Ion Caramitru, pe Walk of Fame: Suntem în primele rânduri ale teatrului mondial - FOTO

Actorul şi regizorul Ion Caramitru, care, joi, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Bucureşti, a declarat că România se află "în primele rânduri ale teatrului mondial" şi că, oriunde merg, artiştii din teatrul românesc "lasă urme adânci".

435 afișări
Imaginea articolului Ion Caramitru, pe Walk of Fame: Suntem în primele rânduri ale teatrului mondial - FOTO

Ion Caramitru, pe Walk of Fame: Suntem în primele rânduri ale teatrului mondial (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Caramitru a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucureşti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa activitate şi pentru contribuţia la dezvoltarea vieţii cultural-artistice româneşti.

Actor, regizor, fondator şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru a fost sărbătorit pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame în luna sa aniversară, în anul dedicat marelui dramaturg I. L. Caragiale şi, totodată, la 20 de ani de la prima gală UNITER.

"Astăzi, ne face o deosebită plăcere, mai ales în preajma Zilei Mondiale a Teatrului, care a fost pe 27 martie, să omagiem o mare personalitate, o mare personalitate a teatrului românesc, care, timp de, iată, 22 de ani, de când s-a înfiinţat uniunea de creaţie a noastră, UNITER - care ne reprezintă şi care, la rândul ei, omagiază mari artişti şi mari producţii ale teatrului românesc -, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la prima gală a UNITER şi atunci, vedeţi, în afara faptului că vorbesc de un mare actor, că vorbesc de un mare regizor, de directorul Teatrului Naţional «I. L. Caragiale» în Anul Caragiale, putem spune foarte multe, dar cred că putem reduce totul la numele Ion Caramitru, care este un brand al teatrului românesc", a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, iniţiator al proiectului Aleea Celebrităţilor, alături de Cocor şi Primăria Municipiului Bucureşti.

După ce a primit o mică stea din aur din partea Sabion, Caramitru şi-a adus aminte de o întâmplare de la începuturile carierei sale artistice, când actorul Ion Manu l-a numit "june la pupitru".

"Mi-am adus aminte de o întâmplare de tânăr absolvent de institut, la o primă înregistrare la radio, un mare actor al teatrului românesc pe vremea aceea, Ion Manu, soţul Sandei Manu, care mi-a zis «Caramitru, Caramitru, june încă la pupitru vei rămâne», lucru care încă se petrece şi astăzi. Sunt un june la pupitru, încercând să păstrăm ceea ce teatrul românesc a dus în spate de când a fost înfiinţat, şi anume o foarte expresivă parte a identităţii noastre naţionale exprimată profund prin spectacolul de teatru", a declarat actorul.

Caramitru a făcut apoi o comparaţie a teatrului românesc cu cel englezesc, amintind că, în 1601, în Anglia avea loc premiera mondială a spectacolului "Hamlet" al lui William Shakespeare, în timp ce la noi Mihai Viteazu făcea prima încercare de unire a principatelor române.

"Teatrul românesc s-a născut mult mai târziu şi s-a dezvoltat cu o viteză cosmică, cu o întârziere de 200 şi ceva de ani faţă de premiera mondială a piesei «Hamlet». Suntem în primele rânduri ale teatrului mondial, oriunde merge, în teatrul românesc lasă urme adânci, artiştii români sunt recunoscuţi ca atare. Bucureştiul este oraşul teatrului, există un număr impresionant de teatre aici, marea lor majoritate în subordinea primăriei, am fost directorul Teatrului Bulandra dupa Revoluţie, timp de trei ani, şi ştiu cât de important este să aparţii unui oraş cu o viaţă culturală atât de intensă", a mai spus Ion Caramitru.

Actorul a primit apoi din mâinile primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Placheta Bucureştiului, în semn de respect şi de apreciere pentru întreaga activitate.

Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame, un proiect iniţiat în ianuarie 2011, găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală strălucesc deja stelele unor mari personalităţi: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ şi Stela Popescu.

Ion Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942, în Bucureşti, şi este actor de teatru şi film şi regizor de teatru. Este preşedintele UNITER din 1990, iar din 2005 este şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" în 1964, când a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacolul "Eminescu", de Mircea Ştefănescu. A fost actor şi regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a şi deţinut în perioada 1990 - 1993. Totodată, a fost ministrul Culturii între anii 1996 şi 2000.

Pe lângă bogata activitate de regizor de teatru, musical şi operă, Ion Caramitru a fost protagonistul a numeroase producţii teatrale regizate de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu şi Sică Alexandrescu.

Ca actor de film, a jucat în peste 30 de filme româneşti şi internaţionale, printre care "Pădurea spânzuraţilor" (1964), "Între oglinzi paralele" (1978), "Luchian" (1981), "Declaraţie de dragoste" (1985), "Mission: Impossible" (1996), "Amen" (2002).

Ion Caramitru a fost distins, printre altele, cu titlurile de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic şi Cavaler al Artelor şi Literelor oferit de Ministerul Culturii din Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici