Ministerul Culturii a depus plângere penală în cazul lucrărilor la parcarea de la intrarea în cetatea Sarmizegetusa

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a depus o plângere penală în cazul lucrărilor la parcarea de la intrarea în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, care au fost făcute fără autorizaţie şi fără supraveghere arheologică, a anunţat, marţi, ministrul Kelemen Hunor.

147 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii a depus plângere penală în cazul lucrărilor la parcarea de la intrarea în cetatea Sarmizegetusa

Ministrul Kelemen Hunor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Prezent în incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia alături de premierul Emil Boc, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a anunţat că ministerul pe care îl conduce a depus o plângere penală în cazul parcării şi scărilor de piatră care au fost executate fără autorizaţiile legale în faţa zidului de vest al monumentului istoric.

"S-a depus deja o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara împotriva celor care au făcut aceste lucrări fără supraveghere arheologică şi fără descărcare arheologică. Aşteptăm să vedem ce spune justiţia", a declarat ministrul, în opinia căruia a fost încălcată Legea patrimoniului în acest caz.

Kelemen Hunor a adăugat că în plângerea penală înaintată nu este indicat un autor anume "al faptelor descrise", organele de cercetare penală urmând să decidă care sunt vinovaţii.

Declaraţia ministrului Kelemen Hunor a fost susţinută şi de premierul Emil Boc, care a spus că "Parchetul şi Poliţia vor trebui să identifice făptuitorii", instanţa de judecată urmând să stabilească pedeapsa care va fi aplicată împotriva celor care sunt vinovaţi.

Comisia de anchetă numită de prefectul de Hunedoara, Dezsi Attila, ca urmare a situaţiei apărute în cursul lunii iulie la monumentul istoric Cetatea Dacică Sarmizegetusa Regia, când zidul porţii de vest de la intrarea în cetate a fost afectat de amenajările la parcare, a finalizat raportul, acesta fiind înaintat, luni, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Potrivit raportului, lucrările executate în perioada 15 iunie - 8 iulie 2011, la solicitarea beneficiarului - Consiliul Judeţean Hunedoara - nu deţin autorizaţie de construire şi s-au desfăşurat fără supraveghere arheologică, vestigiile posibile fiind compromise.

De asemenea, comisia a stabilit că lucrările au continuat după emiterea somaţiei de către Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Naţional Hunedoara, iar Primăria comunei Orăştioara de Sus nu şi-a exercitat controlul propriu, neluând nicio măsură faţă de executarea lucrărilor neautorizate.

În raport se specifică şi faptul că lucrările erau făcute în baza unei autorizaţii de construire emisă ilegal, în iunie 2005, neexistând o expertiză tehnică la bază şi nici acordul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Hunedoara. Mai mult, lucrările nu au fost anunţate Inspectoratului Judeţean în Construcţii Hunedoara.

Conform documentului, "toate lucrările efectuate atât în baza autorizaţiei de construcţie emisă în 2005, cât şi celelalte lucrări fără autorizaţie sunt ilegale, nesolicitându-se prezenţa arheologilor pe parcurs, în vederea efectuării raportului necesar de descărcare de sarcină arheologică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici