"Mamaia" - o comedie în care "bătrânica" Stela Popescu ţine piept mafiei imobiliare

Stela Popescu este o bătrână care se luptă cu mafia imobiliară cu arme culinare, umor şi inteligenţă, până la sfârşitul lunii, când se încheie filmările pentru producţia MediaPro Pictures "Mamaia"; pentru acest rol, actriţa nu jonglează doar cu arme neobişnuite, ci şi cu peruci de diferite culori.

869 afișări
Imaginea articolului  "Mamaia" - o comedie în care "bătrânica" Stela Popescu ţine piept mafiei imobiliare

Stela Popescu

Interior. Zi. Casă veche din centrul Bucureştiului: regizorul Jesus del Cerro îi arată vivace actorului Valentin Teodosiu cum să primească un pumn în plină figură. Pentru regizor, dublat de un cascador, explicaţiile în română/engleză/spaniolă seamănă mai degrabă cu un dans. Se întoarce cu picioarele în aceleaşi puncte ale podelei, în timp ce membri ai echipei de filmare închid uşile din casă, iar fumul devine din ce în ce mai gros. "E bine aşa? E bine?", întreabă regizorul în acelaşi hibrid lingvistic, în timp ce este înregistrat pe monitoarele unde, în spatele lui, se văd nişte flăcări. Este acel moment din film când rechinul imobiliar interpretat de Valentin Teodosiu dă foc casei la care doamna Matilda (Stela Popescu) nu renunţă cu una cu două.

Dar mafiotul nu ştie cu cine s-a pus. Deşi are momentul lui de glorie, când ţine triumfător torţa cu care a dat foc casei şi practică "râsul maliţios", pe rechinul imobiliar îl aşteaptă zile grele din partea bătrânicii care nu se lasă dusă din casa ei.

Regizorul Jesus del Cerro spune că, faţă de "Godmother/ Naşa", filmul românesc cu cei mai mulţi spectatori anul trecut, "Mamaia" este o producţie mult mai sentimentală.

"Amândouă sunt comedii, dar «Naşa» era mai mult comedie pură. Acolo, personajele erau la limita parodiei. Aici, personajele sunt mai aproape de realitate, mai aproape de intriga emoţională, sentimentală", a declarat Jesus del Cerro pentru MEDIAFAX.

Aceasta nu este prima dată când Del Cerro îi dă indicaţii lui Teodosiu privind scenele de bătaie, pentru că ei au mai lucrat împreună şi la comedia dedicată Cărciunului "Ho Ho Ho". "Şi acolo a făcut multe lucruri fizice şi i-a plăcut să facă asta", spune regizorul.

În ceea ce o priveşte pe Stela Popescu, Del Cerro mărturiseşte că ei colaborează foarte bine. "Pentru mine, surpriza a fost că este foarte modernă, vorbeam cu ea despre cele mai recente filme de la Hollywood, despre (Javier) Bardem, Woody Allen. Este o persoană pozitivă. Îmi spune că are nevoie de un regizor şi face ceea ce i se spune", declară acesta.

"Este povestea unei bătrâne care vrea să îşi protejeze casa. Este singurul lucru pe care îl are (...) La sfârşitul filmului, nu mai are casa, dar are ceva mai important, are prieteni. Nu este vorba numai de casă, ci despre o bătrână care trăieşte singură şi care, în lupta ei pentru a-şi proteja casa, ajunge să aibă prieteni. Această călătorie emoţională este foarte importantă în film", a declarat regizorul.

Stela Popescu a fost încântată de poveste. "Mi-a plăcut foarte tare scenariul. Producătoarea Alma Sârbu mi-a trimis scenariul acasă. Mi-a plăcut că e foarte actual. E o problemă foarte dureroasă în România, este vorba de problemele legate de vârsta oamenilor şi e cu haz şi, chiar dacă este cu durere, nu există încrâncenare", a declarat aceasta pentru MEDIAFAX.

Stelei Popescu îi place tema filmului şi spune că oamenii ar trebui să îşi facă singuri dreptate, atunci când nu are cine să îi ajute.

"Păi aşa trebuie să facă bătrânii, să nu se lase păcăliţi (...) Noi ar trebui să ne batem mai tare. Noi tot aşteptăm de 50 de ani să ni se dea. Ar trebui să avem iniţiativă proprie. Trebuie să ne luptăm, trebuie dat din coate, trebuie dat cu piatra în capul celui care nu are dreptate", spune artista, care îşi doreşte ca "Mamaia" să fie un film optimist, care să transmită ideea că răul poate fi îndreptat.

Despre Jesus del Cerro, actriţa spune că are talent de actor. "Este extrem de sugestiv când dă indicaţii. Nu e greu să înţelegi ce vrea. Eu îl găsesc calm. El îmi zice: «Spune-i şi lui mama». E foarte organizat, atent la detalii şi dă încredere. Eu am nevoie de regizor. Am nevoie de confirmarea regizorului. Este un om dulce şi prietenos, fără hachiţe", spune Stela Popescu.

Actriţa a spus că are nevoie de regizor, în film mai mult ca oricând, pentru că întotdeauna s-a temut de cinema.

"Eu joc într-un teatru, în care cuvântul este foarte important. E mai important decât mişcarea. Or, la film importantă este acţiunea, ideea, cuvântul este printre aceste lucruri. Eu am făcut 28 de filme, dar nu consider că am făcut film", a declarat Stela Popescu pentru MEDIAFAX.

Despre Matilda, personajul său, Stela Popescu spune că "a cochetat cu cântecul, a fost o femeie frumoasă, o femeie de casă. Şi-a adorat bărbatul, au trăit foarte bine împreună, are prieteni cu care jucau şah...". După pierderea soţului, Matilda rămâne oarecum singură şi se închide în ea. "Dar, după aceea, oamenii îi sunt necesari şi tocmai bătălia asta o readuce la viaţă", spune Stela Popescu.

Pentru că nu are timp să se coafeze pentru spectacolele de la Teatrul de Revistă din Capitală, unde joacă, de multe ori, după filmări, Stela Popescu şi-a cumpărat o perucă gata aranjată.

"Aici port perucă şi acolo perucă. La 18.30, plec de aici, la 19 fără 10 sunt acolo, mă fardez, pun gene false, peruca modernă", îşi prezintă actriţa programul, concluzionând că, în meseria sa, nimic nu o oboseşte şi nimic nu o plictiseşte. "Asta e marea mea plăcere", spune Stela Popescu.

În timp ce la parter luptele între mafioţi continuă, la mansardă se întind liniştite obiectele din casa doamnei Matilda - bucătărioara casei, scaune, mese, dar şi cocoloaşele de mămăligă care, la un moment dat, i-au folosit drept arme în lupta cu mafioţii.

După "Ho Ho Ho" şi "Naşa", filme lansate cu mare succes în anii trecuţi, "S-a Furat Mireasa" şi "Ho Ho Ho 2 - O Loterie de Familie", programate pentru lansarea în cinematografe anul acesta, producătorul Alma Sârbu şi regizorul Jesus del Cerro, specializaţi în comedii dedicate publicului larg, filmează zilele acestea "Mamaia", cel mai nou proiect MediaPro Pictures.

Scenariul lui Collin Blair, după o idee a lui Bogdan Mirică, spune povestea unei bătrâne, Matilda, care ţine piept unui "afacerist" feroce, unui rechin imobiliar, ce încearcă să pună mâna pe mansarda în care locuieşte. Împreună cu cei doi fii ai săi, Tănase (Valentin Teodosiu) recurge la cele mai josnice metode de evacuare, însă simpatica doamnă nu numai că este foarte hotărâtă, dar este şi foarte creativă în felul în care îşi apără proprietatea. Iar de partea ei se află o tânără plină de surprize (Mădălina Anea), vechi prieteni şi colegi şi o doză foarte mare de noroc.

Prima secvenţă, filmată la începutul lunii, le-a adus împreună pe experimentata actriţă şi pe mai tânăra sa partenera de scenă. O situaţie normală, o vizită obişnuită pe care tânăra i-o face Matildei le-a dat ocazia celor două să se cunoască mai bine şi să îşi dea seama că se înţeleg de minune.

Filmările sunt programate să dureze până pe 26 aprilie şi au loc în Bucureşti.

De peste o jumătate de secol, Stela Popescu este una dintre cele mai iubite şi celebre actriţe de teatru şi film din România. Doamna Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Capitală este renumită mai ales pentru cuplete celebre pe care le-a făcut de-a lungul anilor alături de nume mari ale scenei româneşti, precum Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel.

Printre piesele în care a jucat Stela Popescu se numără "Omul care a văzut moartea", "Mama Boema", "Boema, slăbiciunea mea". De asemenea, actriţa a jucat 18 ani în "Preşul", 12 ani în "Peţitoarea" şi 10 ani în "Plicul". Totodată, ea a lucrat de-a lungul anilor cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

Pe de altă parte, Stela Popescu are o activitate intensă şi în cinematografie, domeniu în care a debutat în 1958, în pelicula "Alo? Aţi greşit numărul". De-a lungul timpului, cunoscuta actriţă a jucat în peste 25 de filme, printre care "Nea Mărin miliardar", "Pe malul stâng al Dunării albastre", "În fiecare zi mi-e dor de tine".

Pentru activitatea sa, Stela Popescu a primit numeroase premii şi distincţii. La gala Festivalului Comediei Româneşti - festCO 2011 (ediţia a IX-a), Stela Popescu a fost recompensată cu premiul de excelenţă. Totodată, Stela Popescu a fost onorată, pe 14 decembrie anul trecut, cu o stea pe Aleea Celebrităţilor - Walk of Fame din Bucureşti.

(Material relizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici