"La limita de jos a cerului", de Cobileanski: Despre dragoste şi speranţă, într-un mediu derizoriu - VIDEO

Filmul "La limita de jos a cerului" prezintă, prin ochiul regizorului Igor Cobileanski, traiectoria unui tânăr - personaj construit cu "un soi de apatie" - care acţionează la prima vedere în "mod corect şi logic", dar care, în realitate, obţine ce îşi doreşte indiferent de consecinţe.

637 afișări
Imaginea articolului "La limita de jos a cerului", de Cobileanski: Despre dragoste şi speranţă, într-un mediu derizoriu - VIDEO

"La limita de jos a cerului", de Cobileanski: Despre dragoste şi speranţă, într-un mediu derizoriu

Filmul regizat de Igor Cobileanski va fi lansat vineri în cinematografele din România, urmând să intre în cinematografele din Republica Moldova în luna octombrie.

Cu un scenariu scris de Corneliu Porumboiu şi Igor Cobileanski, "La limita de jos a cerului" spune povestea lui Viorel (Igor Babiac), un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte urmează să plece cu iubitul, care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele este o chestiune relativă.

"Scenariul a trebuit să fie cumva adaptat, pentru că, iniţial, Corneliu (Porumboiu, scenarist al filmului, alături de Cobileanski, n.r.) viza cumva zona Vaslui, ca de obicei, şi, atunci când am luat o decizie cumva de a trece peste frontierele României şi de a filma în Moldova, a trebuit să revedem scenariul şi bineînţeles că a trebuit construit puţin alt fel. Nu a fost o scriere a unui scenariu din punctul meu de vedere clasică, când sunt doi autori şi încearcă să creeze un scenariu împreună, în permanenţă se întâlnesc, eu am primit cumva scenariul şi a trebuit să îl adaptez în funcţie de viziunea mea şi de realităţile pe care a trebuit să le reconstitui. Scenariul a cunoscut o dezvoltare în trepte, în prima treaptă, Corneliu Porumboiu şi, după aceea, readaptarea din partea mea", a declarat Igor Cobileanski, luni, după vizionarea de presă, care a avut loc la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.

Pe de altă parte, regizorul nu a vrut să comenteze decizia cineastului Corneliu Porumboiu de a renunţa la realizarea acestui film. "La un moment dat, Corneliu a spus că nu îl mai face, dar care este motivul pentru care a renunţat la el, îmi vine greu să spun. (...) Intuiesc probabil, dar ar fi incorect din partea mea", a spus acesta.

Filmul a fost încadrat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) ca putând fi vizionat de spectatorii care au peste 15 ani, regizorul Igor Cobileaschi presupunând că această decizie se bazează pe "limbajul mai puţin acceptat". "Eu am o fetiţă de nouă ani şi, atunci când munceam la versiune acasă, mă jucam puţin cu materialul, intra şi ea şi la un moment dat mi-a zis de ce opresc proiecţia când sunt cuvintele astea mai urâte şi apoi a spus «Crezi că eu nu le ştiu? Eu le cunosc foarte bine, doar că eu nu vorbesc aşa». Nu cred că ar fi o problemă, dar există un CNC care a decis în felul acesta", a completat Cobileanski.

Regizorul a afirmat că este "puţin complicat" să vorbească despre ideea filmului, subliniind că a încercat să urmeze "traiectoria unui tânăr". "Un tânăr care acţionează la prima vedere corect şi logic ori în spatele unor acţiuni stau... practic face o crimă fără să îşi dea seama. E o evoluţie tacită a unui personaj, în derizoriul în care trăieşte, probabil va deveni ca ceilalţi, chiar dacă la prima vedere pare a fi un om mai deschis la minte, mai deosebit", a spus Igor Cobileanski despre "La limita de jos a cerului".

Despre selecţia actorilor pentru acest film, regizorul spune că a fost făcută în stil clasic, recunoscând că mai complicat să găsească actriţa pentru personajul feminin. "S-a anunţat un casting, am avut mai multe lume care a încercat să preia acest rol al personajului principal, Igor (Igor Babiac, n.r) era student în anul II la Facultatea de Actorie la Chişinău şi cu el am avut cele mai puţine probleme în sensul în care, practic, a fost al doilea sau al treilea actor pe care l-am testat şi mi-am dat seama că este el. Celălalt este Sergiu Voloc, pe el îl ştiam de mult timp şi era foarte conştient că va intra ca al doilea personaj. (...) Nu găseam eroina centrală şi Ela (Ionescu, n.r) a făcut o performanţă pentru că a trebuit să coboare sau să ridice accentul moldovenesc fiind actriţă în Bucureşti. Eu cred că s-a descurcat de minune", a spus acesta.

Pelicula în regia lui Igor Cobileanski este filmată la Chişinău, în acest context, cineastul apreciind că "ambientul cinematografic" în capitala Republicii Moldova este "unul inexistent". "Mai sunt oameni care mai fac cinema, dar, din păcate, această zonă a dispărut aproape completamente, zic eu, pentru că cinematografia nu este susţinută în niciun fel de stat, în primul rând nu există un CNC care ar impulsiona într-un fel sau altul producţia cinematografică şi exerciţiul producţiei de film lipseşte. Dar există oameni, există cineaşti care mai continuă munca într-un ritm bizar, producţii străine. E complicat să vorbeşti despre un mediu elevat cinematografic în Chişinău", a spus regizorul.

Din perspectiva cineastului, filmul "La limita de jos a cerului" urmează să se manifeste pe traseul festivalurilor.

Pe de altă parte, în privinţa duratei de 80 de minute, acesta afirmă că, dacă exista un obiectiv al duratei, "probabil s-ar fi format nişte burţi, nişte detalii care erau nevorbitoare despre film". "Cred că dacă insistam pe derizoriu şi dacă insistam pe o zonă neexplorată într-un fel cinematografic mai mult decât s-a făcut în film, cred că riscam să picăm într-o extremă descriptivă. (...) Filmul este povestea unui tânăr îndrăgostit şi nu ar trebui să schimbăm balanţa între un tip îndrăgostit şi un oraş murdar, vechi şi mărginaş, unde nu are niciun viitor, lucrurile acestea se intuiesc", a spus acesta, după vizionarea de presă a filmului.

Regizorul subliniază că şi-a propus ca personajul principal, interpretat de Igor Babiac, să redea un "soi de apatie", să nu fie anticipat care este caracterul adevărat al lui. "Să îmi dau seama că în capul lui este un om foarte rău, e periculos, aparent este un tip liniştit, calm, ascultător, dominat de mama sa, în realitate este un om foarte, foarte periculos. Un tip care încearcă să obţină ceea ce doreşte pe orice cale, indiferent de gravitatea consecinţelor. Aşa ziceam eu că poate fi interesant un Viorel din film", a afirmat cineastul.

Pe de altă parte, Ela Ionescu, interpreta Mariei din "La limita de jos a cerului", a spus că nu consideră că Viorel este un om rău, crezând cu putere în "metafora zborului". "Eu cred foarte mult în metafora aceasta a zborului, a încercat Igor să o facă mai transparentă, dar cred că toate personajele din film asta încearcă să facă, să zboare, să treacă de limitele pe care toţi ni le punem şi în interiorul cărora funcţionăm toţi. Ele sunt necesare pentru că ne definesc Întrebarea este ce faci, ce alegi când ai ocazia să ieşi din limitele astea, să descoperi mai mult, că poţi să fii mai mult decât atât. Orice alegere, în final, ucide pe cineva, într-o formă sau alta", a spus aceasta.

Gâscă, traficantul de droguri interpretat de Sergiu Voloc, văzut prin ochiul regizorului, este omul cel mai sincer din filmul acesta. "El face ceea ce îi place, conştient, deci mie mi se pare Gâscă un personaj pozitiv. E un tip mai periferic şi lipsit uneori de scrupule, dar el încearcă să reziste în acel mediu în mod firesc şi asumându-şi regulile jocului din locul respectiv. Trebuie să zboare, vrea să zboare, ăsta este visul lui, nu voiam să ridicăm mai mult acest aspect al zborului, să îl metaforizăm mai mult decât atât, şi aşa mi se pare prea mare metafora", a povestit regizorul.

"Mi-a fost teamă să nu fie un personaj unilateral şi foarte tarat, «o curvuliţă», ca să citez din film, şi o fată foarte simplă, fără educaţie, fără nicio şansă să ajungă undeva, în relaţia asta dubioasă cu individul din puşcărie, asta nu voiam, numai că Igor Cobileanski m-a ajutat foarte tare, a lăsat foarte mult spaţiu să înţelegi că se mai întâmplă ceva în sufletul ei, în viaţa ei, ca s-ar putea întâmpla altceva în viaţa ei, că există şansa de a avea o viaţă normală, care o iubeşte. (...) Ea nu are încă curajul să facă alegerea asta şi să spere că i se poate întâmpla şi altceva, dar mi se pare că există spaţiul acestei posibilităţi şi asta este important, nu să vezi că se întâmplă, dar că există zona asta", a declarat Ela Ionescu despre personajul său, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, interpreta a declarat că speră ca publicul să fie atins de partea afectivă a filmului, chiar dacă există şi alte direcţii prezentate în pelicula "Limita de jos a cerului": "Mi se pare că cel mai important este speranţa, posibilitatea, deschiderea, căldura pe care ţi-o lasă lasă în suflet, chiar dacă este o poveste tristă".

Totodată, Igor Babiac a declarat pentru MEDIAFAX că spectatorii vor fi interesaţi să vadă povestea din Republica Moldova, arătându-şi speranţa că vor exista şi alte filme care vor arăta şi alte poveşti. În ceea ce priveşte cinematografia din Republica Moldova, acesta a subliniat că a observat mulţi tineri care sunt interesaţi de acest domeniu şi că tehnologia a devenit mai accesibilă.

Sergiu Voloc, cel care l-a interpretat pe Gâscă, a povestit că el s-a născut la ţară, într-o familie de intelectuali, învârtindu-se în adolescenţa sa într-un anturaj în care traficul de droguri nu era necunoscut. "Acest trafic din film este o realitate. Atunci când Igor mi-a spus că este vorba de trafic de droguri între adolescenţi, eu exact aşa vedeam viaţa mea înainte, nu am fost eu traficant de droguri, dar prin prietenii care mulţi deja stau în penitenciare. (....). Când a aflat tata prima dată că fumez... era un stres pentru ei, eu trebuie să realizez visul părinţilor meu. Am trecut peste această barieră din simplul fapt pentru că mi-am spus că pot ieşi din astfel de combinaţii, adică din astfel de împrejurări. Am plecat la Colegiul pedagogic, cam am început să mă despart de această viaţă. Am avut o pasiune pentru cinematografie de mic, dar nu mi-am dat seama. Când eram mic, mă urcam în maşina lui tata şi mă vedeam Corrado Catani din «Caracatiţa» şi îmi făceam personajul imaginar, vorbeam singur în maşină, mă mutam pe alt scaun", a povestit Sergiu Voloc pentru MEDIAFAX.

Din punctul lui de vedere, nu se aşteaptă imediat la o reacţie din partea publicului. Întrebat dacă va exista o diferenţă între percepţia din România asupra filmului şi cea din Republica Moldova, aceasta a precizat că "va fi, pentru că românii investesc mai mult în cultură şi că ar putea prinde firul mai uşor".

"Moldovenii nu îşi dau interesul să facă critici, să promoveze, aşteaptă să îl pui pe tavă şi, când îl pui pe tavă, el nefiind la curent, eu nu mă aştept la o reacţie extraordinară. Mă aştept ca România să facă cât mai multe coproducţii cu Moldova, pentru că asta e o şansă ideală, ruşii ne-au dezamăgit, nu numai cu filmul şi nu am încredere în coproducţiile ruseşti, cu toate că am participat în ele, cum am încredere că se va porni valul ăsta de România Mare măcar în film", a adăugat acesta.

Filmul "La limita de jos a cerului" a avut un buget de aproximativ 5 milioane de lei, o susţinere de 1,2 milioane de lei din partea CNC din România, restul fiind cofinanţări. Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenţei la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

Filmările au avut loc în Republica Moldova, iar postproducţia a fost realizată la Bucureşti. În distribuţie apar Igor Babiac, student la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Sergiu Voloc - actorul distribuit de Igor Cobileanski în toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actriţă de teatru din Bucureşti, îndrăgitul actor Igor Caras-Romanov şi Angela Ciobanu. Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, unul dintre cel mai bine cotaţi directori de imagine din România, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen şi Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv şi story editor, Mihaela Popescu.

Regizorul Igor Cobileanski s-a născut în 1974, la Chişinău. A absolvit Facultatea de regie şi film a UNATC Bucureşti, în 1995. A revenit la Chişinău, unde a început să regizeze videoclipuri (şase numai pentru trupa Zdob şi Zdub), spoturi publicitare şi filme documentare ("Murind pentru Madrid", "Răsăritul Bălţilor", "Legendele Tipovei", în intervalul 1999 - 2000). În 2006, a regizat primul său scurtmetraj de ficţiune, "Când se stinge lumina", unul dintre cele mai populare filme scurte autohtone din ultimul deceniu. Au urmat "Saşa, Grişa şi Ion" (2006) şi "Plictis (şi inspiraţie)" (2007), selectate la numeroase festivaluri internaţionale şi premiate la Trieste Film Festival sau Betting on Short Film Festival. "Plictis (şi inspiraţie)" a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2008. Cobileanski a mai regizat lungmetrajul de televiziune "Tache", cu Mircea Diaconu în rolul principal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici