Luna Francofoniei: Concursuri, festivaluri de film şi alte manifestări, în Bucureşti şi în ţară

Câteva zeci de evenimente vor marca Luna Francofoniei în Capitală, iar acestora li se adaugă numeroase alte manifestări în ţară, printre acestea fiind incluse Gala Francofoniei, Zilele Filmului Francofon, concerte, concursuri, expoziţii, spectacole de teatru, au anunţat, marţi, organizatorii.

1076 afișări
Imaginea articolului Luna Francofoniei: Concursuri, festivaluri de film şi alte manifestări, în Bucureşti şi în ţară

Luna Francofoniei: Concursuri, festivaluri de film şi alte manifestări, în Bucureşti şi în ţară (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor francofone în România (GADIF ) a susţinut, marţi, o conferinţă de presă la Maison Suisse din Bucureşti, ocazie cu care au fost prezentate activităţile prevăzute a se desfăşura în Bucureşti şi în ţară, în cadrul Lunii Francofoniei. La eveniment au participat Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez din Bucureşti, Abderrahmane Rida, directorul biroului Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), David Bongard, şeful filialei regionale a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Ovidiu Dranga, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei la Bucureşti.

2013 marchează împlinirea a douăzeci de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Institutul Francez din România, împreună cu diferitele sale direcţii regionale, lectoratele franceze şi Alianţa Franceză vor organiza numeroase manifestări în baza domeniilor de acţiune ale OIF şi ale valorilor pe care le promovează.

Cu acest prilej, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a decis să creeze un logo special pentru Luna Francofoniei, care a fost prezentat în conferinţa de presă. În cadrul aceluiaşi amplu eveniment, MAE organizează o serie de manifestări, care au debutat pe 1 martie, cu lansarea unui portal dedicat celor 20 de ani de francofonie instituţională şi sărbătoririi Zilei Internaţionale a Francofoniei, pe site-ul MAE. De asemenea, pe 21 martie va fi organizată Gala Francofoniei, la Casa Radio din Bucureşti, împreună cu Societatea Română Radio şi în cooperare cu GADIF, iar pe 4 aprilie, de la ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziţiei "1993-2013 - Repere francofone în România", realizată în parteneriat cu Ministerul Culturii, Biblioteca Naţională a României şi GADIF. Cu această ocazie vor fi prezentate documente şi fotografii de arhivă referitoare la aderarea şi apartenenţa României la OIF.

Tot în luna aprilie, Ministerul Afacerilor Externe va organiza, în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Delegaţia Wallonie-Bruxelles, ceremonia de înmânare a atestatelor funcţionarilor români participanţi la planul de formare în limba franceză în cursul anului 2012. MAE se va ocupa, de asemenea, de organizarea reuniunii cu bursierii promoţiei 2012-2013 din cadrul Programului de burse "E. Ionescu", în parteneriat cu BECO-AUF.

Totodată, Biroul pentru Europa Centrală şi Orientală al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) va organiza un simpozion regional intitulat "Cooperare universitară multilaterală francofonă în Europa centrală şi orientală", care va avea loc în perioada 18 - 19 martie, la Centrul de Conferinţe al Universităţii "Valahia" din Târgovişte. Simpozionul va reuni responsabili ai proiectelor finanţate de AUF în ţară.

Programul cultural al Lunii Francofoniei va fi unul bogat în manifestări, spectacole de teatru, concerte, expoziţii, seri tematice, care vor sublinia diversitatea culturală a francofoniei. Valorile acesteia vor fi evidenţiate prin celebrarea Zilei Internaţionale a Drepturilor Femeilor (8 martie, la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice) şi, pe 9 şi 10 martie, prin proiecţia filmului "Shoah", al lui Claude Lanzmann, la Sala Elvira Popescu, ca preludiu al Festivalului One World (care se va desfăşura în perioada 10 - 17 martie).

În ceea ce priveşte promovarea limbii franceze, evenimentul "Franceza pentru cei mici", organizat pe 19 şi 20 martie, între orele 9.00 şi 18.00, la Institutul Francez din Capitală, va marca lansarea unui kit pedagogic pentru predarea limbii franceze la grădiniţă, cu sprijinul Ministerului Educaţiei din România. Un spectacol de marionete al trupei Fantastique! va fi organizat special pentru copiii care vor participa la ateliere.

Lectoratele franceze vor organiza, împreună cu studenţii lor, o serie de evenimente dedicate francofoniei, printre care şi concursul de fotografie "Spune-mi zece cuvinte" şi o seară franco-arabă care se va desfăşura pe 27 martie, la Institutul Francez.

Schimburile de experienţă în domeniul universitar, economic, ştiinţific şi tehnologic în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor şi parteneriatelor din spaţiul francofon vor fi valorizate în cadrul mai multor evenimente: Săptămâna recrutării francofone (11 - 13 martie - lectoratele ASE, UPB, UNIBUC) şi semnarea acordului de burse acordate de întreprinderile franceze prezente în România, în prezenţa preşedintelui Universcience şi fostului ministru al Afacerilor Europene Claudiei Haigneré (13 martie, sediul Ambasadei Franţei).

Tot în cadrul Lunii Francofoniei, GADIF va patrona patru evenimente care promovează limba franceză: Zilele Filmului Francofon (14 - 28 martie, în diferite oraşe din ţară), organizate de Institutul Francez şi dedicate Africii, care a fost gazda ultimului Summit al Francofoniei, din octombrie 2012, Forumul de recrutare francofon (11 - 15 martie, Bucureşti), organizat de Asociaţia Franco-Jobs, cu scopul de a crea contacte între francofonii activi pe piaţa de muncă şi angajatorii care oferă posibilităţi de carieră într-un mediu francofon în România, Festivalul "Francochanson" (9 - 10 martie, Buzău), organizat de Centrul Cultural Francofon Buzău, adresat liceenilor şi studenţilor din România, şi Festivalul Frankolorés, realizat de o trupă de artişti francofoni, care se va opri la Bucureşti între 11 şi 13 martie, pentru a prezenta diverse lecturi, concerte, dar şi o piesă de teatru.

De asemenea, Luna Francofoniei va fi ocazie pentru lansarea mai multor concursuri, printre care premiul tânărului jurnalist francofon 2013.

În cursul lunii martie, va fi inaugurată Piaţa Francofoniei la Bucureşti, la intersecţia dintre Bulevardul Libertăţii şi Calea 13 Septembrie, iniţiativa aparţinând Ministerului Afacerilor Externe.

România a devenit, în 1993, membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (iniţial Agenţia de cooperare culturală şi tehnică - ACCT, iar din 1998, Organizaţia Internaţională a Francofoniei - OIF). Acest statut, dublat de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării transcontinentale a francofoniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici