Mircea Dinescu: Nina Cassian este un fel de Euridice care a reuşit să iasă puţin din Infern

Poetul Mircea Dinescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că Nina Cassian, care a murit marţi, la 89 de ani, este "un fel de Euridice care a reuşit să iasă puţin din Infern", afirmând că aceasta a fost lipsită de prejudecăţi "atât în viaţa personală, dar şi în literatura pe care a practicat-o".

547 afișări
Imaginea articolului Mircea Dinescu: Nina Cassian este un fel de Euridice care a reuşit să iasă puţin din Infern

Mircea Dinescu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Nina Cassian a fost o poetă importantă, care s-a jucat nu numai cu poezia, ci şi cu viaţa ei, pentru că, după ce a debutat spectaculos în poezie inteligentă şi în care se simţea influenţa benefică a lui Ion Barbu, a căzut după aceea în prăpastia proletcultismului, reuşind miraculos să iasă din acea prăpastie şi să reînvie la bătrâneţe", a declarat Dinescu.

De asemenea, acesta a afirmat că Nina Cassian este genul de poet care, "aflat sub vremi, cum spune cronicarul", a reuşit să iasă din capcană şi să trăiască o nouă viaţă. "Asta a făcut Nina Cassian de-a lungul vieţii ei, a trăit, dacă vreţi, mai multe vieţi şi în plan personal, pentru că a fost genul de poetesă lipsită de prejudecăţi şi în viaţa ei personală, dar şi în literatura pe care a practicat-o".

El a completat că aceasta a "emigrat în mod tragic la vârsta de mai bine de 70 de ani în America, puţin speriată de soarta inginerului Ursu, care fost omorât pe vremea comunismului şi cu care era prietenă. S-a căsătorit pe la vârsta de 80 de ani cu un om de afaceri american. A revenit iar în România, încercând să se aşeze din nou în vechea vază, dar nu a mai reuşit. Nina Cassian e un fel de Euridice care a reuşit să iasă puţin din Infern şi iată că intră din nou acolo", a concluzionat Mircea Dinescu.

Nina Cassian, considerată a fi marea seducătoare a literaturii române, a decedat marţi, la New York, la vârsta de 89 de ani, după o viaţă tumultuoasă, marcată de cenzura comunistă, dar şi de o creaţie ce s-a manifestat în mai multe domenii - poezie, proză, eseu şi traduceri -, atât în România, cât şi în SUA.

Nina Cassian a decedat în urma unui stop cardiac. Ea a murit "liniştită", în reşedinţa ei, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse apropiate familiei acesteia.

Serviciul memorial va avea loc pe 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locală, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York.

Nina Cassian, născută Renée Annie Cassian, s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi, şi trăia de mai mulţi ani la New York (SUA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici