Marlon James a devenit primul scriitor jamaican premiat cu Man Booker

Marlon James a devenit primul scriitor jamaican recompensat cu prestigiosul premiu literar Man Booker, pe care l-a primit pentru volumul său "A Brief History of Seven Killings", într-o ceremonie care a avut loc marţi seară, la Londra, transmite Reuters.

190 afișări
Imaginea articolului Marlon James a devenit primul scriitor jamaican premiat cu Man Booker

Marlon James a devenit primul scriitor jamaican premiat cu Man Booker (Imagine: Facebook / ManBookerPrize)

Romanul lui Marlon James este inspirat de o tentativă de asasinare a starului regggae Bob Marley. Volumul de 686 de pagini, care conţine expresii din dialectul jamaican patois, argoul de Harlem şi termeni scatologici, prezintă povestea unei bande de tineri dintr-un ghetou, îmbuibaţi de cocaină şi înarmaţi cu puşti automate, care au încercat să îl ucidă pe Bob Marley în Kingston, în 1976, înaintea unui concert pentru pace.

Marlon James a declarat la primirea acestui prestigios premiu că speră că şi alţi autori din Caraibe vor câştiga Man Booker în anii următori.

"Jamaica are o bogată tradiţie literară, este un pic suprarealist să fiu primul şi sper că nu voi fi ultimul şi nu cred că voi fi", a declarat James, în vârstă de 44 de ani.

Marlon James, care a fost sprijinit de tatăl său în cariera de scriitor, spune că s-a decis să renunţe la aceasta după ce o carte a sa a fost respinsă de 70 de edituri, însă, în cele din urmă, volumul a fost publicat şi el a reuşit să transpună în operele sale povestea vocilor deosebite din Jamaica. "Cântăreţii de reggae... au fost primii care şi-au dat seama că vocea care ne iese din gură era o voce legitimă a ficţiunii... fiul femeii de la piaţă poate rosti poezie", a mai spus acesta.

"A Brief History of Seven Killings" este al treilea roman al scriitorului Marlon James, care, în prezent, locuieşte la Minneapolis şi ţine cursuri despre arta şi tehnica scrisului.

Scriitorul Michael Wood, preşedintele juriului care l-a desemnat câştigător pe Marlon James, a spus despre cartea acestuia că ar putea fi una controversată, "dar numai dacă scoţi pur şi simplu înjurăturile şi drogurile din context". "Ar putea foarte bine să nu fie atât de controversată", a completat acesta.

De altfel, romanul lui James a fost foarte apreciat de criticii literari, The New York Times scriind că este ca un "remake al filmului «The Harder They Come» făcut de (Quentin, n.r.) Tarantino, cu o coloană sonoră de Bob Marley şi un scenariu scris de Oliver Stone şi William Faulkner".

Anul acesta, pe lista scurtă de nominalizări la Man Booker Prize s-au mai aflat Tom McCarthy ("Satin Island", Marea Britanie), Chigozie Obioma ("The Fishermen", Nigeria), Sunjeev Sahota ("The Year of the Runaways", Marea Britanie), Anne Tyler ("A Spool of Blue Thread", Statele Unite) şi Hanya Yanagihara ("A Little Life", Statele Unite).

Cei şase finalişti sunt recompensaţi fiecare cu un cec de 2.500 de lire sterline.

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, cu o istorie de 47 de ani, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda şi în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline (76.000 de dolari), dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

În 2014, Man Booker Prize a revenit scriitorului australian Richard Flanagan, pentru romanul "The Narrow Road to the Deep North".

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri, Hilary Mantel şi Thomas Keneally.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici