O carte pe zi: „Ad ascoltar le doine. Scritti sulla Romania” de Armando Santarelli

Editura Rediviva din Milano a împlinit 11 ani de activitate editorială, fiind un proiect al Centrului Cultural Italo Român, o asociaţie de voluntariat, fondată în anul 2008 la iniţiativa unui grup de scriitori, traducători, profesori români şi italieni.

108 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ad ascoltar le doine. Scritti sulla Romania” de Armando Santarelli

O carte pe zi: „Ad ascoltar le doine. Scritti sulla Romania” de Armando Santarelli

Este prima editură românească din Italia, şi îşi propune să contribuie la cunoaşterea istoriei şi culturii româneşti în Peninsulă, prin publicarea de volume în traducere în limba italiană, română sau bilingve (româno-italiene), de literatură, istorie, poezie, didactică, filosofie, eseuri, cataloage de artă. În anii de la fondarea sa, Rediviva numără circa 80 de titluri, în cele opt colecţii propuse de grupul editorial. Participă la importante târguri de carte din Italia, fiind invitată să participe cu prezentări in biblioteci, universităţi, institute italiene sau în cadrul unor manifestări cu profil intercultural, organizate în diferite oraşe ale Italiei.

Colecţia „Îţi povestesc lumea [Ti racconto il mondo]” a Editurii Rediviva din Milano s-a îmbogăţit recent cu volumul: „Ascultând doinele. Scrieri despre România” [Ascoltando le doine. Scritti sulla Romania] a scriitorului Armando Santarelli, cu o prefaţă semnată de prof. Giovani Rotiroti. Armando Santarelli s-a născut în 1956, trăieşte la Gerano (Roma), a publicat mai multe volume de eseuri şi romane, unele traduse în franceză şi în română şi scrie pentru mai multe reviste culturale.

Volumul pe care îl semnalăm acum cuprinde o serie de articole şi recenzii legate de România, scrise de-a lungul mai multor ani şi publicate în revista bilingvă online „Orizzonti culturali italo-romeni” (director, prof. Afrodita Cionchin) şi pe portalul CulturaRomena.it. Pasiunea pentru România, pentru cultura română, interesul pentru ceea ce înseamnă emigraţia românească din Italia, comportă un singur leit-motiv, dragostea autorului pentru România: Sunt adunate texte despre Mioriţa, Nicolae Steinhardt, doine şi dor, Eminescu, Norman Manea, Cioran ş.a.

„De ce m-am îndrăgostit de România? Răspunsul la o astfel de întrebare nu este niciodată simplu. Este vorba de ceva profund, ceva legat de codurile secrete ale sufletului. Şi cine ar fi în stare să le decodifice? Iubirea nu se măsoară; ea se câştigă, o simţi ca şi cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Aşadar, când am pus piciorul prima dată în România (mult mai târziu faţă de alte ţări europene şi mondiale), am simţit emoţia care ne cuprinde atunci când ne întoarcem în ţara natală după o lungă absenţă. Oriunde priveam vedeam ceva familiar, simplu şi fascinant, transparent şi misterios în acelaşi timp. O dragoste târzie deci, dar tocmai de aceea matură, puternică, completă, ca pentru a umple un gol pe care sufletul meu l-a suportat, ignorând acea sursă capabilă de a aduce noi stimuli şi interese în viaţa mea”.

Armando Santarelli – Ad ascoltar le doine. Scritti sulla Romania (Ascultând doinele. Scrieri despre România). Editura Rediviva, colecţia Îţi povestesc lume (Ti racconto il mondo). 258 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici