Înscrierile pentru concursul "Cele mai frumoase cărţi din România" 2014 au început

Înscrierile pentru cea de-a treia ediţie a concursului naţional de design de carte "Cele mai frumoase cărţi din România" 2014 au început, termenul limită pentru trimiterea aplicaţiilor fiind 29 august, informează un comunicat.

274 afișări
Imaginea articolului Înscrierile pentru concursul "Cele mai frumoase cărţi din România" 2014 au început

Înscrierile pentru concursul "Cele mai frumoase cărţi din România" 2014 au început (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură în parteneriat cu Asociaţia Editorilor din România lansează cea de-a treia ediţie a concursului naţional "Cele mai frumoase cărţi", un proiect cultural cu desfăşurare anuală, dedicat designului de carte şi dimensiunii artistice a cărţii văzută ca obiect. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper în relaţia cititorului cu cartea.

Editurile, graficienii şi designerii de carte din România şi Republica Moldova pot înscrie, până pe 29 august, cărţi apărute în ultimul an, în concursul naţional de design de carte. Regulamentul care descrie condiţiile de participare, precum şi formularul de înscriere pot fi accesate la http://celemaifrumoasecarti.ro/regulament/ şi la http://celemaifrumoasecarti.ro/formular-inscriere-2014/.

Jurizarea va avea loc în perioada 10-24 septembrie, iar juriul va selecta minimum 25 de cărţi frumoase care vor fi prezentate publicului într-o expoziţie itinerantă. Toate cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte "Best Book Design from All Over the World".

Juriul din acest an va acorda următoarele distincţii: premiul I, premiul II şi premiul III, precum şi premii speciale - premiul pentru ilustraţie, premiul pentru carte pentru copii, premiul pentru album, premiul pentru tânăr designer, premiul pentru carte de artist (categorie specială cu lucrări jurizate separat).

Fondul de premiere este de 5.000 de lei, iar premiul pentru tânăr designer constă în susţinerea unei deplasări la un târg internaţional de carte în străinătate.

Membrii juriului sunt Arina Stoenescu, Timotei Nădăşan, Daniela Chiorean, Alexe Popescu, Anca Mihuleţ şi un specialist din Franţa. Participarea acestuia este posibilă prin contribuţia Institutului Francez din Bucureşti. De asemenea, specialistul din Franţa va susţine şi o conferinţă adresată profesioniştilor din mediul artistic şi editorial.

Expoziţia "Cele mai frumoase cărţi" 2014 va fi inaugurată la Bucureşti la începutul lunii octombrie. Cărţile vor fi prezentate şi la Târgul Internaţional de carte de la Frankfurt, în pavilionul României. În proiect sunt programate o serie de expoziţii cu cărţi câştigătoare la cele trei ediţii din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, cât şi la Târgurile Internaţionale de Carte de la Göteborg (septembrie) şi Barcelona (octombrie).

La ediţia din 2013, juriul a selectat 39 de volume şi a acordat opt premii. "Cele mai frumoase cărţi" 2013 pot fi răsfoite la Institutul Francez din Bucureşti, în perioada 16 iunie - 7 iulie, într-o expoziţie care include şi nouă cărţi-obiect realizate de artista Sophie Calle.

Cărţile selectate de juriu la a doua ediţie au mai fost expuse în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, iar în străinătate au fost prezentate la târgurile internaţionale de carte de la Frankfurt (octombrie 2013), "Best Book Design from all over the World" de la Leipzig (martie), Salon du Livre Paris (martie) şi la ICR Londra (aprilie).

Cei interesaţi pot găsi imagini cu cărţile câştigătoare la ediţiile anterioare, precum şi mai multe detalii despre proiect pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici