezentanţii ICR.

Aceştia au mai declarat pentru MEDIAFAX că, prin sistemul naţional al volumelor online, "vor fi promovate cărţile reprezentative ale culturii române pe trei paliere: clasic, modern şi actual".

"În pofida acestei tendinţe, nu asistăm deloc la «dispariţia cărţii», cum se anticipa cu trei-patru decenii în urmă. Cartea, ca prezentare organizată a cunoaşterii, rămâne în actualitate. Ceea ce este de făcut se referă la crearea accesului online la cărţi", se arată în comunicatul ICR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici