Mircea Diaconu, de Ziua Culturii Naţionale: Omul nu s-a schimbat, tehnologiile s-au schimbat

Mircea Diaconu a declarat pentru MEDIAFAX că o zi a culturii naţionale, care să coincidă cu aniversarea poetului Mihai Eminescu, este un eveniment necesar, deoarece oamenii nu se schimbă odată cu tehnologia.

200 afișări
Imaginea articolului Mircea Diaconu, de Ziua Culturii Naţionale: Omul nu s-a schimbat, tehnologiile s-au schimbat

Mircea Diaconu, de Ziua Culturii Naţionale: Omul nu s-a schimbat, tehnologiile s-au schimbat (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Actorul şi senatorul PNL Mircea Diaconu se numără printre susţinătorii proiectului pentru decretarea unei zile a culturii naţionale.

El a mărturisit că, înainte să existe Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie - dată la care s-a născut Mihai Eminescu -, el şi prietenii săi citeau poezii scrise de acest poet. "Era ceva firesc", a spus el.

"Eu cred că omul nu s-a schimbat. Tehnologia, sculele se schimbă. Omul nu se schimbă. Dacă da, pierde din rafinament. Dă tehnologiei ceva ce e al lui. Diferenţa devine prea mare între spiritual şi tehnologie şi ceva se rupe. Acum suntem în punctul ăla", a spus actorul.

"Am citit recent poezii de Omar Khayyám. Omul ăla a trăit pe la anul 1.000. Ce vorbea omul ăla există şi azi", a spus Diaconu. "Nu mă refer numai la romantism, ci la sensibilitate", a adăugat acesta. "Structura omului este aceeaşi, de la Homer la noi e acelaşi proces al romantismului care era şi atunci", a adăugat el.

În ceea ce priveşte starea culturii române, Diaconu s-a declarat foarte optimist. "Nu mă plâng, pentru că artistul trebuie să fie nefericit, pentru că din bani la bancă şi burtă plină nu iese operă", a spus Diaconu. "Cultura o fac oamenii de cultură şi nu ministrul Culturii", a adăugat actorul.

Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010. Potrivit demersului legislativ, pe 15 ianuarie, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Totodată, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune trebuie să realizeze şi să includă în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici