Michael Kutza, membru al juriului TIFF 2014: Cinematografia românească nu este într-un moment prost

Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago şi membru al juriului Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2014, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că cinematografia românească nu este "într-un moment prost".

43 afișări
Imaginea articolului Michael Kutza, membru al juriului TIFF 2014: Cinematografia românească nu este într-un moment prost

Michael Kutza (Imagine: Dan Horia Tautan/Mediafax Foto)

La conferinţa de presă care a avut loc joi, la mansarda Boema din Cluj-Napoca, au participat membrii juriului competiţiei TIFF, format din Nik Powell (preşedinte), Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, Giora Bejach, director de imagine, Janos Szasz, regizor de film şi teatru, şi Cristina Flutur, actriţă de film şi teatru.

Unul dintre participanţii la conferinţa de presă a spus că noul cinema românesc nu se află într-un "moment fast", precizând că o dovadă este şi faptul că ultimele două ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania nu au cuprins în competiţia principală niciun lungmetraj românesc.

În acest context, preşedintele juriului, Nik Powell, a precizat: "Am citit săptămâna trecută o scrisoare care era scrisă în 1855, în care se anunţa moartea teatrului londonez. Suntem acum, după atâţia ani, şi teatrul de la Londra este la fel de vital ca şi atunci. Acum am citit o scrisoare din 1937 care anunţa moartea filmului britanic şi uite că încă mai facem filme cool. Sunt cunoscut ca şi optimistul industriei cinematografice europene. Mă simt uneori foarte singur", a spus Nik Powell, preşedintele juriului competiţiei TIFF.

De asemenea, Michael Kutza a spus că nu este de acord cu afirmaţia potrivit căreia filmul românesc este într-un moment prost doar pentru că el este mai slab reprezentat în prezent la marile festivaluri şi că nu se potriveşte cu ceea ce directorii acestor evenimente cinematografice caută acum. Acesta a completat că a văzut un film românesc zilele trecute care i s-a părut foarte bun.

"Nu cred că cinematografia românească este într-un moment prost. Aveţi filme de succes, aveţi filme la care oamenii se duc, filme proiectate în cinematografe care au succes", a completat acesta. "Nu cred că filmul românesc este în impas. (...) Nu sunt aici pentru a salva filmul românesc, dar recunosc vocea aceasta ca pe vocea jurnaliştilor maghiari care şi ei spun acelaşi lucru şi cred că nu este foarte bine să ascultăm asemenea voci", a mai spus acesta.

Totodată, Giora Bejach a spus că sunt urcuşuri şi coborâşuri, precizând că uneori "coborâşul este doar pentru a lua avânt ca să urci din nou". "Dacă simţiţi asta anul acesta, cu siguranţă la anul vă veţi simţi mai bine, în ascensiune", a spus el.

"Este ca vremea în Anglia, aşteptaţi cinci minute şi se va schimba", a spus, zâmbind, Nik Powell.

Pe de altă parte, Cristina Flutur a declarat că poate ar fi interesant dacă ar fi apreciate "încercările oamenilor care fac film în România". "Să nu mai fim atât de supăraţi pe ei (...) Este tendinţa aceasta să fim agresivi şi să spunem că nu e bine, dar încercăm şi sunt foarte mulţi regizori care au o lume foarte interesantă şi cred că e frumos să apreciem efortul lor", a mai spus Flutur.

De asemenea, întrebat dacă are vreo recomandare pentru Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Michael Kutza a afirmat că "este foarte impresionat TIFF". "Poate vă cer eu o recomandare. Sunt foarte impresionat de ceea ce am văzut aici, de genurile de film, categoriile, de straturile pe care le acoperiţi. Sunt foarte invidios, dar la mine vremea este mai bună decât la voi", a spus acesta.

Cu toate acestea, Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, a spus că ar renunţa la denumirea de TIFF. "Aş renunţa la numele TIFF. Pentru mine, TIFF înseamnă Tokyo, Toronto, Thessaloniki (Salonic, n.r.). Ar trebui să scăpaţi de denumirea de TIFF ca să nu fiţi confundaţi, pentru că ea este deja acaparată de alte festivaluri", a mai spus acesta.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca se desfăşoară în perioada 30 mai - 8 iunie şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici