Numărul femeilor din industria cinematografică, în scădere la nivel mondial

Numărul femeilor din industria cinematografică a fost în scădere la nivel mondial în 2013, reprezentând doar 16% din angajaţii aflaţi în spatele camerelor de filmat - regizori, scenarişti, producători executivi, producători, monteuri şi directori de imagine, potrivit studiului Celluloid Ceiling.

97 afișări
Imaginea articolului Numărul femeilor din industria cinematografică, în scădere la nivel mondial

Regizoarea Kathryn Bigelow (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit screendaily.com, cercetarea, realizată de Centrul de Studii al Femeilor în Televiziune şi Film al Universităţii din San Diego, care a avut la bază Topul 250 al filmelor cu cele mai mari încasări din 2013 a arătat cel mai scăzut nivel al femeilor în domeniul cinematografiei din 1998, când a fost realizat primul studiu Celluloid Ceiling.

Astfel în 2013, doar 6% dintre regizori erau femei, numărul fiind în scădere faţă de 2012, când procentul era de 9%. De asemenea, în 2012, 15% dintre scenarişti erau femei, anul trecut, procentul scăzând la 10%. În ceea ce priveşte monteurii, în 2012, 20% dintre aceştia erau femei, în anul 2013 fiind înregistrată o scădere de 17%.

"Industria filmului este într-un stadiu apatic de gen", a declarat Martha Lauzen, directorul executiv al centrului.

"Nu există nicio dovadă care să sugereze că numărul femeilor angajate în funcţii ce privesc producţia filmelor ar fi crescut în ultimii 16 ani", a mai spus aceasta.

Niciunul dintre posturile de top nu a avut parte de o creştere semnificativă - altele în afara directorilor de imagine - şi doar producătorii s-au menţinut la un nivel constant de 25% (categoria cu cel mai mare număr de femei).

Monteurii şi scenografii au reprezentat următorul procent cu cea mai mare cotă pentru femei, 23%, respectiv 17%.

Cele 2.938 de persoane care au făcut parte din acest proiect au inclus regizori, directori de imagine, producători executivi şi monteuri. De asemenea, categoriile de anul acesta au fost extinse pentru a include şi scenografi, dar şi realizatori de efecte speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici