"Intelectuali la cratiţă" - o carte care nu trebuie citită pe stomacul gol. Volumul include 20 de autori, care au scris 50 de reţete cu poveste, plus un bonus surpriză de la Emil Brumaru

Volumul "Intelectuali la cratiţă", care îi dezvăluie pe copilul Dan C. Mihăilescu, ahtiat după coliva din cimitirul Bellu, pe Gabriel Liiceanu, care dă reţeta desertului săracului - halvaua -, şi pe Neagu Djuvara, care ştie să facă mousse au chocolat, a fost lansat joi, la Green Hours din Capitală.

605 afișări
Imaginea articolului "Intelectuali la cratiţă" - o carte care nu trebuie citită pe stomacul gol. Volumul include 20 de autori, care au scris 50 de reţete cu poveste, plus un bonus surpriză de la Emil Brumaru

"Intelectuali la cratiţă" - o carte care nu trebuie citită pe stomacul gol. Volumul include 20 de autori, care au scris 50 de reţete cu poveste, plus un bonus surpriză de la Emil Brumaru (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

În faţa unei terase pline de oameni, câţiva dintre cei 20 de autori ai volumului "Intelectuali la cratiţă" şi-au prezentat demersul. Printre aceştia s-au numărat Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu şi Mircea Cărtărescu.

Fie că au sau nu legătură cu instrumentele de gătit, autorii au scris despre felurile lor de mâncare preferate şi le-au dezvăluit reţetele, împreună cu povestea descoperirii lor. "Bomboana de pe colivă" a fost criticul Dan C. Mihăilescu, care a prezentat în carte reţeta felului de mâncare celebru la parastase şi înmormântări. Acesta a povestit că şi-a dorit chiar să aducă o mostră din coliva recomandată, la lansare, dar înţeleapta lui soţie i-a interzis acest lucru. Pasiunea criticului pentru colivă a început încă din copilărie, când locuia lângă cimitirul Bellu şi, de fiecare zi de sărbătoare, se ducea să primească pomană. El şi-a amintit că doamnele în doliu se îndemnau una pe alta să îl fericească cu pomeni, spunându-şi : "Dă-i ăluia mic şi umflat, să vezi ce frumos spune 'bbbbogdappproste'".

Vlad Zografi i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu facă imprudenţa de a citi cartea pe nemâncate, în timp ce Ioana Pârvulescu, autoarea care este, de altfel, şi coordonatoarea volumului, a spus că există multiple asemănări între intelectuali şi bucătari. Una dintre ele este că începătorii sunt detectaţi imediat şi în clasa intelectualilor şi în cea a bucătarilor, pentru că le ia mai mult timp să facă lucrurile. Astfel, scriitoarea a mărturisit că i-a luat să facă o pastă de peşte tot atât timp cât i-ar lua să scrie un articol mare de trei pagini. Un alt impediment pentru ea au fost ochelarii, care nu i-au folosit prea mult atunci când a plâns la tăierea cepei pentru pasta de peşte.

Gabriel Liiceanu a scris reţeta "Creveţi a la Rome" cu gândul la ratările culinare ale unora dintre cei mai fini intelectuali români. Astfel, el a povestit cum Monica Lovinescu a făcut cele mai crocante macaroane cu brânză pentru primii ei oaspeţi francezi, la Paris, şi cea mai răvăşitoare (nu neapărat în sens bun) mămăligă pripită, dar şi cum Constantin Noica a fost complet nedumerit când a observat pe propria piele că nu din boabe întregi se fierbe cafeaua.

Volumul include 20 de autori, care au scris 50 de reţete cu poveste, plus un bonus surpriză de la Emil Brumaru. Dar, din "Intelectuali la cratiţă", cititorul nu află doar cum se gătesc coliva a la Dan C. Mihăilescu, halvaua din amintirile lui Gabriel Liiceanu, mousse au chocolat a la Neagu Djuvara şi ce înseamnă, cu adevărat, vinul roşu "la temperatura camerei", ci şi poveşti despre sărăcia din timpul comunismului, cum a fost Neagu Djuvara piccolo pe nepusă masă, cum a vrut Oana Pellea să păstreze secretă o reţetă celebră a mamei sale sau cum trebuie să te porţi la masă cu un micuţ mofturos, precum Tania Radu.

La lansare au mai participat Livius Ciocârlie, Marius Chivu, Monica Pillat, Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie şi Antoaneta Ralian. Cu ocazia evenimentului au fost prezentate, pentru degustare, câteva dintre felurile de mâncare prezentate în carte, iar Voicu Rădescu, de la clubul Green Hours, a publicat un meniu special, cu delicatesele din carte (ingrediente şi autor). În meniu sunt cuprinse şi mici glume de bucătari începători. Astfel, la reţeta lui Andrei Pleşu "Peşte cu salvie a la Horia Bernea", autorul menţionează între ingrediente "fileuri de peşte-spadă (aşadar nu cap, nu coadă)". Gabriel Liiceanu a povestit că, iniţial, spre oroarea sa, intelectualul a pus peştii întregi în tavă.

"Intelectuali la cratiţă" este o carte caldă, emoţionantă, cu amintiri inedite, care poate fi folosită în mai multe feluri: carte de bucate - aproape toate reţetele sunt noi sau au ceva special în ele, care le schimbă, şi nu pot fi găsite în alte volume. Indicele de la sfârşit o dovedeşte. Volumul este şi unul de amintiri - istoriile casei sau ale familiei, copilăria cu mâncatul-tortură, aventurile cunoaşterii culinare şi eşecurile ei. Totodată, este o carte de istorie trăită, strâns legată de istoria de familie.

În carte semnează texte Adriana Babeţi, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Livius Ciocârlie, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Oana Pellea, Monica Pillat, Andrei Pleşu, Tania Radu, Antoaneta Ralian, Grete Tartler, Vlad Zografi. Textele sunt intercalate de aforismele lui Brillat-Savarin, ilustrate pe măsură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici