Institutul Cultural Român nu a stabilit deocamdată sumele pentru proiectele culturale din 2013

Institutul Cultural Român (ICR) a anunţat organizarea unui concurs pentru finanţarea proiectelor culturale derulate în 2013, reprezentanţii instituţiei precizând pentru MEDIAFAX că vor fi finanţate atât proiectele mici, de 100-200 de euro, cât şi cele mari, de zeci de mii de euro.

182 afișări
Imaginea articolului Institutul Cultural Român nu a stabilit deocamdată sumele pentru proiectele culturale din 2013

Institutul Cultural Român nu a stabilit deocamdată sumele pentru proiectele culturale din 2013 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit ICR, proiectele se vor înscrie în domeniile şi direcţiile enumerate în Programele Institutului Cultural Român 2012-2013, printre condiţiile impuse participanţilor la concurs fiind obligativitatea celui care solicită finanţarea să deţină minimum 25% din costul total al proiectului, dar şi achitarea tuturor datoriilor la bugetul de stat sau la bugetul local.

"Sumele vor fi în acord cu cererea şi cu valoarea proiectului. Vor fi desigur şi proiecte mici, cu 100-200 de euro, dar şi unele mari, pe care evident că nu ni le vom asuma în totalitate", a precizat, pentru MEDIAFAX Horia Gârbea, vicepreşedinte al ICR. Acesta a adăugat că ICR nu a stabilit o sumă fixă pentru finanţarea proiectelor culturale ce vor fi derulate în 2013 - bugetul ICR urmând să fie alocat de viitorul Parlament - şi spune că se doreşte ca fondurile instituţie să fie majorate din resurse extrabugetare.

De asemenea, Horia Gârbea a subliniat că nu au fost fixate sumele maxime sau minime care vor fi alocate pentru proiecte şi că acestea vor fi cunoscute abia după analiza proiectelor şi a impactului pe care acestea îl pot avea.

"S-a anunţat de pildă intenţia SRR de a aplica pentru un festival la Shanghai cu participarea Orchestrei simfonice Radio. Limitarea sumei la 10-20.000 euro ar exclude din start un asemenea proiect, ceea ce nu ar fi benefic", a spus Horia Gârbea pentru MEDIAFAX.

Potrivit Regulamentului - cadru privind selecţionarea prin concurs a proiectelor culturale pentru anul 2013, un solicitant nu poate primi mai mult de o finanţare. "Dar o entitate care derulează proiecte prin intermediul altora ca şi cofinanţator ar putea fi eligibilă. De exemplu, dă bani la proiectul A şi solicită la proiectul B", precizează Horia Gârbea.

În ceea ce priveşte modul în care vor fi acordaţi banii pentru finanţarea proiectelor, vicepreşedintele ICR a menţionat că va fi fixată o etapă intermediară de acordare a unui avans, în conformitate cu prevederile legale, însă, decontarea finală se va face după derularea întregului proiect, "pentru a fi siguri că s-a desfăşurat complet".

"ICR are încă litigii din trecut cu persoane şi entităţi care nu au decontat corect şi la timp sumele alocate. Vrem să evităm această situaţie", a declarat Gârbea.

Finanţările nerambursabile pentru programe, proiecte şi acţiuni culturale se acordă din bugetul anului 2013 al Institutului Cultural Român, în conformitate cu prevederile Legii 356/2003 cu modificările ulterioare şi cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, aprobată prin Legea nr. 245/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Din cheltuielile eligibile fac parte, potrivit documentului ICR, cheltuieli legate de realizarea activităţilor proiectului, Onorarii (acordate în baza contractelor de drepturi de autor); remuneraţiile colaboratorilor, acordate în baza contractelor de prestări de servicii; cazarea şi masa sau diurna pentru participanţi/invitaţi, precum şi pentru echipa de proiect; transportul local/internaţional pentru participanţi/invitaţi şi al echipei de proiect; cheltuielile aferente transportului de persoane: viză, asigurare de călătorie, taxe de drum şi taxe de parcare; închirierea echipamentelor şi spaţii, mijloace de transport; activităţile promoţionale şi de publicitate; tipăriturile şi cheltuieli de producţie/închiriere decoruri, costume, standuri, simeze, vitrine.

Selecţia proiectelor culturale se face de către comisii de selecţie special constituite pe lângă Institutul Cultural Român, formate dintr-un numar impar de experţi independenţi şi reprezentanţi ai Institutului. Comisiile vor fi organizate pe arii tematice, iar în cazul în care în cadrul unei sesiuni vor fi finantate proiecte culturale din mai multe arii tematice, se va organiza câte o comisie de selecţie pentru fiecare dintre acestea. Componenţa nominală a comisiei/comisiilor va fi adusă la cunoştinţa publică numai după încheierea sesiunii de selecţie.

Dosarele vor fi depuse/trimise la secretariatul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Sector 1, 011824 Bucureşti) până pe data de 15 ianuarie 2013 (data poştei, inclusiv).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici